Ασφάλεια ζωής: Πώς να προστατεύσεις οικονομικά την οικογένειά σου

|

Μητέρα κρατάει το μωρό της στον αέρα μπροστά από μια λίμνη
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια ζωής

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 4 λεπτά

  • Τα προγράμματα ασφάλειας ζωής διαφέρουν κατά πολύ όσον αφορά τα πλεονεκτήματα και τα συμβόλαια. Η ισόβια ασφάλιση, η πρόσκαιρη ασφάλιση και η ασφάλεια ζωής unit-linked είναι τα πιο γνωστά.
  • Η ισόβια ασφάλεια ζωής προστατεύει την οικογένειά σου σε περίπτωση θανάτου.
  • Η πρόσκαιρη ασφάλιση συνδυάζει ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης αποταμίευσης με προστασία για τα εξαρτώμενα μέλη.
  • Η ασφάλεια ζωής unit-linked συνδυάζει ένα επενδυτικό πρόγραμμα με ασφάλεια ζωής.
  • Η ιδιωτική ασφάλιση σύνταξης αφορά σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα με προαιρετική κάλυψη θανάτου.

Θέλεις να παρέχεις οικονομική προστασία στην οικογένειά σου ή να αποταμιεύσεις για την τρίτη ηλικία; Γιατί να μην κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα; Είναι εφικτό με την ασφάλεια ζωής, καθώς συνδυάζει και τα δύο προϊόντα. Αλλά ποια ασφάλεια είναι η κατάλληλη για την περίπτωσή σου; Είτε ασφάλεια ζωής unit-linked ή ισόβια ασφάλεια ζωής – έχουμε συνοψίσει τις πιο σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές πάνω στο θέμα. 

Η ασφάλεια ζωής είναι διαδεδομένη. Σύμφωνα με μια έρευνα της Insurance Europe, οι άνθρωποι επενδύουν περισσότερα χρήματα στην ασφάλεια ζωής από ό,τι σε άλλα είδη ασφάλισης. Το 2020, κάθε άτομο στην Ευρώπη ξόδεψε κατά μέσο όρο €1,106 σε ασφάλεια ζωής. Συγκριτικά, το ποσό που ξοδεύτηκε σε ασφάλεια περιουσίας ήταν €189 ανά άτομο τον χρόνο.

Τι είναι η ασφάλεια ζωής;

Το γεγονός είναι: δεν υπάρχει μόνο ένα πρόγραμμα ασφάλειας ζωής. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ασφάλισης πίσω από τον όρο. Τα μεμονωμένα προγράμματα ασφάλισης καλύπτουν διαφορετικά ρίσκα. Ανάλογα με τις προσωπικές σου επιθυμίες και ανάγκες, η ισόβια ασφάλεια ζωής ή η ασφάλεια ζωήςunit-linkedμπορεί να είναι πιο κατάλληλες. Δεν είναι εύκολο να παρακολουθείς τις διαφορετικές επιλογές.

Αυτά είναι τα διαθέσιμα προγράμματα ασφάλειας ζωής

Ο θάνατος είναι ένα θέμα με το οποίο δεν θέλουμε να ασχολούμαστε. Αλλά είναι σημαντικό να φροντίσεις για το χειρότερο σενάριο έτσι ώστε να προστατεύσεις τους αγαπημένους σου. Σου παρουσιάζουμε τα πιο γνωστά προγράμματα ασφάλειας ζωής.

Ισόβια ασφάλεια ζωής

Αν κάτι σου συμβεί, η οικογένειά σου δεν χάνει απλά ένα μέλος της. Συχνά υπάρχει κενό στην παροχή. Τα χρήματα που παρέχονται από την κρατική σύνταξη συνήθως δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κόστη. Η ισόβια ασφάλεια ζωής μπορεί να καλύψει αυτό το κενό και να προσφέρει στα εξαρτώμενα μέλη μια εφάπαξ πληρωμή. Έτσι μπορούν να αποπληρωθούν δάνεια ή να εξασφαλιστεί η οικονομική ανεξαρτησία της οικογένειάς σου.

