Ασφάλεια για νέους ανθρώπους: όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

|

Νεαρή γυναίκα τρέχει στο πάρκο
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για τους νέους και τις ασφάλειες

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά

  • Πολλοί νέοι δεν γνωρίζουν το θέμα της ασφάλισης. Το 43% της Gen Z δεν γνωρίζει αρκετά για τα μεμονωμένα προϊόντα.
  • Υπάρχουν τρεις τύποι ασφάλειας: υποχρεωτική, ουσιαστική, και προαιρετική.
  • Καλό θα ήταν να έχεις ασφάλεια αστικής ευθύνης και ατυχήματος. Σε προστατεύουν από πιθανά ρίσκα της καθημερινότητας.
  • Κάποιοι τύποι ασφάλειας, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια υγείας ταξιδίου, αποτελούν χρήσιμες προσθήκες.
  • Καλό είναι να ελέγχεις τακτικά τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά σου και να τα αλλάζεις ή να τα ακυρώνεις ανάλογα με τις ανάγκες σου. Έτσι μπορείς να εξοικονομήσεις πολλά χρήματα.

Ασφάλεια ατυχήματος, ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού ή ασφάλεια αστικής ευθύνης – η λίστα με τις πιθανές ασφάλειες είναι μεγάλη. Είναι σχεδόν αδύνατο να έχεις μια καλή επισκόπηση. Υπάρχει μια ασφαλιστική κάλυψη για κάθε κατάσταση στη ζωή, κάθε αντικείμενο αξίας και κάθε περίσταση. Ποιες ασφάλειες χρειάζεσαι; Ποιες είναι λιγότερο σημαντικές; Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις ποιες ασφαλιστικές καλύψεις έχουν περισσότερο νόημα για τους νέους ανθρώπους.

Generation Z: νέοι, στον ψηφιακό κόσμο, δεσμευμένοι και χωρίς σχέδιο; Αυτή η γενιά περιλαμβάνει όλους όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ του 1995 και του 2010. Μια διεθνής έρευνα από την CAPCO που διεξήχθη το 2021 δείχνει: το 43% της Gen Z δεν είναι σίγουροιγια την ασφάλεια και δεν αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για τις ασφάλειες και τα μεμονωμένα προϊόντα. Αισθάνεσαι κι εσύ το ίδιο; Αν δεν είσαι πια στην ασφάλεια των γονιών σου και χρειάζεσαι το δικό σου ασφαλιστικό πρόγραμμα, μπορείς εύκολα να μπερδευτείς. Αλλά η ασφάλιση δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Καταρχάς, μπορείς να δεις τη διαφορά μεταξύ τριών τύπων ασφάλειας: υποχρεωτική, ουσιαστική, και προαιρετική.

Αυτές τις ασφάλειες χρειάζεσαι

Κάποιες ασφάλειες είναι υποχρεωτικές στην Ελλάδα και συμπεριλαμβάνονται στις κρατικές υποχρεωτικές ασφάλειες. Αυτές περιλαμβάνουν την ασφάλεια υγείας, ασφάλεια οχημάτων, και ασφάλεια αστικής ευθύνης για ορισμένα επαγγέλματα και επιχειρήσεις.

Ασφάλεια υγείας

Είναι υποχρεωτική για όλους στην Ελλάδα: ασφάλεια υγείας. Ως νέος άνθρωπος, έχεις αυτόματη ασφάλεια μέσω των γονιών σου. Όμως, μετά την ηλικία των 25, θα πρέπει να αποκτήσεις δική σου ασφάλεια. Μπορείς να έχεις είτε κρατική είτε ιδιωτική ασφάλεια (ή και τις δύο). Ως εργαζόμενος, ασφαλίζεσαι αυτόματα στον κρατικό φορέα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις ένα ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας, ειδικά αν είσαι αυτοαπασχολούμενος.

