Επένδυσε τα χρήματά σου με τον σωστό τρόπο: πώς να αξιοποιήσεις στο μέγιστο τις αποταμιεύσεις σου

|

Κορίτσι με καρδιά και Χριστουγεννιάτικα φωτάκια – Σωστή επένδυση χρημάτων
Τα πιο σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη σωστή επένδυση χρημάτων

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά

  • Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να επενδύσεις συνετά τις αποταμιεύσεις σου. Ο τύπος επένδυσης που σου ταιριάζει εξαρτάται από τις δικές σου μοναδικές συνθήκες.
  • Πάντα έχει νόημα να επενδύεις τα χρήματά σου μακροπρόθεσμα. Με αυτόν τον τρόπο έχεις περισσότερο χρόνο να χτίσεις κεφάλαιο, να κερδίσεις απόδοση και να αποφύγεις τις διακυμάνσεις στην αξία. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να ξεκινήσεις να επενδύεις σε νεαρή ηλικία.
  • Οποιοσδήποτε θεωρεί τις καλές αποδόσεις σημαντικές είναι καλό να επενδύει σε κεφάλαια. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους νέους, καθώς τα χρήματα που επενδύονται μπορούν να επενδυθούν για πολλά χρόνια και κινδυνεύουν λιγότερο από τις διακυμάνσεις της αγοράς.
  • Για το ξεκίνημα, είναι αρκετό να επενδύσεις μόνο μικρά ποσά. Με την πάροδο του χρόνου, θα συγκεντρωθεί ικανοποιητικό κεφάλαιο ακόμα και με μικρές συνεισφορές. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει ευρεία διαφοροποίηση του επενδεδυμένου κεφαλαίου.

Τα Χριστούγεννα δεν αργούν! Ετήσια μπόνους, δώρα από την εργασία και χρηματικά ποσά σε δώρα για τα Χριστούγεννα κάνουν την αλλαγή του χρόνου πιο γλυκιά για πολλούς από εμάς. Όμως όσο κι αν μπαίνεις σε πειρασμό, δεν είναι πολύ συνετό να ξοδέψεις αμέσως αυτά τα χρήματα. Είναι πολύ καλύτερο και πιο βιώσιμο να επενδύσεις τα χρήματα σωστά και έτσι να επενδύσεις στο μέλλον σου. Μάθε εδώ πώς ακριβώς να το κάνεις.

Για τους νέους και ειδικότερα τους νέους επαγγελματίες, δεν είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσουν μια συνετή στρατηγική επένδυσης. Πολλοί δεν θέλουν να σκέφτονται το μέλλον, δεν ξέρουν αρκετά για τις επενδύσεις και τα χρηματοοικονομικά, ή απλά υπάρχει ένα μεγάλο κενό στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Αλλά μπορούμε να σε καθησυχάσουμε: Με μερικά απλά μέτρα, μπορείς ήδη να ξεκινήσεις να εξασφαλίζεις το μέλλον σου – ακόμα και χωρίς κορυφαίο μισθό και χωρίς επαγγελματικές γνώσεις στον χώρο των επενδύσεων.

Γιατί είναι σημαντικό να επενδύσεις σωστά τα χρήματά σου

Αυτό που δούλευε την εποχή των παππούδων μας έχει πάψει να είναι χρήσιμο εδώ και πολύ καιρό: βιβλιάρια καταθέσεων, τρεχούμενοι λογαριασμοί ή ακόμα και ο κλασικός κουμπαράς έχουν πάψει εδώ και καιρό να είναι κατάλληλες μέθοδοι επένδυσης.

Το αντίθετο μάλιστα. Αν παρκάρεις τα χρήματά σου στα παραδοσιακά, υποτιθέμενα ασφαλή μέρη, ουσιαστικά ρισκάρεις να χάσουν την αξία τους. Ο πληθωρισμός σημαίνει ότι οι καταθέσεις σου θα μειώνονται σε αξία όσο πιο πολύ καιρό τις αφήνεις ανέγγιχτες. Και λόγω των τωρινών χαμηλών επιτοκίων, θα λάβεις λίγους ή ακόμα και καθόλου τόκους για τα χρήματά σου, που θα μπορούσαν αλλιώς να εξισορροπήσουν τις απώλειες.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσεις να αποταμιεύεις και να ξοδέψεις τα χρήματά σου αμέσως. Οι περισσότεροι άνθρωποι ήδη έχουν πάρα πολλά πράγματα και δεν ευνοείς τον εαυτό σου και το μέλλον σου με αυτόν τον τρόπο. Το πιο σημαντικό πράγμα παραμένει να εξασφαλίσεις ότι θα έχεις άνεση – και στο μέλλον.  