Για παράδειγμα, ονειρεύεσαι ένα σπίτι; Σπάνια έχεις αρκετό κεφάλαιο για να αγοράσεις το σπίτι των ονείρων σου εξ’ολοκλήρου. Χρειάζεσαι ένα δάνειο. Και τι θα συμβεί σε περίπτωση θανάτου σου; Μπορεί η οικογένειά σου να αποπληρώσει το δάνειο; Αξίζει να κάνεις ένα πρόγραμμα ισόβιας ασφάλειας ζωής για να προστατεύσεις οικονομικά το στεγαστικό σου δάνειο. Σε περίπτωση θανάτου σου, τα εξαρτώμενα μέλη θα μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο με το ασφαλιζόμενο ποσό.

Καλό να γνωρίζεις: Κάποια στεγαστικά δάνεια περιλαμβάνουν και ασφάλεια ζωής. Μια ασφάλεια ζωής επίσης μπορεί να χρησιμεύσει στους δικαιούχους για την κάλυψη του φόρου κληρονομιάς.

Πρόσκαιρη ασφάλιση

Η πρόσκαιρη ασφάλιση είναι ένα κλασικό πρόγραμμα ασφάλειας ζωής. Συνδυάζει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αποταμίευσης με προστασία των εξαρτώμενων μελών. Μπορείς να προσαρμόσεις το ασφαλιζόμενο ποσό και τη διάρκεια του προγράμματος. Ισχύει το εξής: όσο πιο υψηλό το ασφαλιζόμενο ποσό και η ηλικία στο τέλος του προγράμματος, τόσο υψηλότερο θα είναι το ασφάλιστρο.

Η ασφάλεια αυτή συνήθως έχει διάρκεια αρκετών δεκαετιών. Πληρώνεις τα μηνιαία ασφάλιστρα στον ασφαλιστή, ο οποίος τα επενδύει κερδοφόρα στην κεφαλαιαγορά. Αν ο ασφαλισμένος πεθάνει πριν το τέλος του προγράμματος, το ασφαλιζόμενο ποσό πληρώνεται στους δικαιούχους. Αν δεν υπάρξει τέτοια περίπτωση, το ασφαλιζόμενο ποσό σε συνδυασμό με τόκους πληρώνεται στον ασφαλισμένο στο τέλος του προγράμματος.

Σημαντικό: Η ασφάλιση κεφαλαίου είναι στενά συνδεδεμένη με το βασικό επιτόκιο. Αν αυτό αυξηθεί, τότε αυξάνονται και τα επιτόκια στο ασφαλιζόμενο κεφάλαιο. Έτσι επωφελείσαι από την αύξηση των επιτοκίων και ένα υψηλότερο εγγυημένο επιτόκιο.

Πατέρας και γιος ξαπλωμένοι δίπλα ο ένας στον άλλον στο κρεβάτι

Ασφάλεια ζωής unit-linked

Η ασφάλεια ζωής unit-linked αποτελεί μια μορφή ιδιωτικής παροχής σύνταξης. Επενδύεις μέρος των χρημάτων σου σε επενδυτικά κεφάλαια. Με ένα επενδυτικό κεφάλαιο, πολλοί πληρώνουν χρήματα στον ίδιο κουμπαρά. Μια επενδυτική εταιρεία διαχειρίζεται το κεφάλαιο και επενδύει σε διάφορες κατηγορίες στοιχείων. Σε σύγκριση με την παραδοσιακή ασφάλεια ζωής, η ασφάλεια ζωής unit-linked μπορεί δυνητικά να προσφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις. Όμως, αυτό σημαίνει ότι το ρίσκο απώλειας είναι κι αυτό υψηλότερο.

Ιδιωτική συνταξιοδοτική ασφάλεια

Η ιδιωτική συνταξιοδοτική ασφάλεια είναι μια παροχή για τη σύνταξη με προαιρετική κάλυψη θανάτου. Λαμβάνεις τα χρήματα που έχεις αποταμιεύσει ως σύνταξη εφ’όρου ζωής – στην περίπτωση μιας παραδοσιακής ασφάλειας ζωής, ως μια εφάπαξ πληρωμή. Η ιδιωτική συνταξιοδοτική ασφάλεια είναι συμπληρωματική στην κρατική σύνταξη και αποτελείται από δύο φάσεις: τη φάση αποταμίευσης και τη φάση σύνταξης. Αρχικά, οι εισφορές σου αποταμιεύονται και κερδίζουν τόκους. Μόλις φτάσεις στην ηλικία σύνταξης, γίνονται διαθέσιμα τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί.

