Επαγγελματική εκπαίδευση ή σπουδές: Ποιο έχει μεγαλύτερη αξία;

|

Μαθητής γελάει – Επαγγελματική εκπαίδευση
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για την επαγγελματική εκπαίδευση ή τις σπουδές

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 4 λεπτά

  • Όλο και λιγότεροι νέοι άνθρωποι στρέφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ο αριθμός των μαθητευόμενων σε σχέση με τους φοιτητές μειώνεται συνεχώς.
  • Η μαθητεία ταιριάζει σε εκείνους που πιάνουν τα χέρια τους και θέλουν να κερδίσουν χρήματα από νωρίς και να εργαστούν σε μια εταιρεία.
  • Ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα είναι σίγουρα ενδιαφέρον για εκείνους που απολαμβάνουν να μαθαίνουν και ψάχνουν πιο ευρείες ευκαιρίες καριέρας.
  • Τόσο οι φοιτητές όσο και οι μαθητευόμενοι έχουν να σκεφτούν τη χρηματοδότηση και την ασφάλεια.

Ίσως πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή των νέων – η ερώτηση του τι έρχεται μετά το σχολείο. Σήμερα υπάρχουν πολλαπλές ευκαιρίες και πορείες, αλλά η μεγάλη επιλογή δεν είναι πάντα καλή. Πώς μπορείς να βρεις τι είναι καλύτερο για σένα και αν μια θέση στο πανεπιστήμιο ή μια επαγγελματική σχολή θα σου ταίριαζε καλύτερα; Θα σου παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές για να κάνουμε την απόφαση πιο εύκολη.

Η ανώτατη εκπαίδευση ήταν πάντα σημαντική στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία, για το έτος 2022 ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ ήταν 72.610. Στον αντίποδα, στις 51 Επαγγελματικές Σχολές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης φοιτούν περίπου 8.000 μαθητές. Άρα βλέπουμε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση δεν χρήζει τόσης προτίμησης ανάμεσα στους νέους ανθρώπους όσο η πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αλλά είναι αυτό δικαιολογημένο;

Πρακτική άσκηση: Με μια ματιά

Πολλά επαγγελματικά προγράμματα προσφέρουν περίοδο πρακτικής άσκησης σε μια εταιρεία, σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές σπουδές. Αρχικά, ο φοιτητής λαμβάνει θεωρητική γνώση και στη συνέχεια συμπληρώνει με τεχνική εμπειρία στην εταιρία. Η πρακτική άσκηση συνήθως διαρκεί μερικά χρόνια, ή και όλη τη διάρκεια των επαγγελματικών σπουδών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης;

Δες παρακάτω τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και σε ποιον ταιριάζει καλύτερα. Σου ταιριάζει αν:

  • Θέλεις να έχεις έναν σταθερό μισθό. Καθώς η μαθητεία είναι αμειβόμενη, θα κερδίζεις χρήματα ήδη από τον πρώτο χρόνο των σπουδών σου.
  • Πιάνουν τα χέρια σου. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα αποκτήσεις άμεση πρακτική εμπειρία και, ανάλογα το επάγγελμα, θα εργάζεσαι πολύ με τα χέρια σου.
  • Θέλεις μια σταθερή εργασία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσληφθείς από την εταιρεία μετά το τέλος της επαγγελματικής σου εκπαίδευσης.
  • Θέλεις να αποκτήσεις εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της μαθητείας θα έρθεις σε επαφή με διαφορετικά τμήματα και πτυχές της δουλειάς.
  • Σου αρέσει να αναλαμβάνεις ευθύνη . Όσο περισσότερο διαρκέσει η εκπαίδευσή σου, τόσα περισσότερα καθήκοντα θα έχεις.

Εναλλακτικά, μπορείς πάντα να ενταχθείς και σε ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα μετά την εκπαίδευσή σου. Το πλεονέκτημα εκεί είναι ότι θα έχεις ήδη αποκτήσει καλή πρακτική εμπειρία και μπορείς να επεκτείνεις τις γνώσεις σου.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Φυσικά και υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα που καλό είναι να αναλογιστείς. Σε σχέση με ένα πτυχίο ΑΕΙ, πιθανότατα θα έχεις χαμηλότερο μισθό μακροπρόθεσμα.

