Επιτέλους διακοπές: συμβουλές για τον προϋπολογισμό των διακοπών και την ασφάλιση ταξιδιού

|

Παιδί στην πισίνα με νεροπίστολο – Ταξίδεψε με ασφάλεια
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ασφάλιση ταξιδιού

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά

  • Δεν υπάρχει μόνο μία ταξιδιωτική ασφάλεια. Σε αυτό το άρθρο σου παρουσιάζουμε τις τρεις πιο σημαντικές μορφές ταξιδιωτικής ασφάλειας.
  • Οι διακοπές μπορεί να είναι ακριβές: Μέσα στην Ευρώπη, τα ταξιδιωτικά κόστη το 2020 κυμαίνονταν γύρω στα 98 ευρώ για κάθε ημέρα διακοπών.
  • Ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προϋπολογισμούς και όρια μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις τα οικονομικά σου υπό έλεγχο όταν είσαι διακοπές.
  • Σου έχουμε 5 συμβουλές για το πώς να εξοικονομήσεις χρήματα από τον προϋπολογισμό των διακοπών.

Δεν έχει σημασία αν ταξιδεύεις με backpackingστην Ταϊλάνδη ή μένεις σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο στην Τυνησία. Αν αρρωστήσεις λίγο πριν τις διακοπές ή κλαπούν αντικείμενα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σου, αξίζει να έχεις ασφάλεια. Έτσι μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τις οικονομικές συνέπειες – και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο στις διακοπές.

Μένεις πάντα έκπληκτος από το πόσο μειώνονται τα χρήματά σου στην τράπεζα μετά από ένα ταξίδι; Σίγουρα μας αρέσει να περνάμε καλά όταν ταξιδεύουμε. Και αυτό είναι το σωστό. Παρόλα αυτά, σου έχουμε μερικές συμβουλές για το πώς να κρατάς τα οικονομικά σου υπό έλεγχο όταν είσαι διακοπές – χωρίς να ξοδεύεις τόσο πολύ.

Ασφάλεια ταξιδιού: Τι χρειάζεται να γνωρίζεις

Υπάρχουν διάφορες μορφές για την ασφάλεια ταξιδιού, αλλά και κάποιες που μπορείς να πάρεις ως μέρος ενός ταξιδιού. Μπορείς να πάρεις την ασφάλεια μεμονωμένα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για ένα ταξίδι, ή να έχεις ετήσια ασφάλεια αν ταξιδεύεις συχνά. Οι πιο κοινές ασφαλίσεις για ταξίδια είναι η ασφάλεια υγείας ταξιδιού, η ασφάλεια ακύρωσης ταξιδιού και η ασφάλεια αποσκευών.   

Η συμβουλή μας: Πριν κάνεις μια νέα ασφαλιστική κάλυψη, καλό είναι να ελέγξεις αν καλύπτεσαι ήδη από υπάρχοντα συμβόλαια, ή για παράδειγμα από την πιστωτική σου κάρτα.

Ασφάλεια Υγείας στο Εξωτερικό

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάποιες άλλες χώρες, ισχύει η εθνική ασφάλεια υγείας. Μπορείς να αποκτήσεις δωρεάν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας η οποία σε καλύπτει σε περίπτωση ασθένειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν πρόκειται να ταξιδέψεις σε άλλες χώρες και θα ήθελες ευρύτερη κάλυψη, μπορείς να κάνεις ένα συμβόλαιο ασφάλισης υγείας για το εξωτερικό.

Ας πούμε ότι έχεις ένα ατύχημα όσο κάνεις σκι στο βουνό. Θα πρέπει να γίνει διακομιδή στο κοντινότερο νοσοκομείο με ελικόπτερο. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μεταφερθείς πίσω στην πόλη σου. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη και βγάζει νόημα να έχεις ασφάλεια υγείας για το εξωτερικό. Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες εκτός της ΕΕ τα έξοδα περίθαλψης δεν καλύπτονται και πρέπει να τα πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ τα ιατρικά κόστη είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Η ασφάλεια υγείας για το εξωτερικό είναι αρκετά ευέλικτη. Μπορεί να ισχύσει για συγκεκριμένες μέρες του ταξιδιού, μέσα σε έναν χρόνο ή για μεγαλύτερα ταξίδια στο εξωτερικό, όπως για δουλειά ή αναψυχή, ή και για ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Σε γενικές γραμμές, τα ακόλουθα μέτρα συμπεριλαμβάνονται στην ασφάλεια: ιατρική περίθαλψη και θεραπεία για οξείες ασθένειες ή ατυχήματα, νοσηλεία, φάρμακα, καθώς και διακομιδές.

