Συνταξιοδοτική πρόληψη για φοιτητές: Λειτουργεί;

|

Δύο φοιτητές κάθονται σε καναπέ και συζητάνε
Τα πιο σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη συνταξιοδοτική ασφάλιση για φοιτητές

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά

  • Αυτές τις μέρες η κρατική σύνταξη δεν επαρκεί πια. Η νέα γενιά επηρεάζεται ιδιαίτερα από το ζήτημα της ανέχειας στην τρίτη ηλικία.
  • Οι φοιτητές μπορούν ήδη να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και να πληρώνουν ένα πρόγραμμα συνταξιοδότησης. 
  • Η πρόληψη για τη σύνταξη αποτελείται από τρεις πυλώνες: την κρατική σύνταξη, την επαγγελματική παροχή σύνταξης και την ιδιωτική παροχή σύνταξης.
  • Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα για την πρόληψη της σύνταξής σου. Δύο επιλογές είναι ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ή ένα επενδυτικό αποταμιευτικό πρόγραμμα.

Σκέφτεσαι τη συνταξιοδότηση στα 20 σου; Για τους φοιτητές, η συνταξιοδότηση φαντάζει ακόμα πολύ μακριά. Αλλά ειδικά οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν το συνταξιοδοτικό τους πλάνο και να κάνουν κινήσεις προγραμματισμού, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Αλλά πώς μπορείς να φροντίσεις το μετά όταν ακόμα σπουδάζεις; Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την πρόληψη της σύνταξης.

Είναι αναμενόμενο το θέμα της σύνταξης και της φροντίδας της τρίτης ηλικίας να μην ενδιαφέρει τόσο τους νέους. Η οικονομική κατάσταση των φοιτητών είναι συχνά πιεσμένη. Συχνά δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν όλα τα έξοδα διαβίωσης.  Για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα πάγια κόστη είναι καλυμμένα και υπάρχουν ακόμα χρήματα και για άλλα πράγματα, πολλοί φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Θα σου πούμε γιατί μπορείς να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι την ιδιωτική σου σύνταξη από νωρίς, ακόμα και με μικρά ποσά.

Η νέα γενιά και οι συντάξεις

Η κρατική σύνταξη μόνο δεν επαρκεί για μια καλή ζωή. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούς το ζήτημα της ανέχειας στην τρίτη ηλικία, καθώς η νέα γενιά ειδικά επηρεάζεται από τη φτώχεια στην τρίτη ηλικία.

Η κρατική σύνταξη και τα προβλήματά της

Το επίπεδο των συντάξεων συνεχίζει να πέφτει. Το επίπεδο της σύνταξης αναφέρεται στη βασική σύνταξη σε σχέση με το μέσο εισόδημα. Διαφέρει από χώρα σε χώρα και έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Σύμφωνα με μια έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), το επίπεδο της σύνταξης σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν περίπου στο 62% το 2021. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Όταν πάρεις σύνταξη, θα λάβεις το 62% του τωρινού σου μισθού κάθε μήνα.

Οι φοιτητές πληρώνουν εισφορές για σύνταξη;

Η εργασία παράλληλα με τις σπουδές, ένα διπλό πρόγραμμα σπουδών και εργασίας ή μια πρακτική άσκηση – είναι κάτι φυσιολογικό για πολλούς φοιτητές. Αν εργάζεσαι και λαμβάνεις μισθό, τότε ένα ποσοστό παρακρατείται για τις μηνιαίες εισφορές στο συνταξιοδοτικό ταμείο. Αν εργάζεσαι 8 ώρες την ημέρα και όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, θεωρείται πλήρης απασχόληση. Αν εργάζεσαι λιγότερες ώρες ή ημέρες, θεωρείται εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ορίζονται και τα ένσημα που θα λάβεις και οι εισφορές που θα παρακρατούνται από τον μισθό σου.

Νεαρή φοιτήτρια στέκεται σε λιβάδι και γελάει

Πώς λειτουργεί η πρόληψη σύνταξης για φοιτητές

Η πρόληψη για τη σύνταξη δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Μπορείς να προγραμματίσεις την οικονομική σου πρόληψη με το μοντέλο τριών πυλώνων.