Τι επιλογές επένδυσης υπάρχουν;

Ανάλογα με τον στόχο και το χρονικό διάστημα στο οποίο θέλεις να επενδύσεις, υπάρχουν διάφοροι τρόποι επένδυσης χρημάτων. Διαφέρουν κυρίως όσον αφορά την απόδοση, το ρίσκο και την περίοδο επένδυσης.

Καταθέσεις όψεως και προθεσμιακές καταθέσεις

Οι κλασικές επιλογές όπως ένας τρεχούμενος λογαριασμός, ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου ή λογαριασμός όψεως, δεν είναι κατάλληλες για μακροπρόθεσμες καταθέσεις, αλλά είναι χρήσιμες για να έχεις άμεσα διαθέσιμες κάποιες οικονομίες.

Οι ειδικοί προτείνουν ένα απόθεμα δύο έως τριών καθαρών μισθών για να μπορείς να αντιμετωπίζεις ξαφνικά έξοδα.

Σε συνδυασμό με τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και όψεως, οι προθεσμιακές καταθέσεις αποτελούν επίσης έναν ασφαλή τρόπο επένδυσης χρημάτων που προστατεύει το κεφάλαιό σου. Με μια προθεσμιακή κατάθεση, επενδύεις ένα συγκεκριμένο ποσό για προκαθορισμένη περίοδο και επιτόκιο. Όμως, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα ή να τα επενδύσεις αλλού αν ανέβουν πάλι τα επιτόκια. 

Επενδυτικά κεφάλαια και άλλες επενδύσεις στο χρηματιστήριο

Αν θέλεις να επενδύσεις τα χρήματά σου με κερδοφόρο τρόπο, η καλύτερη επιλογή είναι το χρηματιστήριο. Τα επενδυτικά κεφάλαια αποτελούν έναν καλό τρόπο για αρχάριους και νέους ανθρώπους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στις επενδύσεις.

Εδώ δεν χρειάζεται να αποφασίσεις για μεμονωμένες μετοχές και τίτλους, αλλά να εμπιστευτείς τα χρήματά σου σε έναν διαχειριστή κεφαλαίου που θα αναλάβει τη διαχείριση των επενδύσεων για όλους τους επενδυτές. 

Οι μεμονωμένες μετοχές δεν είναι τόσο κατάλληλες για επενδυτές με περιορισμένη γνώση του χρηματιστηρίου, καθώς το ρίσκο για απώλειες είναι αρκετά υψηλό σε αυτή την περίπτωση. Από την άλλη πλευρά, ένα επενδυτικό κεφάλαιο που περιέχει ευρύ φάσμα μετοχών και τίτλων μειώνει το ρίσκο. Για παράδειγμα, αν πέσει η τιμή κάποιων μετοχών, οι άλλοι τίτλοι που περιέχονται στο κεφάλαιο μπορούν να εξισορροπήσουν αυτή την απώλεια.

Τα αμοιβαία κεφάλαια, για παράδειγμα τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (γνωστά και ως ETFs), είναι συνήθως φτηνότερα, αλλά απαιτούν μεγαλύτερη προσωπική πρωτοβουλία και τεχνογνωσία, καθώς δεν υπάρχει διαχειριστής κεφαλαίου.

Παιδί και νεαρός άνδρας αποταμιεύουν χρήματα σε βάζο

Είναι επίσης σημαντικό να επενδύεις τα χρήματά σου σε κεφάλαια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις τις αγοράς. Με την πάροδο μεγαλύτερης χρονικής περιόδου είναι συχνά εφικτές καλές αποδόσεις για τους επενδυτές.

Εξασφάλιση για την τρίτη ηλικία και συνταξιοδοτική ασφάλιση

Αν θέλεις ακόμα περισσότερη υποστήριξη και, πάνω απ’ όλα, έχεις στον νου σου την εξασφάλιση μιας καλής σύνταξης, μπορείς να επιλέξεις ένα επενδυτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα unit-linked. Σε αυτή την περίπτωση, επωφελείσαι από την ασφάλεια και προβλεψιμότητα μιας ασφάλισης προσόδων ενώ παράλληλα μπορείς να πετύχεις καλές αποδόσεις μέσα από συμμετοχή στο χρηματιστήριο.