Επίσης, οι ευκαιρίες για προαγωγή δεν είναι τόσο μεγάλες όπως για τους πτυχιούχους. Όμως θα μπορείς να επεκτείνεις τις ευκαιρίες για καριέρα και μισθό μέσο δια βίου μάθησης ή περαιτέρω εκπαίδευσης. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι το περιορισμένο εύρος σε επαγγελματικές ευκαιρίες. Η επαγγελματική εκπαίδευση συνήθως είναι πολύ συγκεκριμένη και περιορίζει τους κλάδους στους οποίους μπορείς να εργαστείς.

Μαθητευόμενη εργάζεται καθισμένη

Το πανεπιστημιακό πρόγραμμα: Με μια ματιά

Σκέφτεσαι να σπουδάσεις; Αν δεν θέλεις να μπεις στην αγορά εργασίας αμέσως μετά το σχολείο και σε ενδιαφέρει κάποια συγκεκριμένη επιστήμη, τότε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα είναι η σωστή επιλογή. Στα ΑΕΙ, το πτυχίο διαρκεί γύρω στα τέσσερα με πέντε χρόνια, ενώ ένα μεταπτυχιακό διαρκεί περίπου ένα με δύο χρόνια. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των σπουδών;

Ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί νέοι επιλέγουν τις σπουδές είναι ο μισθός και οι ευκαιρίες καριέρας. 

Άλλα πλεονεκτήματα αποτελούν:

  • Έχεις πολλή ελευθερία.Μπορείς να εστιάσεις σε διαφορετικά θέματα και να οργανώσεις τον εαυτό σου όταν θα σχεδιάσεις το πρόγραμμα σπουδών σου.
  • Έχεις καλύτερες ευκαιρίες καριέρας. Επίσης έχεις καλές πιθανότητες να χτίσεις καριέρα σε κάποιον επιστημονικό τομέα.
  • Μπορείς να αποκτήσεις εμπειρία στο εξωτερικό. Συχνά δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές να περάσουν μια περίοδο στο εξωτερικό, κάτι που τους προσφέρει διεθνή εμπειρία.
  • Χαμηλότερο ρίσκο ανεργίας.Όσοι κατέχουν πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης έχουν στατιστικά λιγότερες πιθανότητες να μείνουν άνεργοι και για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Καθώς οι σπουδές διαρκούν κάποια χρόνια, ξεκινάς να εργάζεσαι αφού αποφοιτήσεις. Κατά κανόνα, δεν έχεις σταθερό εισόδημα – εκτός κι αν εργάζεσαι με μερική απασχόληση παράλληλα με τις σπουδές. Έχεις και τα έξοδα διαβίωσης, και αν φοιτάς σε ιδιωτική σχολή τότε θα πρέπει να πληρώνεις και δίδακτρα. Άρα καλό είναι να σκεφτείς τη χρηματοδότηση πριν πάρεις την απόφασή σου.

Φοιτήτριες κάθονται σε σκαλοπάτια και γελάνε

Επιπλέον, το πτυχίο δεν είναι απαραίτητα εγγύηση ότι θα βρεις αμέσως δουλειά. Η έλλειψη εμπειρίας είναι μειονέκτημα, το οποίο όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρακτική άσκηση, εκπαίδευση, ή καλοκαιρινή εργασία. Σε κάποιους κλάδους μπορεί να αντιμετωπίσεις πρόβλημα καθώς υπάρχουν περισσότεροι πτυχιούχοι από όσοι μπορούν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.

Χρήσιμες συμβουλές για την περίοδο μετά τις Πανελλήνιες

Το να πάρεις μια απόφαση για το μέλλον σου δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ειδικά για τις επαγγελματικές σχολές, μπορεί να χρειαστεί να κάνεις την αίτησή σου αρκετά νωρίτερα. Θα πρέπει επίσης να συμπληρώσεις το μηχανογραφικό σου με βάση τις σχολές που θέλεις να περάσεις αλλά και τις πόλεις που μπορείς να πας. Αν όμως επιλέξεις να κάνεις ένα διάλειμμα πριν πάρεις την απόφαση, σου έχουμε τρεις συμβουλές.

