Πρώτη δουλειά – Τι χρειάζεται να σκεφτείς όταν ξεκινάς την καριέρα σου;

|

Διασκέδαση στο meeting της ομάδας – ξεκίνημα καριέρας
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για το ξεκίνημα της καριέρας

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 6 λεπτά

  • Οι προσωπικές σου δεξιότητες είναι το πιο σημαντικό κριτήριο επιλογής για το τμήμα προσλήψεων όταν κάνεις αίτηση για μια θέση εργασίας.
  • Μια πρακτική άσκηση, μια φοιτητική εργασία, μια εκπαίδευση ή εθελοντική εργασία μπορούν να σου ανοίξουν την πόρτα για να ενταχθείς σε μια εταιρεία.
  • Σύμφωνα με στοιχεία, ο μέσος μισθός για απόφοιτους είναι στα 17,976 ευρώ μεικτά τον χρόνο.
  • Όταν ξεκινήσεις να εργάζεσαι, η ασφάλεια αλλάζει, καθώς δεν ανήκεις πια στην ασφάλιση των γονιών σου όπως ίσχυε όσο ήσουν στο πανεπιστήμιο.

Βρίσκεσαι ακριβώς στην αρχή της καριέρας σου και θέλεις να ξεκινήσεις την πρώτη σου δουλειά; Σε αυτή την περίπτωση, οι χρήσιμες συμβουλές για το ξεκίνημα της καριέρας αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι. Έχουμε συνοψίσει τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζεις σχετικά με τις αιτήσεις, τον μισθό, την ασφάλιση, κλπ.

Πήρες επιτέλους το πτυχίο σου ή ολοκλήρωσες την εκπαίδευσή σου και έχεις ετοιμαστεί για την επαγγελματική ζωή. Προετοιμαζόσουν για αυτή τη στιγμή για χρόνια, αλλά το ξεκίνημα δεν είναι πάντα εύκολο. Σε μια επαγγελματική εκπαίδευση παίρνεις πρακτική εμπειρία, ενώ ένα πτυχίο βασίζεται συνήθως στη θεωρία και η πρακτική εμπειρία έρχεται με τη δουλειά.

Αυτό είναι σημαντικό για την αίτησή σου

Είναι η καριέρα μια ίσια γραμμή; Όχι. Τουλάχιστον οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κενά ή γέφυρες στο βιογραφικό τους. Αυτό είναι σύνηθες, γιατί τις περισσότερες φορές δεν σχεδιάζεις την καριέρα σου από πολύ νωρίς. Πέρα από το ταλέντο και τις επιδόσεις, πάντα χρειάζεται και λίγη τύχη για να χτίσεις μια επιτυχημένη καριέρα.

Για να κάνεις καλή εντύπωση σε έναν δυνητικό εργοδότη, καλό είναι να επικοινωνείς τις προσωπικές σου δυνάμεις. Εδώ και πολύ καιρό, τα τμήματα HR δεν δίνουν προσοχή μόνο στους καλούς βαθμούς – το 2019 η StepStone βρήκε ότι οι προσωπικές δεξιότητες αποτελούν το πιο σημαντικό κριτήριο επιλογής για το ξεκίνημα της καριέρας, στο 69%. Ακριβώς μετά ακολουθούν οι κοινωνικές δεξιότητες στο 52%. Και μόνο τότε μπαίνουν στην εξίσωση της διαδικασίας επιλογής η επαγγελματική σου εμπειρία και τα πτυχία σου.

Η αίτηση που θα κάνεις είναι η πρώτη σου επαφή με μια εταιρεία όπου μπορεί να ξεκινήσεις την πρώτη σου δουλειά. Έτσι, θα πρέπει να δείχνει ολοκληρωμένη και επαγγελματική. Οι recruiters δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο βιογραφικό σου – είναι η προσωπική σου επαγγελματική κάρτα. Το δεύτερο πιο σημαντικό έγγραφο είναι η προσωπική σου επιστολή, παρότι για κάποιες εταιρείες το βιογραφικό αρκεί. Παρόλα αυτά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια προσωπική επιστολή για να αναδείξεις την προσωπικότητά σου και τον ενθουσιασμό σου για τη θέση εργασίας.