Η ασφαλιστική εταιρεία επενδύει τα χρήματα σε κεφάλαια ή άλλους τίτλους έτσι ώστε να κερδίσεις καλύτερες αποδόσεις.

Με την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής περιόδου, θα λαμβάνεις μια μηνιαία πρόσοδο, η οποία θα είναι υψηλότερη ανάλογα με το πόσο καλές ήταν οι επιδόσεις της αγοράς στο μεταξύ. 

Ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα

Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να επενδύσεις σε ενσώματα πάγια όπως πολύτιμα μέταλλα, συλλεκτικά είδη ή ακίνητα.

Παρόλα αυτά, λόγω του συγκριτικά υψηλού κόστους και του ρίσκου διακυμάνσεων, αυτές οι επιλογές δεν είναι τόσο κατάλληλες για αρχάριους και νέους ανθρώπους. 

Καλή απόφαση (όχι μόνο) για το νέο έτος

Περισσότερη άσκηση, υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος: Υπάρχουν πολλές καλές αποφάσεις. Πώς θα σου φαινόταν η εξασφάλιση του μέλλοντός σου; Δεν είναι δύσκολο να κάνεις μια μικρή συνεισφορά κάθε μήνα. Και όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις, τόσα περισσότερα θα αποταμιεύσεις με την πάροδο του χρόνου. Αν αναζητάς λίγη στήριξη, είναι ακόμα πιο εύκολο να ξεκινήσεις. Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας στα χρηματοοικονομικά αν έχεις έναν ειδικό δίπλα σου να σου εξηγήσει τις επενδυτικές επιλογές και να σε συμβουλέψει για τις καλύτερες προσφορές.

Τσούγκρισμα ποτηριών με αφρώδη οίνο για την Πρωτοχρονιά

Σωστή επένδυση χρημάτων: συμβουλές και τρικ

Συχνά, το σημαντικότερο είναι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουμε μόνοι μας στον εαυτό μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη ακούσει για συνταξιοδοτικά κενά, ανέχεια στην τρίτη ηλικία και παρόμοια θέματα και ήδη γνωρίζουν ότι η καλή συνταξιοδοτική εξασφάλιση είναι απαραίτητη.

Όμως πολλοί βρίσκουν κουραστικό ή περίπλοκο το θέμα των χρηματοοικονομικών, ενώ ειδικά οι νέοι δεν θέλουν να σκεφτούν για το μέλλον σε τόσο πρώιμο στάδιο.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς σίγουρα να αναπτύξεις θετική διάθεση απέναντι στα χρήματα και τον συνταξιοδοτικό σχεδιασμό! Αν θυμίζεις στον εαυτό σου συχνά τους στόχους και τις ευχές που έχεις για το μέλλον και σκέφτεσαι τι μπορείς να κάνεις με στιβαρά πάγια και ασφαλείς καταθέσεις, θα είναι πιο εύκολο να αναπτύξεις θετικές σκέψεις σχετικά με την αποταμίευση.

Πώς να ξεκινήσεις να επενδύεις

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι ποιος είναι ο επενδυτικός σου στόχος. Αποταμιεύεις για κάποιον συγκεκριμένο στόχο ή κάποια αγορά; Είναι για τη συνταξιοδότησή σου; Ή απλά θέλεις να χτίσεις κεφάλαιο;

Ο επενδυτικός ορίζοντας, δηλαδή η χρονική περίοδος της επένδυσής σου, εξαρτάται κι αυτός από τον στόχο σου. Πολλοί τρόποι επένδυσης χρημάτων είναι πιο κατάλληλοι για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις τι τύπος επενδυτή είσαι. Είναι πιο σημαντική η ασφάλεια για σένα, ή θέλεις να αποκτήσεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση;

Οι τρόποι επένδυσης χρημάτων που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις συνήθως υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις και έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, ενώ οι ασφαλείς επιλογές τείνουν να έχουν χαμηλές αποδόσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνεται συνήθως ένας συνδυασμός ασφαλέστερων επενδύσεων και επενδύσεων υψηλότερης απόδοσης.  

Ακόμα και οι μικρές συνεισφορές κάνουν τη διαφορά. Δεν χρειάζεται να επενδύσεις μια περιουσία για να εξασφαλίσεις το μέλλον σου. 

Συχνά έχει νόημα να εξετάσεις τα οικονομικά σου. Σχεδόν όλοι βρίσκουμε περιττά έξοδα όπως συνδρομές που δεν χρησιμοποιούμε, υπερβολικά ακριβούς παρόχους ενέργειας, ή δυσμενή ασφαλιστήρια που μπορούν να κοπούν αρκετά εύκολα.  

Ακόμα και μεμονωμένα ποσά, για παράδειγμα χρηματικά δώρα τα Χριστούγεννα, μπόνους πληρωμές ή κληρονομιές, μπορούν να επενδυθούν σωστά και συνετά.

Δύο νεαρές γυναίκες με ανταλλαγή έξυπνου κινητού τηλεφώνου

Ο κατάλληλος συνδυασμός κάνει τη διαφορά

Όσο ευρύτερη είναι η διασπορά στις διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, τόσο το καλύτερο. Αυτό είναι γνωστό και ως διαφοροποίηση. Επομένως, θα πρέπει να επενδύσεις τα περιουσιακά σου στοιχεία σε διαφορετικά κεφάλαια και έτσι να μειώσεις το ρίσκο απώλειας.

Ιδανικά, καλό θα είναι να διαλέξεις έναν συνδυασμό από ασφαλείς, στοχευμένες στην απόδοση, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιλογές. Η κατανομή εξαρτάται από τις προσωπικές σου προτιμήσεις και τους στόχους σου. 

Αλλά μην ανησυχείς: δεν χρειάζεται να στήσεις το τέλειο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων από την αρχή. Όπως και να ξεκινήσεις, το πρώτο βήμα είναι πάντα το δυσκολότερο – αλλά το σημαντικό είναι να κάνεις αυτό το πρώτο βήμα!

Συμβουλή: Ευτυχώς, υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να σε βοηθήσουν με αυτό, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να παλέψεις μόνος μέσα στη ζούγκλα των διαθέσιμων επιλογών.

Δεν είναι δύσκολο να βρεις στήριξη

Αν έχεις αποφασίσει να επενδύσεις συνετά τα χρήματά σου, είσαι ήδη στον σωστό δρόμο. Αλλά δεν μπορείς να βρεις γενικές απαντήσεις στο ποια μορφή επένδυσης είναι καλύτερη για σένα και πού θα βρεις καλές αποδόσεις.

Γι’ αυτό υπάρχουν ειδικοί που θα αναλύσουν τις προσωπικές σου συνθήκες και προτιμήσεις λεπτομερώς, για να σου δείξουν ποια επένδυση βγάζει περισσότερο νόημα για σένα και ποιες μορφές επένδυσης είναι διαθέσιμες.

Διαβάστε επίσης:

Συνταξιούχος με άδειο πορτοφόλι – παροχή για την τρίτη ηλικία

| OVB Hellas

7 λάθη στις παροχές για την τρίτη ηλικία: παίρνοντας τις σωστές οικονομικές αποφάσεις

Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η εθνική σύνταξη δεν επαρκεί πλέον για μια τρίτη ηλικία με ανεμελιά και χαλαρότητα. Η δημογραφική αλλαγή και ένας πληθυσμός ολοένα πιο γερασμένος ωθούν το σύστημα προς κατάρρευση. Η ιδιωτική σύνταξη φαίνεται τώρα όλο και πιο σημαντική. Αλλά είναι εύκολο να κάνεις λάθη εδώ. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις ποια λάθη θα πρέπει να αποφύγεις και πώς μπορείς να πάρεις τις καλύτερες οικονομικές αποφάσεις για τον εαυτό σου.

Γελαστό νήπιο – Αποταμίευσε συνετά για τα παιδιά με ένα πρόγραμμα αποταμίευσης παιδιών

| OVB Hellas

Αποταμίευση για παιδιά: Δες πώς ένα πρόγραμμα αποταμίευσης για παιδιά βγάζει νόημα

Για την εκπαίδευση, για δίπλωμα οδήγησης, ή για εξασφάλιση του μέλλοντος: αν ξεκινήσεις να αποταμιεύεις για τα παιδιά, τα βαφτιστήρια ή τα εγγόνια σου από νεαρή ηλικία, μπορείς να αποταμιεύσεις ένα σημαντικό ποσό ακόμα και με μικρές συνεισφορές έως να χρειαστούν τα χρήματα. Αλλά πόσο αξίζει τον κόπο να αποταμιεύεις για τα παιδιά σε εποχές χαμηλών επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού;