7 λάθη στις παροχές για την τρίτη ηλικία: παίρνοντας τις σωστές οικονομικές αποφάσεις

|

Συνταξιούχος με άδειο πορτοφόλι – παροχή για την τρίτη ηλικία
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για τις παροχές στην τρίτη ηλικία

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 4 λεπτά

  • Στην Ελλάδα, συχνά η εθνική σύνταξη από μόνη της επαρκεί πια για μια τρίτη ηλικία χωρίς ανησυχίες.
  • Η δημογραφική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη σημαίνει ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι συνεισφέρουν στα συνταξιοδοτικά ταμεία.
  • Η ιδιωτική σύνταξη είναι απαραίτητη. Συμφέρει να ξεκινήσεις νωρίς.
  • Όσον αφορά την παροχή ιδιωτικής σύνταξης, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη.

Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η εθνική σύνταξη δεν επαρκεί πλέον για μια τρίτη ηλικία με ανεμελιά και χαλαρότητα.Η δημογραφική αλλαγή και ένας πληθυσμός ολοένα πιο γερασμένος ωθούν το σύστημα προς κατάρρευση. Η ιδιωτική σύνταξη φαίνεται τώρα όλο και πιο σημαντική. Αλλά είναι εύκολο να κάνεις λάθη εδώ. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις ποια λάθη θα πρέπει να αποφύγεις και πώς μπορείς να πάρεις τις καλύτερες οικονομικές αποφάσεις για τον εαυτό σου.

Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στους κρατικούς φορείς και έτσι, η εθνική σύνταξη  αποτελεί ακόμα τον πιο σημαντικό πυλώνα στην συνταξιοδοτική κάλυψη σήμερα. Όμως, για πολλούς αυτή η σύνταξη από μόνη της δεν επαρκεί πια. Αυτό συμβαίνει λόγω της δημογραφικής αλλαγής. Αλλά ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;

Το πρόβλημα με τη σύνταξη

Οι άνθρωποι στην Ευρώπη από τη μία κάνουν κατά μέσο όσο λιγότερα παιδιά, από την άλλη γερνούν όλο και περισσότερο. Και όσο πιο πολύ γερνάς, θα λαμβάνεις την κρατική σου σύνταξη για περισσότερο καιρό. Έτσι υπάρχουν όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις για περισσότερο καιρό και ταυτόχρονα λιγότεροι νέοι άνθρωποι να συνεισφέρουν στο σύστημα.

Η λεγόμενη ασφαλιστική κατηγορία παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή τρίτης ηλικίας. Είναι η αναλογία μεταξύ του ποσού της κρατικής σύνταξης και του μέσου εισοδήματος. Σύμφωνα με μια έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) από το 2019, συνταξιοδοτική κλίμακα όλων των χωρών του ΟΟΣΑ ήταν 58,6%. Παρόλα αυτά, τα επίπεδα των συντάξεων έχουν μεγάλη διαφοροποίηση εντός της Ευρώπης.

Συνταξιούχοι πάνε περίπατο – Εθνική σύνταξη

Επομένως, η εθνική σύνταξη από μόνη της δεν επαρκεί πλέον για να διατηρήσεις το βιοτικό σου επίπεδο στην τρίτη ηλικία και να απολαύσεις τη σύνταξη χωρίς ανησυχία. Ένας άλλος πυλώνας είναι η παροχή σύνταξης μέσω της εργασίας. Παρότι κάθε εργαζόμενος τη δικαιούται, οι εργοδότες αποφασίζουν μόνοι τους πώς να προσφέρουν επιπλέον παροχές σε σχέση με τη σύνταξη. Άρα βλέπουμε ότι η ιδιωτική σύνταξη είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να λάβεις υπόψη. Αλλά ειδικά για τους νέους είναι ένα δύσκολο και περίπλοκο θέμα. Δεν χρειάζεται να είναι, όπως θα σου δείξουν οι 7 συμβουλές μας.  

7 λάθη στην παροχή της τρίτης ηλικίας

Έχουμε επιλέξει τα επτά πιο συνηθισμένα λάθη στην παροχή ιδιωτικής σύνταξης, έτσι ώστε να είσαι προετοιμασμένος και να μπορείς να σχεδιάσεις το οικονομικό σου μέλλον με πιο χαλαρό τρόπο. Έτσι δεν θα σπαταλήσεις πολύτιμα χρόνια ούτε περιττά χρηματικά ποσά.