Το μοντέλο τριών πυλώνων

Με το μοντέλο τριών πυλώνων, η πρόληψη για τη σύνταξή σου βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Οι πυλώνες δημιουργούν τα θεμέλια και αποτελούνται από:

1. Πυλώνας: Κρατική συνταξιοδοτική ασφάλιση

Σχηματίζει το πρώτο θεμέλιο της συνταξιοδοτικής πρόληψης και είναι ακόμα και σήμερα η πιο σημαντική μορφή προστασίας. Κατά τη διάρκεια της εργασιακής σου ζωής κάνεις τακτικές εισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Έτσι όταν συνταξιοδοτηθείς θα λάβεις την ανάλογη σύνταξη.

2. Πυλώνας: Το εταιρικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα

Αν εργάζεσαι, μπορεί η εργασία σου να σου παρέχει ένα επιπλέον πρόγραμμα συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα επενδύοντας κάποια χρήματα από τον μισθό σου σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ελεύθερο από φορολογία και εργοδοτικές εισφορές. Μπορείς επίσης να πληρώσεις τις δικές σου εισφορές σε κάποιο ιδιωτικό ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα μέσω της εργασίας σου.

3. Πυλώνας: Ιδιωτική συνταξιοδοτική πρόληψη

Αυτός θα είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας για το μέλλον. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές επενδύσεων και χρηματοοικονομικών προϊόντων. Ακόμα και ως φοιτητής, μπορείς να ξεκινήσεις με χαμηλό προϋπολογισμό.

Το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σου πρόγραμμα, τόσο πιο πολύ χρόνο θα έχεις. Χρόνο για να βάλεις χρήματα στην άκρη, να αποταμιεύσεις και να επενδύσεις. Όσο περισσότερο χρόνο κάνεις πληρωμές, τόσο πιο πολύ θα επωφεληθείς από το φαινόμενο του ανατοκισμού. Κερδίζεις τόκους στα χρήματα που επενδύεις. Ο τόκος επενδύεται ξανά, αυξάνει το κεφάλαιό σου και το κεφάλαιό σου κερδίζει τόκους ξανά. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται πιο γρήγορα το τελικό σου ποσό. Όσο περισσότερο καιρό επενδύονται τα χρήματά σου, τόσο μεγαλύτερο το όφελος. Σου παρουσιάζουμε συνοπτικά μερικές επιλογές για την ιδιωτική πρόληψη συνταξιοδότησης:

  • Ιδιωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση: Εδώ πληρώνεις μηνιαίες δόσεις για να λάβεις μια εφάπαξ πληρωμή στην προδιαγεγραμμένη ηλικία συνταξιοδότησης. Συνήθως μπορείς να οργανώσεις τις εισφορές σου ευέλικτα – μπορείς να τις αυξήσεις, να τις μειώσεις ή ακόμα και να τις διακόψεις. 
  • Επενδυτικό κεφάλαιο: Με ένα επενδυτικό κεφάλαιο, πολλοί πληρώνουν σε έναν κουμπαρά. Τα χρήματα επενδύονται σε διάφορους τίτλους ή ακίνητα από επαγγελματική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που τα διαχειρίζεται ενεργά. Μπορείς να επωφεληθείς από τα κέρδη των τιμών στις κεφαλαιαγορές χωρίς να επενδύσεις σε χρόνο. Μπορείς να επιλέξεις μεταξύ διαφορετικών επενδυτικών κεφαλαίων.
  • Ιδιωτικό επενδυτικό αποταμιευτικό πρόγραμμα: Όπως και στη συνταξιοδοτική ασφάλιση, πληρώνεις τακτικές δόσεις, αλλά αυτή τη φορά σε ένα επενδυτικό κεφάλαιο. Έτσι μπορείς να επωφεληθείς από ελκυστικές αποδόσεις και αυξημένες τιμές. Διαφοροποιείς τακτικά τα χρήματά σου και έτσι αποφεύγεις το ρίσκο.
  • Μετοχές, ομόλογα και ETFs: Οι κινητές αξίες είναι μια άλλη, αλλά και πιο επικίνδυνη, μορφή συνταξιοδοτικής παροχής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι τίτλων για να διαλέξεις. Μπορείς να επενδύσεις τα χρήματά σου στην κεφαλαιαγορά και να επενδύσεις σε εταιρείες. Είναι δυνατές οι υψηλές πιθανές αποδόσεις, αλλά το ίδιο ισχύει και για μεγάλες απώλειες. Ο μακρύς επενδυτικός ορίζοντας και η ευρεία διαφοροποίηση είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό σου επιτρέπει να μειώσεις τον κίνδυνο απωλειών.
Φοιτητής κάθεται σκεπτόμενος μπροστά από λάπτοπ

H πρόληψη σύνταξης σε 5 βήματα

Υπάρχει μεγάλη επιλογή από πιθανά χρηματοοικονομικά προϊόντα – και αυτό μπορεί γρήγορα να σε μπερδέψει. Σε πέντε απλά βήματα, μπορείς να θέσεις τα θεμέλια για το μέλλον σου.

  1. Αναγνώρισε τις ανάγκες σου: γνωρίζεις ότι η κρατική σύνταξη από μόνη της δεν θα είναι αρκετή; Τότε έχεις ήδη κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα. Το να κάνεις ενεργή πρόληψη και να ξεκινήσεις νωρίς θα κάνει όλη τη διαφορά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
  2. Οργάνωσε τα οικονομικά σου: πρώτα μείωσε το χρέος σου και ύστερα επένδυσε. Αν έχεις πάρει φοιτητικό δάνειο, προτεραιότητα έχει να αποπληρώσεις τα χρέη σου. Πρώτα αποπλήρωσε τα χρέη σου και ύστερα φρόντισε την πρόληψη για τα οικονομικά σου. 
  3. Προστάτεψε τον εαυτό σου από τα ρίσκα: η ικανότητά σου να εργάζεσαι είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο για την πρόληψη της σύνταξης. Με ασφάλεια ατυχήματος μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου οικονομικά σε περίπτωση αναπηρίας. Ως φοιτητής, επωφελείσαι από χαμηλότερα ασφάλιστρα σε αυτά τα προγράμματα.
  4. Καθόρισε το ποσό αποταμίευσης: πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις για αποταμίευση κάθε μήνα; Είναι σημαντικό να σκεφτείς ρεαλιστικά. Θα έχεις λιγότερα χρήματα διαθέσιμα κατά τη διάρκεια των σπουδών σε σχέση με πιο μετά στην καριέρα σου. Το να ξεκινήσεις με λίγα είναι καλύτερο από το να μην ξεκινήσεις καθόλου.
  5. Διάλεξε την κατάλληλη μορφή πρόληψης για τη σύνταξη: η ευέλικτη πρόληψη σύνταξης είναι σημαντική για τους φοιτητές. Θα πρέπει να μπορείς να προσαρμόσεις τις εισφορές σου ανεξάρτητα ανά πάσα στιγμή – μπορείς να τις αυξήσεις αργότερα όταν ξεκινήσεις την καριέρα σου. Ρώτα τον εργοδότη σου για κάποιο εταιρικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Δεν κοστίζει τίποτα να ρωτήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ζευγάρι στον καναπέ μετακομίζει μαζί

| OVB Hellas

Το πρώτο κοινό διαμέρισμα: τι χρειάζεται να ξέρεις

Είναι ίσως μία από τις πρώτες μεγάλες περιπέτειες για τα ζευγάρια – το πρώτο τους κοινό διαμέρισμα. Το να βρεις το κατάλληλο διαμέρισμα αποτελεί ήδη πρόκληση. Αλλά η μετακόμιση μαζί είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Έπιπλα, διακόσμηση, νοικοκυριό, οικονομικά, και καθημερινότητα. Θα πρέπει να τα συζητήσετε και να τα ξεκαθαρίσετε όλα. Έχουμε συνοψίσει τα πιο σημαντικά στοιχεία και συμβουλές για σένα.

Μαθητής γελάει – Επαγγελματική εκπαίδευση

| OVB Hellas

Επαγγελματική εκπαίδευση ή σπουδές: Ποιο έχει μεγαλύτερη αξία;

Ίσως πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή των νέων – η ερώτηση του τι έρχεται μετά το σχολείο. Σήμερα υπάρχουν πολλαπλές ευκαιρίες και πορείες, αλλά η μεγάλη επιλογή δεν είναι πάντα καλή. Πώς μπορείς να βρεις τι είναι καλύτερο για σένα και αν μια θέση στο πανεπιστήμιο ή μια επαγγελματική σχολή θα σου ταίριαζε καλύτερα; Θα σου παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές για να κάνουμε την απόφαση πιο εύκολη.