Ασφάλεια αυτοκινήτου

Απέκτησες το πρώτο σου αυτοκίνητο και το χρησιμοποιείς τακτικά για να πας στη δουλειά; Τότε η ασφάλεια αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική. Αν προκαλέσεις ατύχημα με το αυτοκίνητό σου και δημιουργήσεις βλάβη σε άλλο όχημα, η ασφάλεια θα καλύψει τις ζημιές. Αν κάποιος τραυματιστεί και δεν μπορεί να εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, η ασφαλιστική εταιρεία έχει ευθύνη για οποιονδήποτε προσωπικό τραυματισμό. Όμως, αν το αυτοκίνητό σου υποστεί ζημιές στο ατύχημα, αυτή η ασφάλιση δεν θα σε καλύψει. Χρειάζεσαι ολοκληρωμένη ασφάλιση για ζημιά στο δικό σου όχημα.  

Ασφάλεια αστικής ευθύνης για σκύλο

Παρότι στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτική, υπάρχει και αυτή η ασφάλεια: ασφάλεια αστικής ευθύνης ιδιοκτήτη σκύλου. Η δική σου ασφάλεια αστικής ευθύνης δεν καλύπτει τον τετράποδο φίλο σου[A1]  - άρα χρειάζεσαι την αστική ευθύνη ιδιοκτήτη σκύλου. Αν ο σκύλος σου τραυματίσει άλλα σκυλιά ή ανθρώπους ή τρέξει στον δρόμο και προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, η ασφάλειά σου θα πληρώσει αποζημίωση και θα καλύψει τις ζημιές.

Γυναίκα παίζει με σκύλο στο δάσος

Αυτές οι ασφάλειες είναι σημαντικές

Σε συνδυασμό με τις υποχρεωτικές ασφάλειες, υπάρχουν και κάποιες ασφαλιστικές καλύψεις που είναι απαραίτητες καθώς σε προστατεύουν ενάντια σε σημαντικά οικονομικά ρίσκα. Το ερώτημα είναι καίριο: μπορείς να ανταπεξέλθεις σε αυτό το ρίσκο μόνος σου; Αν όχι, τότε χρειάζεσαι αυτές τις σημαντικές ασφαλιστικές καλύψεις.

Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Παρότι είναι υποχρεωτική για κάποια επαγγέλματα και επιχειρήσεις, η ασφάλεια αστικής ευθύνης είναι μια από τις πιο σημαντικές ασφάλειες και σε προσωπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, αν κατά λάθος κάνεις κάποια ζημιά ή τραυματίσεις κάποιον, οι αποζημιώσεις που μπορεί να προκύψουν μπορεί να είναι υπερβολικά ακριβές. Πιθανές απώλειες που φτάνουν τα εκατομμύρια και απειλούν την ίδια σου την ύπαρξη.  Με την ασφάλεια αστικής ευθύνης προστατεύεις το εαυτό σου από αυτές τις οικονομικές δυσκολίες – η ασφάλεια θα καλύψει τα έξοδα για σένα σε περίπτωση αξιώσεων.

Η συμβουλή μας: πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης καλύπτουν και την περίπτωση απώλειας κλειδιών. Αν χάσεις το κλειδί για το διαμέρισμα που νοικιάζεις, το κόστος αλλαγής των κλειδιών θα είναι σημαντικό, ειδικά αν πρέπει να αλλάξει και η κεντρική κλειδαριά της πολυκατοικίας. Η ασφάλεια θα σου καλύψει αυτά τα έξοδα.

Ασφάλεια ατυχήματος

Χωρίς σταθερό εισόδημα, δεν θα μπορείς να καλύψεις τα τρέχοντα έξοδα. Τι γίνεται αν ξαφνικά δεν μπορείς να εργαστείς πια; Ένα ξαφνικό ατύχημα ή σοβαρή ασθένεια μπορεί να σε καταστήσει ανίκανο για εργασία από τη μια μέρα στην άλλη. Η ασφάλεια ατυχήματος μπορεί να σε προστατέψει από τις οικονομικές απώλειες. Σου πληρώνει ένα σταθερό μηνιαίο ποσό και εξασφαλίζει την οικονομική σου άνεση. 