1. Αναβάλλεις τον σχεδιασμό για τη σύνταξη 

Ποιος θέλει να σκέφτεται τη σύνταξη στο ξεκίνημα της επαγγελματικής του ζωής; Άλλωστε, έχεις καιρό… Αλλά αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις. Όσον αφορά τον σχεδιασμό της συνταξιοδότησης, ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις να οργανώνεις τα οικονομικά σου, τόσο πιο πολύ θα δουλέψουν τα χρήματά σου για σένα.

Η συμβουλή μας: Μπορείς ήδη να φροντίσεις για τη σύνταξή σου με μικρές μηνιαίες συνεισφορές και να τις αυξήσεις όσο περνά ο καιρός. Τα μικρά ποσά είναι πάντα καλύτερα από το τίποτα. Σε συμφέρει να ξεκινήσεις νωρίς.

2. Βασίζεσαι στον σύντροφό σου για στήριξη στη σύνταξη

Όταν πρόκειται για τη φροντίδα στην τρίτη ηλικία, δεν θα έπρεπε να βασίζεσαι στον σύντροφό σου. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ζωή σπάνια πάει όπως τη σχεδιάζουμε. Μια ξαφνική απόλυση ή ένας χωρισμός μπορούν να βάλουν τη μελλοντική σου ασφάλεια σε μεγάλο ρίσκο. Επομένως, είναι καλό να φροντίσεις και τη δική σου σύνταξη έτσι ώστε να έχεις ασφάλεια και ανεξαρτησία.

3. Δεν έχεις αρκετή αντοχή

Δεν είναι μόνο σημαντικό να ξεκινήσεις, αλλά και να επιμείνεις. Αν επενδύσεις τα χρήματά σου στο χρηματιστήριο, για παράδειγμα, και επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια ή σε ένα ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα unit-linked, οι διακυμάνσεις της αγοράς είναι μέρος του παιχνιδιού. Όμως, με λίγη αντοχή, μπορείς να ξεπεράσεις τις διακυμάνσεις. Άρα πρέπει να σκεφτείς για τη σύνταξή σου μακροπρόθεσμα, και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα.

Γυναίκα στο κρεβάτι – ιδιωτική σύνταξη

4. Μην ασφαλίζεις την προσωπική σου εργασία

Τι κάνεις αν δεν μπορείς να εργαστείς από τη μια μέρα στην άλλη; Ατυχήματα και ασθένειες συμβαίνουν πιο συχνά από όσο νομίζεις και χωρίς ένα σταθερό εισόδημα δύσκολα θα μπορείς να πληρώσεις τις εισφορές για την ιδιωτική σου σύνταξη. Με τη βοήθεια ενός προγράμματος επαγγελματικής ασφάλισης, θα μπορείς να καλύψεις τα τρέχοντα έξοδα αλλά και να συνεχίσεις να αποταμιεύεις για τη σύνταξή σου.

5. Υπολογίζεις λανθασμένα τη ζήτηση

Για να έχεις καλή οικονομική κατάσταση στην τρίτη ηλικία, χρειάζεται να γνωρίζεις πόσα χρήματα θα χρειάζεσαι στην πραγματικότητα τότε. Όμως, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν το συνταξιοδοτικό κενό και δυσκολεύονται να υπολογίσουν πόσα χρήματα θα χρειαστεί να έχουν στην άκρη για τη σύνταξή τους. Μπορείς εύκολα να υπολογίσεις το προσωπικό σου συνταξιοδοτικό κενό με τη βοήθεια υπολογιστικών εργαλείων στο διαδίκτυο. Απλά μπες στο google και βρες όλες τις πληροφορίες. 

6. Αγνοείς τα τέλη και τον πληθωρισμό

Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικά προϊόντα για τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας. Όμως, συνήθως θα χρειαστεί να πληρώσεις κάποια τέλη. Αν αλλάζεις τακτικά τη στρατηγική σου, θα πρέπει φυσικά να πληρώσεις επιπλέον τέλη. Άρα, ισχύει και εδώ ο κανόνας: κάνε τον σχεδιασμό σου με μακροπρόθεσμη βάση έτσι ώστε να πληρώσεις όσο το δυνατόν λιγότερα τέλη.