Ασφάλεια Ακύρωσης Ταξιδιού  

Έχεις μια πρόταση για δουλειά, αλλά έχεις ήδη κλείσει διακοπές όταν ξεκινά η νέα σου δουλειά; Να πάρει! Αν δεν έχεις ασφάλεια ακύρωσης ταξιδιού, θα επωμιστείς τα έξοδα. Ή θα πρέπει να κάνεις κάποια συνεννόηση με τον νέο σου εργοδότη.

Η ασφάλεια ακύρωσης ταξιδιού σου επιστρέφει τα έξοδα του ταξιδιού μόνο αν η ακύρωση γίνει πριν το ξεκίνημα των διακοπών. Ο λόγος της ακύρωσης θα πρέπει να είναι απρόοπτος και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των όρων του συμβολαίου.

Αλλά σε ποιες περιπτώσεις καλύπτεσαι; Ας πούμε ότι το απρόοπτο ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς είναι ένας από τους λόγους, αλλά θα πρέπει να ήσουν καταγεγραμμένος ως άνεργος όταν έκλεινες το ταξίδι. Μια σοβαρή ασθένεια ή ατύχημα, καθώς και εγκυμοσύνη μπορούν επίσης να είναι λόγοι ακύρωσης ενός ταξιδιού.

Οι λόγοι ακύρωσης διαφέρουν ανάλογα με την ασφάλεια. Επομένως, καλό είναι να τους μελετήσεις. Επιπλέον, όλα τα άτομα που θα πάνε στο ταξίδι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο ασφαλιστικό συμβόλαιο. Αυτά είναι τα εξαρτώμενα άτομα.

Ασφάλεια αποσκευών

Στο αεροδρόμιο, μιλάς με τους φίλους σου για τα σχέδια των διακοπών. Η βαλίτσα σου είναι δίπλα σου αλλά ξαφνικά χάνεται. Μισή ώρα μετά συνειδητοποιείς ότι η βαλίτσα σου έχει κλαπεί. Περιείχε ακριβά αθλητικά παπούτσια αλλά και τον φορητό σου υπολογιστή. Και τώρα; Πώς θα αποζημιωθείς για όλα αυτά; Με την ασφάλεια αποσκευών.

Η ασφάλεια αυτή προστατεύει τις αποσκευές σου από απώλεια, καταστροφή ή ζημιά σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Η ασφάλεια αποσκευών μπορεί να σε καλύπτει σε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια βάση.

Πρόσεχε όμως: Το συμβόλαιό σου καθορίζει τις ανώτατες αξίες για την κάλυψη των προσωπικών αποσκευών. Αυτό περιλαμβάνει ηλεκτρονικές συσκευές όπως φωτογραφικές μηχανές, κοσμήματα ή αθλητικό εξοπλισμό όπως snowboards ή mountain bikes.

Backpacker ή πολυτελές ξενοδοχείο: Πόσο κοστίζουν οι διακοπές;

Διακοπές στο μπαλκόνι; Καλές είναι κι αυτές, αλλά μια στο τόσο μπορούμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας ένα πραγματικό διάλειμμα από το σπίτι. Κάποιος μπορεί να ελκύεται από τα βουνά για ένα mountain bike tour κι άλλος να θέλει να πάει στη Βαρκελώνη για city break ή στην Ibiza για θάλασσα και χορό. Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του προσωπική ιδέα για τις τέλειες διακοπές. Αλλά όλο αυτό μπορεί να είναι αρκετά ακριβό.