Καλό να γνωρίζεις: Σύμφωνα με έρευνα από την Morgen & Morgen, οι νευρικές διαταραχές είναι η πιο κοινή αιτία για ανικανότητα στην εργασία. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων δεν μπορούν να εργαστούν λόγων νευρικών διαταραχών, που συμπεριλαμβάνουν και ψυχικές νόσους όπως η κατάθλιψη. 

Ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα

Η κρατική σύνταξη από μόνη της δεν επαρκεί. Είναι ολοένα και πιο σημαντικό να προνοήσεις ενεργά και να προστατέψεις τον εαυτό σου. Ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε εξασφαλίζει οικονομικά για το μέλλον και μειώνει το κενό στη σύνταξή σου. Υπάρχουν πολλά οικονομικά προϊόντα για αυτό: επενδυτικά funds, ιδιωτική ασφάλεια σύνταξης, μετοχές, και άλλα – η επιλογή είναι τεράστια. Όμως, όλα τα προϊόντα έχουν έναν κοινό παράγοντα: συμφέρει να ξεκινήσεις νωρίς. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις τον προγραμματισμό σου, τόσο περισσότερο καιρό μπορείς να επενδύεις και να αφήνεις τα χρήματα να δουλεύουν. Ξεκίνα με μικρά ποσά και αύξησέ τα στη διάρκεια της (επαγγελματικής) ζωής σου.

Ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού

Κάποιος σου έκλεψε το ακριβό ηλεκτρικό σου ποδήλατο, ένας σωλήνας νερού έσπασε και σου κατέστρεψε τα έπιπλα ή ένα ξεχασμένο κερί έβαλε φωτιά: σε αυτές τις περιπτώσεις, η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού καλύπτει τις ζημιές. Αντικαθιστά τα πολύτιμα υπάρχοντά σου, κι αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πληρώσεις για νέα έπιπλα και τιμαλφή από την τσέπη σου.

Η ασφάλεια περιεχομένου προστατεύει τα υπάρχοντά σου και όταν ταξιδεύεις. Ανάλογα το συμβόλαιό σου ίσως χρειαστεί να επιλέξεις επιπλέον κάλυψη, αλλά αν κλαπεί η βαλίτσα ή κάποια συσκευή από το κλειδωμένο δωμάτιο ξενοδοχείου, η ασφάλεια θα καλύψει τη ζημιά.

Νεαρό ζευγάρι κοιτάζει στο πλάι

Αυτές οι ασφάλειες είναι προαιρετικές

Κάποιες ασφαλιστικές καλύψεις δεν είναι εντελώς απαραίτητες, αλλά αποτελούν καλή προσθήκη στο ασφαλιστήριό σου σε κάποιες περιπτώσεις. Με αυτή την ασφάλεια, καλό είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν θέλεις να επωμιστείς το ασφαλιστικό ρίσκο μόνος σου. Αν η απάντηση είναι όχι, τότε οι ακόλουθες ασφάλειες αξίζουν:

Ιδιωτική ασφάλεια ατυχήματος

Τα ατυχήματα συμβαίνουν γρήγορα και απρόσμενα – ειδικά στον ελεύθερο χρόνο, στο σπίτι, στα σπορ ή στην κίνηση. Αν αποκτήσεις κάποια μόνιμη σωματική αναπηρία μετά από ατύχημα και δεν μπορείς να εργαστείς, τα οικονομικά προβλήματα αυξάνονται γρήγορα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια ιδιωτική ασφάλεια ατυχήματος θα σου προσφέρει ένα εφάπαξ ποσό για να καλύψεις τις ανάγκες σου.