Επίσης, μην ξεχνάς τον πληθωρισμό. Με την πάροδο του χρόνου, μειώνει τα χρήματά σου άρα και τις αποταμιεύσεις για τη σύνταξη. Έτσι καλό θα είναι να τον λαμβάνεις υπόψη όταν θα κάνεις τον σχεδιασμό σου.

7. Έχεις μόνο ένα ακίνητο για τη σύνταξη

Το τελευταίο λάθος είναι να σκέφτεσαι ότι το να έχεις δική σου περιουσία επαρκεί για την ιδιωτική σύνταξη. Φυσικά, ένα ακίνητο έχει νόημα στην τρίτη ηλικία, αλλά δεν θα πρέπει να βασίζεσαι μόνο σε αυτό. Δεν ξέρεις ποτέ πώς θα εξελιχθεί η αγορά ή ποιος θα πάρει το κοινό σπίτι μετά από έναν χωρισμό, για παράδειγμα. Η μαγική λέξη είναι διαφοροποίηση. Διαμοίρασε το ρίσκο σου όταν πρόκειται για τη σύνταξη. Από ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά προγράμματα unit-linked, αποταμιευτικά προγράμματα με Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF) και άλλα – έχεις πολλές επιλογές για να επενδύσεις τα χρήματά σου ευρέως.

Όπως βλέπεις, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγεις ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αν θέλεις να απολαύσεις στο έπακρο τη συνταξιοδότησή σου. Φυσικά, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη. Αλλά αν επενδύσεις τα χρήματά σου μακροπρόθεσμα και με διαφοροποιημένο τρόπο, γνωρίζεις το συνταξιοδοτικό κενό σου και προστατέψεις τον εαυτό σου σε περίπτωση αναπηρίας, θα είσαι σε πολύ καλή θέση.

Το πιο σημαντικό είναι να έχεις γνώση των προβλημάτων και να ξεκινήσεις την παροχή της τρίτης ηλικίας – όσο μεγάλο ή μικρό είναι το μηνιαίο ποσό που θα καταθέτεις. Στο τέλος δεν θα το μετανιώσεις και θα μπορείς να ευχαριστηθείς τον χρόνο μέχρι τη σύνταξη χωρίς ανησυχία.

Θέλεις να φροντίσεις τον εαυτό σου και τη σύνταξή σου;

Ο οικονομικός σου σύμβουλος μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις την καλύτερη στρατηγική για τη συνταξιοδότησή σου.

Διαβάστε επίσης:

Νεαρή γυναίκα στέκεται και μιλάει στο τηλέφωνο- Ανεξαρτησία

| OVB Hellas

Αυτοαπασχόληση: Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για την ασφάλεια υγείας, κ.α.

Πολλοί ονειρεύονται να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. Αν γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας, μπορείς να έρθεις λίγο πιο κοντά σε αυτό το όνειρο. Αλλά τι γίνεται με την ασφάλιση υγείας ή τη σύνταξη; Τι νέες ασφαλιστικές καλύψεις χρειάζεσαι; Σου δείχνουμε πώς μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου με τον κατάλληλο τρόπο και να προετοιμαστείς για την περιπέτεια της αυτοαπασχόλησης.

Παιδί με κουμπαρά και κέρματα – μηνιαία πάγια έξοδα στο νοικοκυριό

| OVB Hellas

Τι είναι τα μηνιαία πάγια έξοδα στο νοικοκυριό και πόσο ψηλά θα πρέπει να είναι;

Γνωρίζεις πόσα ξοδεύεις κάθε μήνα; Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των ποσών που ξοδεύουν κάθε μήνα – όμως αυτή ακριβώς είναι η πιο σημαντική βάση για τον σχεδιασμό των οικονομικών και της ζωής ενός ατόμου. Τα συνολικά κόστη ενός νοικοκυριού αποτελούνται από πάγια και μεταβαλλόμενα έξοδα. Αλλά τι ακριβώς είναι τα πάγια κόστη; Και τι ποσοστό του προϋπολογισμού θα πρέπει να καλύπτουν;