Πάνω από το 50% των αποφοίτων χωρίς επαγγελματική εμπειρία κάνουν αίτηση σε πάνω από 15 εταιρίες, σύμφωνα με έρευνα της StepStone. Περνούν κατά μέσο όρο επτά μήνες από την πρώτη αναζήτηση εργασίας μέχρι την υπογραφή του συμβολαίου. 

Η συμβουλή μας: Χρησιμοποίησε τις απορρίψεις σαν πλεονέκτημα. Αξίζει να ζητήσεις τους λόγους για την απόρριψη. Έτσι θα βρεις σημαντικά μαθήματα από την αξιολόγηση για την επόμενη αίτηση που θα κάνεις.

Η συνέντευξη για δουλειά

Μπράβο! Μας έπεισες και σε καλέσαμε για συνέντευξη. Τώρα χρειάζεται να προετοιμαστείς για κάποια πράγματα έτσι ώστε να κάνεις καλή εντύπωση στη συνέντευξη. Θα είναι καλό να ενημερωθείς για την ίδια την εταιρεία και να προετοιμαστείς για τις πιο κοινές ερωτήσεις σε συνεντεύξεις για δουλειά.

Οι recruiters συχνά προσέχουν το πώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου. Η προσωπικότητά σου και οι διαπροσωπικές σου δεξιότητες θα πρέπει να αναδειχθούν στη συνέντευξη. Για παράδειγμα, αυτές περιλαμβάνουν την ικανότητα εργασίας σε ομάδα, την πρωτοβουλία και το αίσθημα ευθύνης.

Για να έχεις την ευκαιρία να πιάσεις την πρώτη σου δουλειά, θα πρέπει να δείξεις τις δυνατότητές σου. Καθώς δεν είχες ιδιαίτερη επαγγελματική εμπειρία πριν την πρώτη σου δουλειά, η προσωπική σου εμφάνιση είναι ακόμα πιο σημαντική.

Πώς να βρεις τη σωστή δουλειά

Υπάρχουν πολλές δουλειές εκεί έξω, και δεν είναι πάντα εύκολο να διαλέξεις. Για να προσανατολιστείς στον κόσμο της αγοράς εργασίας, μπορείς να εξετάσεις τις παρακάτω ερωτήσεις πριν την πρώτη σου δουλειά:

  • Ποια είναι χοντρικά η ιδέα σου για την ιδανική δουλειά;
  • Ποια θέματα και ποιες δραστηριότητες σε ενδιαφέρουν;
  • Θα ήθελες να εργαστείς αμέσως μετά τις σπουδές ή την επαγγελματική σου εκπαίδευση;
  • Τι πρακτική εμπειρία θα ήθελες να κερδίσεις;
  • Υπάρχουν εναλλακτικές στην άμεση εισαγωγή στην αγορά εργασίας;

Αν αισθάνεσαι ότι έχεις κολλήσει ή χρειάζεσαι βοήθεια με τις αιτήσεις σου, υπάρχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και κέντρα που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις την καριέρα σου. Για παράδειγμα, πολλά πανεπιστήμια και κέντρα σπουδών έχουν γραφεία καριέρας για να βοηθήσουν τους φοιτητές με τις επιλογές καριέρας τους. Συχνά προσφέρουν βοήθεια για συνεντεύξεις και πρόσβαση σε ημέρες καριέρας και εκδηλώσεις γνωριμίας.

Αν έχεις ήδη ολοκληρώσει μια πρακτική άσκηση ή έχεις εργαστεί ως φοιτητής σε μια εταιρεία, μπορείς να προσεγγίσεις τις επαφές σου. Σίγουρα θα σε ακούσουν με συμπάθεια και θα μπορούν να σε βοηθήσουν.

Γυναίκα στο γραφείο – Πρώτη δουλειά

Εκπαίδευση, πρακτική άσκηση, και λοιπά

Μια πρακτική άσκηση, μια φοιτητική εργασία, μια εκπαίδευση ή ο εθελοντισμός μπορούν να σου ανοίξουν την πόρτα για να ενταχθείς σε μια εταιρεία. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι απευθείας εισαγωγή, καθώς υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές.

Αν δεν γνωρίζεις ακόμα τι επάγγελμα θα ήθελες να ακολουθήσεις στο μέλλον, η πρακτική άσκηση είναι καλή ευκαιρία. Μπορείς να δοκιμάσεις διαφορετικούς τομείς και θέσεις. Δεν χρειάζεται να αποφασίσεις για τη δουλειά αμέσως και μπορείς να πάρεις μια γεύση. Μια υποχρεωτική πρακτική άσκηση περιλαμβάνεται συχνά στο πρόγραμμα σπουδών, αλλά μπορείς να την κάνεις και εθελοντικά.

Μπορείς επίσης να κερδίσεις πρακτική εμπειρία ως εργαζόμενος φοιτητής, κάτι που θα αυξήσει τις ευκαιρίες σου να βρεις την πρώτη σου δουλειά αργότερα. Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εργασίας μπορείς να κάνεις πολύτιμες επαφές. Επιπλέον, δείχνει πολύ καλά στο βιογραφικό σου.

Άλλη μια συμβουλή που έχουμε για το ξεκίνημα της καριέρας σου είναι μια εκπαίδευση ή εθελοντική εργασία. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μια ευκαιρία εισαγωγικού επιπέδου με την οποία μπορείς να εργαστείς σε πολλά τμήματα της εταιρείας. Αυτή η ολοκληρωμένη εικόνα σου δίνει μια κατεύθυνση για τη μελλοντική σου δουλειά. Ανάλογα με τον κλάδο και την εταιρεία, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως δύο χρόνια.

Παρότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρονται σχεδόν σε όλους τους κλάδους σπουδών, η εθελοντική εργασία έχει τη βάση της κυρίως στον κλάδο των ΜΜΕ. Είναι ένα είδος βασικής εκπαίδευσης για εργασία σε γραφεία ειδήσεων ή για να ξεκινήσεις την καριέρα σου στη δημοσιογραφία ή τις δημόσιες σχέσεις. Είναι αρκετά δημοφιλή και διαρκούν συνήθως δύο χρόνια.

6 συμβουλές για να ξεκινήσεις την καριέρα σου πιο εύκολα

Δεν έχεις βρει ακόμα δουλειά μετά από αρκετές αιτήσεις; Αυτό είναι φυσιολογικό – μην ανησυχείς. Έχουμε συγκεντρώσει έξι συμβουλές για σένα για να πάει καλά το ξεκίνημα της καριέρας σου.

  1. Κάνε τον εαυτό σου ορατό: Ό,τι ισχύει για τα προϊόντα ισχύει και για την καριέρα. Το προσωπικό branding είναι σημαντικό για την εισαγωγή στην αγορά εργασίας και σε βοηθά να χτίσεις ένα δίκτυο.
  2. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου: Αν μια δουλειά δεν προκύψει αμέσως, ή αν δεν πηγαίνει καλά η ίδια η δουλειά, μπορείς να κερδίσεις επιπλέον προσόντα. 
  3. Κάνε ερωτήσεις: Αν δεν μπορείς να βρεις τη λύση, ρώτα τους συναδέλφους σου. Κατά κανόνα, θα σε βοηθήσουν πάντα.
  4. Λάβε αξιολόγηση: Ρώτα την ομάδα σου ανοιχτά τι μπορείς να κάνεις καλύτερα. Γιατί μέσα από τα λάθη σου μαθαίνεις.
  5. Να δίνεις προσοχή: … να δείχνεις ενδιαφέρον και να έχεις παρατηρητικότητα. Έτσι θα μπορέσεις να εξοικειωθείς με τους άγραφους κανόνες της νέας σου δουλειάς.
  6. Ανάπτυξε σχέσεις: Χρησιμοποίησε την πρώτη σου δουλειά για να χτίσεις ένα δίκτυο. Πάντα θα υπάρχει η στιγμή που θα σου χρησιμεύσει.

Πώς είναι ο μισθός στο εισαγωγικό επίπεδο;

Οι νέοι εργαζόμενοι κερδίζουν διαφορετικά ποσά ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθος της εταιρείας. Ουσιαστικά, κερδίζεις λιγότερα σε μια θέση εκπαίδευσης, για παράδειγμα, από ό,τι σε μια απευθείας εισαγωγική θέση εργασίας. Αυτό έχει να κάνει με την υψηλότερη ευθύνη και τη λιγότερη καθοδήγηση που έχει μια απευθείας θέση.

Γυναίκα ανεβαίνει σκάλες – Ξεκίνημα καριέρας

Σύμφωνα με στοιχεία, ο μέσος μισθός για απόφοιτους είναι στα 17,976 ευρώ μεικτά τον χρόνο. Βέβαια, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να διαπραγματευτείς τον μισθό σου αν δεν είσαι ευχαριστημένος. Μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά με τον εργοδότη σου για τον μισθό και να μην φοβάσαι να μιλήσεις για αυτό το θέμα.

Η ασφάλιση που χρειάζεσαι στην πρώτη σου δουλειά

Μόλις βρεις την πρώτη σου δουλειά, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που θα πρέπει να ρυθμίσεις. Αυτά περιλαμβάνουν και την ασφάλιση. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, ήσουν εξαρτώμενο μέλος στην ασφάλεια των γονιών σου, αλλά αυτό αλλάζει μόλις ξεκινήσεις την καριέρα σου. Τώρα θα πρέπει να φροντίσεις μόνος σου την ασφάλιση.

Ως εργαζόμενος, θα υπάγεσαι στον ασφαλιστικό φορέα του κλάδου σου και θα έχεις ασφάλεια υγείας από το κράτος. Η εταιρεία σου μπορεί να έχει και κάποιο ομαδικό πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης στο οποίο να σε εντάξει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Πέρα από την ασφάλεια υγείας, υπάρχουν και άλλα θέματα που μπορείς να σκεφτείς, αλλά θα πρέπει να τα καλύψεις με κάποια ασφαλιστική εταιρεία της επιλογής σου. Αν προκαλέσεις ζημιά σε κάποιον τρίτο – για παράδειγμα σε ατύχημα με το ποδήλατο – η αποζημίωση μπορεί να είναι πολύ ακριβή. Μια ασφάλεια ατυχήματος ή αστικής ευθύνης μπορεί να καλύψει την περίθαλψη και τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν.

Ανάλογα με την ιδιωτική σου ζωή, μπορεί να είναι χρήσιμες και κάποιες άλλες μορφές ασφάλισης όταν ξεκινάς την καριέρα σου. Αν μένεις σε δικό σου διαμέρισμα, αξίζει να δεις την ασφάλεια σπιτιού. Όμως αυτή είναι απαραίτητη μόνο αν το περιεχόμενο του σπιτιού σου φτάνει μια συγκεκριμένη αξία – για παράδειγμα αν έχεις ακριβά έπιπλα ή ηλεκτρικές συσκευές.

Ψάχνεις την πρώτη σου δουλειά;

Θα χαρούμε να λάβουμε την αίτησή σου – τώρα που ξέρεις τις συμβουλές μας.

Θέσεις εργασίας στην OVB

Διαβάστε επίσης:

Μαθητής γελάει – Επαγγελματική εκπαίδευση

| OVB Hellas

Επαγγελματική εκπαίδευση ή σπουδές: Ποιο έχει μεγαλύτερη αξία;

Ίσως πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή των νέων – η ερώτηση του τι έρχεται μετά το σχολείο. Σήμερα υπάρχουν πολλαπλές ευκαιρίες και πορείες, αλλά η μεγάλη επιλογή δεν είναι πάντα καλή. Πώς μπορείς να βρεις τι είναι καλύτερο για σένα και αν μια θέση στο πανεπιστήμιο ή μια επαγγελματική σχολή θα σου ταίριαζε καλύτερα; Θα σου παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές για να κάνουμε την απόφαση πιο εύκολη.

Γυναίκα εργάζεται από το σπίτι στον καναπέ

| OVB Hellas

Ο νέος εργασιακός χώρος: συμβουλές για εργασία από το σπίτι

Από το ηλιόλουστο μπαλκόνι, στην άνεση του καναπέ ή σε ένα πλήρως εξοπλισμένο γραφείο – η εργασία από το σπίτι μπορεί να γίνει σε πολλά μέρη στο σπίτι σου. Η δουλειά γίνεται πιο ευέλικτη και οι οικογένειες ειδικά μπορούν να συμφιλιώσουν την ιδιωτική ζωή με την εργασία. Εδώ θα μάθεις όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την τηλεργασία.