Η ιδιωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση συχνά περιλαμβάνει κάλυψη ρίσκου – για παράδειγμα ενάντια στα εργατικά ατυχήματαή τον θάνατο. Αν φύγεις από τη ζωή πριν αρχίσει η σύνταξή σου, οι συγγενείς σου θα λάβουν τα χρήματα που έχεις αποταμιεύσει. Παρέχοντας κάλυψη για τα εξαρτώμενα μέλη, η ιδιωτική συνταξιοδοτική ασφάλεια είναι μια καλή εναλλακτική για την πρόσκαιρη ασφάλεια ζωής.

Να τι είναι σημαντικό στην ασφάλεια ζωής

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: υπάρχουν διάφορα προγράμματα ασφάλειας ζωής για να διαλέξεις. Όμως, οι μεμονωμένες καλύψεις έχουν πολλά κοινά. Είναι καλό να δώσεις προσοχή στα παρακάτω στοιχεία:

  • Την ασφαλιστική εταιρεία: Ο κάθε ασφαλιστής προσφέρει διαφορετικά επιτόκια και οφέλη. Αξίζει να κάνεις μια σύγκριση. Οι οικονομικοί μας σύμβουλοι μπορούν να σε βοηθήσουν.
  • Το ασφαλιζόμενο ποσό: Ένα υψηλότερο ασφαλιζόμενο ποσό οδηγεί σε υψηλότερα ασφάλιστρα. Παρόλα αυτά, αν το ασφαλιζόμενο ποσό είναι πολύ χαμηλό, τα εξαρτώμενα μέλη δεν θα λάβουν αρκετή αποζημίωση. Είναι καλύτερο να έχεις ένα λίγο υψηλότερο ασφαλιζόμενο ποσό.
Mladá žena usmívající se do kamery
  • Η διάρκεια: Η διάρκεια της ασφάλειας ζωής εξαρτάται από την προσωπική σου κατάσταση. Αν έχεις παιδιά, τότε η ασφάλεια θα πρέπει να διαρκέσει έως ότου ανεξαρτητοποιηθούν. Αν έχεις δάνειο, θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι την αποπληρωμή του.
  • Ο χρόνος: Ο χρόνος είναι χρήμα – μην περιμένεις πολύ. Όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είσαι, τόσο υψηλότερα τα ασφάλιστρα.
  • Τα ερωτήματα υγείας: Για να μπορέσεις να πάρεις ασφάλεια ζωής, θα πρέπει να απαντήσεις ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σου. Απάντησε με προσοχή και ειλικρίνεια. Αλλιώς, η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αρνηθεί να καταβάλει την αποζημίωση. 
Θέλεις να φροντίσεις οικονομικά τον εαυτό σου και την οικογένειά σου;

Άσε τους ειδικούς μας να σε συμβουλεύσουν σε θέματα ασφάλειας ζωής unit-linked και ισόβιας ασφάλειας ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Ζευγάρι μετακομίζει στο πρώτο του ιδιόκτητο ακίνητο

| OVB Hellas

Χρηματοδότηση ακινήτου: Κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο της ιδιοκτησίας κατοικίας

Ήρθε επιτέλους η ώρα να βγεις από το διαμέρισμα που νοικιάζεις και να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι με κήπο. Να επιπλώσεις τους τέσσερις τοίχους ακριβώς όπως θέλεις – χωρίς να πρέπει να ρωτήσεις τον σπιτονοικοκύρη ή τη σπιτονοικοκυρά σου. Για να μη γίνει εφιάλτης το όνειρο της ιδιοκτησίας του δικού σου σπιτιού, είναι σημαντικό να το οργανώσεις και να το χρηματοδοτήσεις σωστά. Μάθε εδώ πώς μπορείς να κάνεις το όνειρο για το δικό σου σπίτι πραγματικότητα παρά τα αυξανόμενα επιτόκια.

γυναίκα με προσθετικό χέρι – ασφάλιση αναπηρίας

| OVB Hellas

Ασφάλεια αναπηρίας: Πώς να προστατέψεις την εργασιακή σου ικανότητα

Τι κάνεις αν δεν μπορείς πια να εργαστείς από τη μια μέρα στην άλλη; Μπορεί να συμβεί γρήγορα – ένα ξαφνικό ατύχημα ή μια ασθένεια και δεν μπορείς πια να εργαστείς. Μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου από την απώλεια εισοδήματος με την ασφάλιση αναπηρίας. Θα σου δείξουμε τι περιλαμβάνει η ασφάλεια αναπηρίας και πότε αξίζει τον κόπο για σένα.