Τι κόστη πρέπει να περιμένεις σε ένα ταξίδι; Πρώτα απ’ όλα, καλό είναι να γνωρίζεις τις ανάγκες σου. Το εύρος τιμών από ένα κάμπινγκ έως ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων είναι πολύ μεγάλο. Ιταλία, Πράσινο Ακρωτήρι ή Νότια Αφρική: η απόσταση έχει επίσης σημασία όταν θα σκέφτεσαι το κόστος.

Μέσα στην Ευρώπη, τα ταξιδιωτικά κόστη το 2020 κυμαίνονταν περίπου στα 98 ευρώ ανά ημέρα διακοπών. Μια συμβουλή για όσους θέλουν να ξοδέψουν λιγότερα σε ταξίδια στο εξωτερικό: Στην Ευρώπη, οι φτηνότερες διακοπές μέχρι στιγμής βρίσκονται στην Πολωνία, την Κροατία ή την Αυστρία, για παράδειγμα.

Οικογένεια σε διακοπές δίπλα σε μια πισίνα – ασφάλεια ταξιδιού

Πώς να κρατήσεις τα οικονομικά σου υπό έλεγχο στις διακοπές

Όταν πάμε διακοπές, θέλουμε να δοκιμάσουμε τα καλύτερα εστιατόρια, να κάνουμε περιπετειώδεις διαδρομές και να βρούμε μοναδικά σουβενίρ. Αλλά ένα ταξίδι διάρκειας δύο ή τριών εβδομάδων μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα.

Πώς διαχειρίζεσαι τον προϋπολογισμό των διακοπών; Ακόμα κι αν σου ακούγεται παλιομοδίτικο, ο καλύτερος τρόπος είναι να κρατάς ένα ημερολόγιο ταξιδιού με προϋπολογισμούς και όρια. Μπορείς να το κάνεις με τον παραδοσιακό τρόπο με χαρτί και στυλό ή να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή για να κρατάς λογαριασμό για όλα. Υπάρχουν πλέον πολλές εφαρμογές που σου επιτρέπουν να διαχειριστείς τα οικονομικά σου και να μοιράζεσαι προϋπολογισμούς με άλλα άτομα.

Η συμβουλή μας: Μπορείς να θέσεις συγκεκριμένα ημερήσια ή εβδομαδιαία όρια στην πιστωτική σου κάρτα πριν φύγεις διακοπές. Έτσι, θα ακολουθήσεις πιο εύκολα τον προϋπολογισμό που θα έχεις θέσει.

 
Μια οικογένεια σε εκδρομή με ποδήλατο – χρηματοδότηση ταξιδιού

Πάμε στη θάλασσα! Και τα πράγματά μας, μαζί με κινητά τηλέφωνα και πορτοφόλια, μένουν απροστάτευτα στην παραλία. Όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση – οι διακοπές στο εξωτερικό μας κάνουν πιο ανέμελους. Σε τέτοιες στιγμές απροσεξίας, μπορεί γρήγορα να συμβεί κάποια κλοπή. Είναι καλύτερο να ζητήσεις από άλλους ανθρώπους να έχουν τον νου τους στα υπάρχοντά σου από το να τα αφήσεις στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Όταν περιηγείσαι στην πόλη, τα πράγματά σου είναι συνήθως ασφαλή στην τσάντα σου. 

Αν κάτι κλαπεί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ακυρώσεις τις κάρτες σου. Θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την τράπεζά σου για να προχωρήσεις στην ακύρωση των καρτών. Οι περισσότερες τράπεζες έχουν εξυπηρέτηση πελατών 24 ώρες το 24ωρο που μπορεί να σε βοηθήσει.  

5 συμβουλές για πώς να εξοικονομήσεις χρήματα στο ταξίδι σου

Ανακάλυψε τον κόσμο κι απλά άσε το μυαλό σου να χαλαρώσει. Όταν ταξιδεύουμε, δεν θέλουμε τα οικονομικά να μας χαλάνε τη διάθεση. Γι’ αυτό σου δίνουμε πέντε πρακτικές συμβουλές για το πώς να εξοικονομήσεις χρήματα όταν ταξιδεύεις.