Ασφάλεια υγείας ταξιδίου

Αν τραυματιστείς ή αρρωστήσεις στο εξωτερικό, η ασφάλεια υγείας σου συνήθως καλύπτει τα κόστη στους προορισμούς εντός ΕΕ. Όμως, δεν αποζημιώνονται όλες οι υπηρεσίες στο εξωτερικό - ο επαναπατρισμός συχνά δεν καλύπτεται. Έτσι αν θέλεις ολοκληρωμένη κάλυψη ή αν ταξιδεύεις στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε χώρες εκτός ΕΕ, η ασφάλεια υγείας ταξιδίου είναι απαραίτητη.

Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα στην ασφάλεια

Πολλά είδη ασφάλειας είναι σημαντικά και συνετά, αλλά όλα κοστίζουν χρήματα. Τα τακτικά ασφάλιστρα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, ειδικά για τους νέους ή εκείνους που ξεκινούν την καριέρα τους. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι τα πράγματα. Με μερικά απλά τρικ, μπορείς να μειώσεις τα ασφάλιστρα για την ιδιωτική ασφάλεια.

  1. Τσέκαρε τα συμβόλαια τακτικά: Είναι η ασφάλειά σου ακόμα κατάλληλη για τη ζωή σου; Ένας τακτικός έλεγχος θα σου δείξει αν πληρώνεις επιπλέον ασφάλιστρα ή ποιες άλλες καλύψεις έχουν περισσότερο νόημα.
  2. Ακύρωσε αχρείαστα συμβόλαια: μπορείς να ακυρώσεις τις καλύψεις που δεν χρειάζεσαι για να εξοικονομήσεις χρήματα. Τα νέα συμβόλαια μπορεί να είναι πιο οικονομικά και να σε συμφέρει να αλλάξεις. Αν δεν είσαι σίγουρος για αυτό, οι οικονομικοί μας σύμβουλοι μπορούν να σε βοηθήσουν.
  3. Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά: με κάποιες ασφάλειες, συμφέρει να τις ξεκινήσεις νωρίς. Με την ασφάλεια ατυχήματος, έχεις χαμηλότερα ασφάλιστρα ως νέος άνθρωπος. Όσον αφορά το ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης, όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις, τόσο περισσότερα χρήματα θα μπορέσεις να επενδύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ζευγάρι στον καναπέ μετακομίζει μαζί

| OVB Hellas

Το πρώτο κοινό διαμέρισμα: τι χρειάζεται να ξέρεις

Είναι ίσως μία από τις πρώτες μεγάλες περιπέτειες για τα ζευγάρια – το πρώτο τους κοινό διαμέρισμα. Το να βρεις το κατάλληλο διαμέρισμα αποτελεί ήδη πρόκληση. Αλλά η μετακόμιση μαζί είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Έπιπλα, διακόσμηση, νοικοκυριό, οικονομικά, και καθημερινότητα. Θα πρέπει να τα συζητήσετε και να τα ξεκαθαρίσετε όλα. Έχουμε συνοψίσει τα πιο σημαντικά στοιχεία και συμβουλές για σένα.

Δυναμική γυναίκα κοιτάει την κάμερα – διαπραγμάτευση για αύξηση μισθού

| OVB Hellas

Η πρώτη διαπραγμάτευση μισθού: χρήσιμα τρικ και συμβουλές

Είσαι αρκετό καιρό στην πρώτη σου πραγματική δουλειά. Όλα είναι καλά, μόνο που ο μισθός σου θα μπορούσε να είναι υψηλότερος. Αλλά πριν κάνεις την πρώτη συνέντευξη για αύξηση, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη. Πόσα χρήματα να ζητήσεις; Πότε είναι η καλύτερη χρονική στιγμή και πώς μπορείς να προετοιμαστείς; Εδώ θα βρεις συμβουλές και τρικ που μπορείς να ακολουθήσεις για να λάβεις τον επιθυμητό σου μισθό.