  1. Κάνε πρακτική άσκηση: Η πρακτική άσκηση είναι καλός τρόπος να αποκτήσεις μια γεύση από έναν κλάδο ή ένα επάγγελμα. Αποκτάς την πρώτη σου πρακτική εμπειρία και έχεις κάτι να προσθέσεις στο βιογραφικό σου. Αλλά μπορεί και να συνειδητοποιήσεις ότι δεν σου αρέσει η εργασία που νόμιζες ότι ήθελες. Αυτή η εμπειρία θα σε βοηθήσει να μην κάνεις λάθος επιλογή καριέρας.
  2. Ξεκαθάρισε τη χρηματοδότηση: Πριν ξεκινήσεις τις σπουδές ή την επαγγελματική σου εκπαίδευση, θα πρέπει να σκεφτείς και τα χρήματα. Μπορείς να καλύψεις τα έξοδά σου; Μπορούν να σε στηρίξουν οι γονείς σου ή θα χρειαστεί να εργαστείς με μερική απασχόληση; Έχεις χρόνο να μαζέψεις κάποια χρήματα για να είσαι πιο άνετα όταν θα ξεκινήσεις τις σπουδές; Αν τα οργανώσεις όλα αυτά, θα μπορείς να κάνεις καλύτερο προγραμματισμό.
  3. Δες τι χρειάζεται για ασφάλεια: Οι περισσότεροι νέοι μένουν στην ασφάλεια των γονιών τους για όσο διαρκούν οι σπουδές, αλλά ανάλογα με τον κλάδο που θα επιλέξεις, ίσως είναι μια καλή ιδέα να κοιτάξεις και για επιπλέον ασφάλεια, όπως ασφάλεια ατυχήματος - η λίστα με τις πιθανές ασφάλειες είναι μεγάλη, οπότε αξίζει να σκεφτείς ποια χρειάζεσαι οπωσδήποτε ή αν μπορείς απλά να μείνεις με την οικογενειακή ασφάλεια.

Η δική μας συμβουλή: Οι σύμβουλοί μας μπορούν να σου δείξουν ποιες ασφάλειες χρειάζεσαι και να σε βοηθήσουν να βρεις τις κατάλληλες για σένα.

Τι ασφάλειες χρειάζεσαι;

Οι οικονομικοί μας σύμβουλοι θα σου δείξουν ποιες είναι οι απαραίτητες ασφάλειες για τις δικές σου ανάγκες.

Διαβάστε επίσης:

Δύο φοιτητές κάθονται σε καναπέ και συζητάνε

| OVB Hellas

Συνταξιοδοτική πρόληψη για φοιτητές: Λειτουργεί;

Σκέφτεσαι τη συνταξιοδότηση στα 20 σου; Για τους φοιτητές, η συνταξιοδότηση φαντάζει ακόμα πολύ μακριά. Αλλά ειδικά οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν το συνταξιοδοτικό τους πλάνο και να κάνουν κινήσεις προγραμματισμού, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Αλλά πώς μπορείς να φροντίσεις το μετά όταν ακόμα σπουδάζεις; Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την πρόληψη της σύνταξης.

Νεαρή γυναίκα σε μηχανάκι - backpacking στο εξωτερικό

| OVB Hellas

Backpacking, αλλά σωστά: Τι χρειάζεσαι στο εξωτερικό

Το να γυρίσεις τον κόσμο κάνοντας Backpacking είναι όνειρο για πολλούς, ειδικά για τους νέους. Ανακαλύπτεις νέες χώρες, κουλτούρες και μέρη με λίγες αποσκευές και ανεξαρτησία – το backpacking συνδυάζει περιπέτεια και ελευθερία σε ένα. Για να εξασφαλίσεις ότι το ταξίδι σου θα πάει όπως το έχεις σχεδιάσει, είναι σημαντικό να το οργανώσεις από αρκετά νωρίς. Μάθε εδώ πως μπορείς να χρηματοδοτήσεις το ταξίδι σου με τον καλύτερο τρόπο και να προετοιμαστείς για όλα.