  1. Κράτηση: Καλό είναι πάντα να χρησιμοποιείς διαφορετικές μηχανές αναζήτησης όταν ψάχνεις να κλείσεις διακοπές. Οι ασυνήθιστες περίοδοι κράτησης και οι κρατήσεις πολύ νωρίς μπορούν επίσης να αποτελέσουν πλεονέκτημα. Το σύνθημα είναι έξυπνες διαδικτυακές κρατήσεις.
  2. Χαμηλή περίοδος: Αν έχεις ευελιξίαστον χρόνο του ταξιδιού, οι πτήσεις και τα ξενοδοχεία είναι πολύ φτηνότερα. Για παράδειγμα, μπορείς να ψάξεις ποιοι μήνες είναι πιο φτηνοί σε διάφορους ιστότοπους για πτήσεις.
  3. Η ισοτιμία: Στα ATM, καλό είναι να μην έχεις τα χρήματά σου να μετατρέπονται σε ευρώ, αλλά στο τοπικό νόμισμα. Η ισοτιμία στα ATM είναι συχνά πολύ χειρότερη. Επίσης, και στα εστιατόρια καλό είναι πάντα να πληρώνεις με το νόμισμα της χώρας.
  4. Το φαγητό: Το τοπικό φαγητό είναι πολύ νόστιμο και σε πολλές περιπτώσεις πολύ φτηνότερο από τις τιμές των τουριστικών εστιατορίων. Οι ντόπιοι μπορούν να σου δώσουν καλές συμβουλές για τα τοπικά εστιατόρια.
  5. Ενοικίαση αυτοκινήτου: Είναι καλύτερο να κάνεις κράτηση για ενοικίαση αυτοκινήτου πριν το ταξίδι σου. Οι τιμές συνήθως είναι πιο ακριβές στον ίδιο τον προορισμό των διακοπών. Υπάρχουν πολλές πηγές σύγκρισης στο διαδίκτυο για να συμβουλευτείς πριν κάνεις την κράτηση.
Θα ήθελες να μάθεις ποιες ασφαλιστικές καλύψεις σου ταιριάζουν καλύτερα;

Μπορούμε να σε συμβουλεύσουμε  στην αναζήτησή σου και να βρούμε την καλύτερη λύση από την ευρεία σειρά προϊόντων μας.

Βρες έναν οικονομικό σύμβουλο κοντά σου

Διαβάστε επίσης:

Δύο νέοι άνδρες κάθονται πάνω σε βαν - Vanlife

| OVB Hellas

Vanlife: Πώς να χρηματοδοτήσεις και να ασφαλίσεις τον εαυτό σου στο δρόμο

Να ξυπνάς το πρωί στην πόλη σου και να σε παίρνει ο ύπνος το βράδυ δίπλα σε μια παραλία με θέα τη θάλασσα. Το ταξίδι με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι μια αξέχαστη περιπέτεια. Για να εξασφαλίσεις ότι το όνειρο της απόλυτης ελευθερίας δεν θα μετατραπεί σε εφιάλτη, θα πρέπει να προετοιμαστείς καλά. Θα σου δείξουμε πώς να προετοιμαστείς για τα απρόοπτα – τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε όρους ασφάλισης.

Γιατί ενδείκνυται η επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια;

| OVB Hellas

Επένδυση χρημάτων σε αμοιβαία κεφάλαια: Γιατί τα αμοιβαία κεφάλαια είναι χρήσιμα ως επένδυση?

Χαμηλοί τόκοι, χαμηλή απόδοση και μάλλον άσχημες προοπτικές για ατομική σύνταξη: Σήμερα είναι δύσκολο να επενδύσεις τις αποταμιεύσεις σου. Οι κλασικές μορφές επένδυσης, όπως δάνεια μίας ημέρας, προθεσμιακές καταθέσεις και βιβλιάριο καταθέσεων, δεν παράγουν σημαντικούς τόκους εδώ και καιρό. Γι' αυτό έχει νόημα να επενδύσεις τα χρήματά σου σε αμοιβαία- και δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις.