Οργάνωση γάμου: Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα

|

Νύφη και γαμπρός αγκαλιάζονται και γελάνε – Οργάνωση Γάμου
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για την οργάνωση γάμου

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά

  • Ένας γάμος μπορεί γρήγορα να γίνει πολύ ακριβός. Κατά μέσο όρο, τα ζευγάρια στην Ευρώπη ξοδεύουν 5.000 ευρώ. Ειδικά ο χώρος, το catering και τα ρούχα μπορούν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.
  • Ο κάθε γάμος έχει κρυφά κόστη που θα πρέπει να λάβεις υπόψη όταν τον οργανώνεις.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι χρηματοδοτούν το γάμο τους με χρήματα που έχουν αποταμιεύσει. Μερικοί παίρνουν δάνειο.
  • Με ένα τετράδιο προϋπολογισμού, μπορείς να οργανώσεις τον προϋπολογισμό σου καλύτερα και να αποταμιεύσεις χρήματα με πιο στοχευμένο τρόπο.
  • Μερικά απλά τρικ και συμβουλές είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να εξοικονομήσεις χρήματα για την οργάνωση γάμου.

Είτε σε μικρό κύκλο στον κήπο σου ή με εκατοντάδες καλεσμένους σε κάποια ειδυλλιακή τοποθεσία – ο γάμος σου είναι μία από τις ομορφότερες και πιο κοστοβόρες ημέρες στη ζωή πολλών ζευγαριών. Ένας γάμος δεν χρειάζεται μόνο να είναι καλά οργανωμένος, αλλά να έχει και καλή χρηματοδότηση. Έχουμε συνοψίσει τις πιο σημαντικές συμβουλές για τη χρηματοδότηση του γάμου και σου δείχνουμε πώς να οργανώσεις εύκολα τον προϋπολογισμό σου.

Για πολλούς, ο γάμος είναι ένα πολυαναμενόμενο όνειρο. Κάθε νύφη και γαμπρός έχουν ιδέες και επιθυμίες για τη μεγάλη μέρα. Για να μπορέσεις να τις πραγματοποιήσεις, χρειάζεσαι καλό σχεδιασμό και οργάνωση. Ειδικά το θέμα Χρήματα είναι σημαντικό όταν οργανώνεις έναν γάμο.

Το κόστος ενός γάμου

Η μεγάλη μέρα μπορεί γρήγορα να γίνει ακριβή. Ο σωστός χώρος, τα ρούχα, η διακόσμηση – τα έξοδα του γάμου μαζεύονται. Αλλά πόσο ψηλά είναι τα συνολικά έξοδα; Μια Ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε από την ING International Survey το 2015 δείχνει ότι ο γάμος ήταν η πιο ακριβή εκδήλωση για τους συμμετέχοντες στα τελευταία πέντε χρόνια. Κατά μέσο όρο, τα ζευγάρια στην Ευρώπη ξοδεύουν 5.000 ευρώ για το γάμο τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα έξοδα μπορεί να φτάσουν και τις 50.000 ευρώ. Αυτά τα ποσά δεν είναι αμελητέα και δεν είναι εύκολο να τα συγκεντρώσει κανείς, ειδικά τα νέα ζευγάρια. Για την πιο όμορφη ημέρα της ζωής, πολλοί το βρίσκουν δύσκολο να περιορίσουν το γλέντι. Δεν είναι τυχαίο που, σύμφωνα με την ING International Survey, σχεδόν 50% των κάτω-των-25 θα πρέπει να χρεωθούν και να πάρουν δάνειο για το γάμο τους. Αλλά γιατί είναι τόσο ακριβός; Και πώς μπορείς να περιορίσεις τα έξοδα;

Τα πράγματα που κοστίζουν περισσότερο σε έναν γάμο

Πιθανώς το μεγαλύτερο κόστος μιας γαμήλιας γιορτής είναι η τοποθεσία. Η αναζήτηση για τον κατάλληλο χώρο μπορεί να πάρει πολύ καιρό. Η συμβουλή μας: προγραμμάτισε αρκετό χρόνο για αυτό. Η τιμή εξαρτάται από το είδος του χώρου, τον αριθμό των καλεσμένων, τη χρονική περίοδο και το catering. Κάποιοι χώροι έχουν catering και συγκεκριμένο ελάχιστο κόστος. Είναι καλύτερο να υπολογίσεις το κόστος ανά καλεσμένο.

Ζευγάρι κοιτιέται και γελάει – οικονομική οργάνωση γάμου

Ένα άλλο μεγάλο κόστος είναι τα ρούχα. Ειδικά τα νυφικά μπορούν να γίνουν ακριβά πολύ γρήγορα. Τα κοστούμια που ράβονται κατά παραγγελία έχουν επίσης υψηλό κόστος. Άλλα έξοδα, όπως η ψυχαγωγία, η τούρτα, ή ο φωτογράφος, μπορούν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό σου.

Τα κρυφά κόστη μια γαμήλιας γιορτής

Κάθε γάμος έχει κόστη που μπορεί να μην σκεφτείς αρχικά όταν θα οργανώνεις τα οικονομικά σου. Τελικά όμως, τα κόστη αυτά μπορούν να κάνουν ζημιά στο πορτοφόλι σου. Για να εξασφαλίσεις ότι αυτό δεν θα συμβεί, έχουμε για σένα μερικά παραδείγματα κρυφών εξόδων που μπορείς να λάβεις υπόψη.

1. Αξεσουάρ και κόστη μεταποίησης

Πέρα από το νυφικό ή το γαμπριάτικο κοστούμι, τα ρούχα της νύφης και του γαμπρού περιλαμβάνουν και αξεσουάρ όπως κοσμήματα ή λουλούδια. Αν αγοράσεις τα ρούχα αρκετούς μήνες πριν, μπορεί να χρειαστούν μεταποιήσεις. Τα επιπλέον αυτά έξοδα είναι εύκολο να μη ληφθούν υπόψη.

2. Διακόσμηση χώρου και φιλοδωρήματα

Για τη δεξίωση ή το πάρτι του γάμου, τα έξοδα δεν αφορούν μόνο τον χώρο και το catering. Υπάρχουν τα γλυκά, η διακόσμηση αλλά και τα φιλοδωρήματα προς το προσωπικό που μπορεί να τα ξεχάσεις όταν θα φτιάχνεις τον προϋπολογισμό.

3. Προσκλήσεις και μπομπονιέρες

Ακόμα και αν δεν στείλεις έντυπες προσκλήσεις, θα υπάρχει ένα κόστος για τον σχεδιασμό τους. Ένα ψηφιακό save-the-date κι μια ιστοσελίδα για τον γάμο μπορεί να γλιτώσει αρκετά έξοδα αλλά και χρόνο στο RSVP. Και οι μπομπονιέρες είναι σημαντικό έξοδο, ανάλογα αν αποφασίσεις να τις φτιάξεις εσύ ή να τις παραγγείλεις από κάποιον επαγγελματία. Τα υλικά, η διακόσμηση και τα κουφέτα μπορεί να διαφέρουν πολύ όσον αφορά το κόστος.

4. Μαθήματα χορού

Για πολλά ζευγάρια, είναι σημαντικό ο πρώτος τους χορός να είναι επιτυχημένος. Ένα μάθημα χορού μπορεί να βοηθήσει με αυτό. Ακόμα κι αν χρειαστείτε μόνο μερικές ώρες μαθημάτων, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη και αυτό το έξοδο για τον προϋπολογισμό σου.

Χρηματοδότηση του γάμου

Ο γάμος είναι ακριβή υπόθεση – αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το ερώτημα είναι, πώς μπορείς να χρηματοδοτήσεις το γάμο σου; Στην Ευρώπη οι γνώμες διίστανται. Σύμφωνα με την έρευνα της ING, 45% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη αποταμιεύουν χρήματα συγκεκριμένα για τον δικό τους γάμο. Όμως, ένα 15% παίρνει δάνειο για να καλύψει τα έξοδα της ημέρας. Ένα δάνειο γάμου μπορεί να βοηθήσει να κάνεις πραγματικότητα μια μεγάλη και ακριβή γιορτή. Αλλά με τι κόστος; Αξίζει να ξεκινήσετε την κοινή σας ζωή με χρέη;

Αν θέλεις να χρηματοδοτήσεις το γάμο σου χωρίς δάνειο, έχεις δύο επιλογές:

1. Δεν παντρεύεσαι μέχρι να έχεις αποταμιεύσει τα απαραίτητα χρήματα για το γάμο των ονείρων σου.

2. Προσαρμόζεις τη γιορτή στον προϋπολογισμό που έχεις ήδη.

Σχεδιασμός και ορισμός προϋπολογισμού

Πώς βρίσκεις τον προϋπολογισμό σου; Για να μπορέσεις να καθορίσεις καλύτερα τον προϋπολογισμό για το γάμο, βοηθάει πρώτα να έχεις μια ακριβή εικόνα των πιθανών εξόδων. Κάθε γάμος και άρα κάθε προϋπολογισμός είναι ξεχωριστός και μοναδικός. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που είναι χρήσιμα σε μια πρώτη επισκόπηση και καλύτερη διανομή των χρημάτων. Για παράδειγμα, για τον συνολικό προϋπολογισμό (100%) μπορείς να περιμένεις τα παρακάτω κόστη:

  • 45% για την τελετή, το φαγητό και το χώρο
  • 15% για τα ρούχα του ζευγαριού
  • 10% για τη φωτογράφιση
  • 10% για άλλα κόστη
  • 10% για τις βέρες
  • 5% για το έντυπο υλικό
  • 5% για λουλούδια και διακόσμηση 

Η συμβουλή μας: Προγραμμάτισε ένα οικονομικό μαξιλάρι της τάξης του 10-15% επιπλέον από τον προϋπολογισμό σου. Έτσι θα μπορείς να αντιμετωπίσεις καλύτερα απρόοπτα έξοδα, μικρά πράγματα ή κρυφά κόστη που μπορεί να προκύψουν.

Βελτιστοποίηση οικιακού προϋπολογισμού

Το οικονομικό σου πλάνο για το γάμο είναι έτοιμο – αλλά τι γίνεται αν δεν είναι αρκετό για το γάμο των ονείρων σου; Είναι η ώρα να θέσεις προτεραιότητες. Έχει μεγάλη σημασία για σένα ένας εξαιρετικός χώρος κι ένα μεγάλο πάρτι το βράδυ του γάμου; Τότε θα πρέπει να υπολογίσεις λίγα περισσότερα για την τοποθεσία και τη μουσική. Αν δεν σε νοιάζει τόσο να έχεις περίτεχνη διακόσμηση, μπορείς να υπολογίσεις λιγότερα χρήματα σε αυτή την κατηγορία. Μπορείς επίσης να βελτιστοποιήσεις τον οικιακό σου προϋπολογισμό για να έχεις περισσότερα για το γάμο. Ακόμα και με μικρές αλλαγές, μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα στην καθημερινή σου ζωή χωρίς να θυσιάσεις την ποιότητα ζωής σου.

Απόκτησε μια ξεκάθαρη επισκόπηση των μηνιαίων εξόδων και καταχωρίσεων. Με ένα τετράδιο προϋπολογισμού μπορείς να παρακολουθείς τα οικονομικά σου σε καθημερινή βάση και να αναγνωρίσεις πιο γρήγορα από πού μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα. Μπορείς να υπολογίσεις χοντρικά τα μεταβλητά έξοδα, όπως τα καλλυντικά ή τα ρούχα, και να τα προσθέσεις στα υπολειπόμενα έξοδα. Η διαφορά μεταξύ του εισοδήματος και των εξόδων είναι ο μηνιαίος αποταμιευτικός προϋπολογισμός σου. Θέλεις να κάνεις τα οικονομικά σου ακόμα πιο διαχειρίσιμα; Ένας κοινός λογαριασμός θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη επισκόπηση των κοινών οικονομικών του ζευγαριού.

Ζευγάρι κάθεται στο έδαφος με λουλούδια στο χέρι – Οργάνωση Γάμου

5 απλές συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων στην οργάνωση γάμου

Με μερικά απλά τρικ και συμβουλές, μπορείς να εξοικονομήσεις αρκετά στην οργάνωση γάμου και τον προϋπολογισμό σου. Μπορείς μετά να χρησιμοποιήσεις αυτές τις οικονομίες για την πρώτη μεγάλη αγορά σας ως παντρεμένο ζευγάρι ή να τις επενδύσεις για το κοινό σας μέλλον. Δες πέντε απλές συμβουλές για να εξοικονομήσεις χρήματα.

1. Σύγκριση διαφορετικών προσφορών

Η πιο φθηνή προσφορά δεν είναι απαραίτητα και η καλύτερη. Σήμερα, υπάρχει μεγάλη γκάμα από χώρους, εταιρείες εκδηλώσεων ή προσφορές υπηρεσιών. Βρες διαφορετικές προσφορές και κάνε συγκρίσεις. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλή αναλογία τιμής-επίδοσης.

2. Συμβιβασμός στην ημερομηνία του γάμου

Θέλεις να παντρευτείς τους καλοκαιρινούς μήνες; Πολλοί χώροι μπορεί να έχουν κρατήσεις από πολύ νωρίς και να έχουν μεγάλες αναμονές. Το μόνο που θα βοηθήσει είναι να κινηθείς γρήγορα ή να αλλάξεις τα σχέδιά σου. Αντί για καλοκαιρινό γάμο, μια ημερομηνία την άνοιξη ή το φθινόπωρο μπορεί να είναι διαθέσιμη αλλά και φθηνότερη.

3. Μείωση του αριθμού των καλεσμένων

Οι καλεσμένοι κοστίζουν. Επομένως, σκέψου προσεκτικά για το αν θέλεις να καλέσεις όλους τους μακρινούς συγγενείς ή τους συναδέλφους σου. Μια μικρότερη λίστα καλεσμένων μπορεί να μειώσει σημαντικά τα έξοδά σου.

4. Κατασκευές και ενοικίαση διακοσμητικών

Το να φτιάξεις δικά σου διακοσμητικά από λουλούδια ή χαρτόνι μπορεί να μην ακούγεται πολύ συναρπαστικό στην αρχή. Όμως είναι μια οικονομική εναλλακτική στην παραδοσιακή διακόσμηση. Αλλιώς, μπορείς να δανειστείς διακοσμητικά για μία ημέρα και να τα επιστρέψεις στο τέλος.

5. Κοντινός προορισμός για το μήνα του μέλιτος

Είναι μέρος κάθε οργάνωσης γάμου: ο μήνας του μέλιτος. Όμως δεν χρειάζεσαι μια κρουαζιέρα στην Καραϊβική για να απολαύσεις τον χρόνο με τον ή την σύντροφό σου. Αντί για κάποιον εξωτικό προορισμό μπορείς να επιλέξεις έναν Ευρωπαϊκό ή ακόμα και εγχώριο προορισμό. Ένα ξενοδοχείο ευεξίας στην Ολλανδία με θέα τη θάλασσα ή ένα ταξίδι στη Γαλλία. Δεν ακούγεται τέλειο; Ακόμα και με χαμηλό προϋπολογισμό, μπορείς να οργανώσεις το τέλειο γαμήλιο ταξίδι.

Διαβάστε επίσης:

Ζευγάρι μετακομίζει στο πρώτο του ιδιόκτητο ακίνητο

| OVB Hellas

Χρηματοδότηση ακινήτου: Κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο της ιδιοκτησίας κατοικίας

Ήρθε επιτέλους η ώρα να βγεις από το διαμέρισμα που νοικιάζεις και να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι με κήπο. Να επιπλώσεις τους τέσσερις τοίχους ακριβώς όπως θέλεις – χωρίς να πρέπει να ρωτήσεις τον σπιτονοικοκύρη ή τη σπιτονοικοκυρά σου. Για να μη γίνει εφιάλτης το όνειρο της ιδιοκτησίας του δικού σου σπιτιού, είναι σημαντικό να το οργανώσεις και να το χρηματοδοτήσεις σωστά. Μάθε εδώ πώς μπορείς να κάνεις το όνειρο για το δικό σου σπίτι πραγματικότητα παρά τα αυξανόμενα επιτόκια.

Ζευγάρι στον καναπέ μετακομίζει μαζί

| OVB Hellas

Το πρώτο κοινό διαμέρισμα: τι χρειάζεται να ξέρεις

Είναι ίσως μία από τις πρώτες μεγάλες περιπέτειες για τα ζευγάρια – το πρώτο τους κοινό διαμέρισμα. Το να βρεις το κατάλληλο διαμέρισμα αποτελεί ήδη πρόκληση. Αλλά η μετακόμιση μαζί είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Έπιπλα, διακόσμηση, νοικοκυριό, οικονομικά, και καθημερινότητα. Θα πρέπει να τα συζητήσετε και να τα ξεκαθαρίσετε όλα. Έχουμε συνοψίσει τα πιο σημαντικά στοιχεία και συμβουλές για σένα.