Κοινός λογαριασμός: Πότε έχει νόημα;

|

Ζευγάρι οργανώνει κοινό λογαριασμό
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για τους κοινούς λογαριασμούς

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά

  • Με έναν κοινό λογαριασμό, τα ζευγάρια ή οι συγκάτοικοι μπορούν να μοιράζονται τα μηνιαία έξοδα και να διαχειρίζονται μαζί τα οικονομικά.
  • Υπάρχουν διαφορετικά είδη λογαριασμών που μπορείτε να διαλέξετε. Ένας “κοινός διαζευκτικός” λογαριασμός είναι κατάλληλος για ζευγάρια, ενώ ένας “κοινός αδιαίρετος” λογαριασμός είναι κυρίως για οργανισμούς .
  • Πριν αποφασίσεις για τη χρήση κοινού λογαριασμού, θα πρέπει να λάβεις υπόψη προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά.
  • Το σύστημα τριών λογαριασμών μπορεί να είναι μια συνετή εναλλακτική λύση. Το κάθε άτομο διατηρεί τον δικό του λογαριασμό σε συνδυασμό με τον κοινό.

Ένα ζευγάρι μοιράζεται πολλά – ειδικά αν συζεί. Αλλά ισχύει αυτό και για τα οικονομικά; Πότε έχει νόημα να αποκτήσει το ζευγάρι κοινό λογαριασμό για τα έξοδα; Και τι θα πρέπει να λάβεις υπόψη; Θα σου παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά και τι εναλλακτικές υπάρχουν.

Η καθημερινή ζωή μπορεί να γεμίσει στρες γρήγορα. Η ισορροπία μεταξύ της δουλειάς, της οικογένειας, των φίλων και των χόμπι είναι συχνά μεγάλη πρόκληση. Δεν είναι τυχαίο που δεν θέλεις να μιλάς για χρήματα με τον ή την σύντροφό σου το βράδυ. Αλλά ειδικά αν μοιράζεστε σπίτι και πάγια έξοδα, τότε είναι αναπόφευκτο. Ένας κοινός λογαριασμός σου δίνει καλύτερη εικόνα των εξόδων – αλλά σου γλιτώνει και κάποιες συζητήσεις. 

Τι είναι ένας κοινός λογαριασμός;

Ένας κοινός λογαριασμός ουσιαστικά είναι ένας απλός τραπεζικός λογαριασμός με τουλάχιστον δύο συνδικαιούχους. Δεν έχει σημασία αν είναι μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας, παντρεμένου ζευγαριού ή συγκατοίκων. Το κάθε άτομο έχει πρόσβαση στον λογαριασμό και μπορεί να κάνει κινήσεις. Τα κοινά έξοδα – όπως ενοίκιο, λογαριασμοί, ασφάλεια, τρόφιμα ή ταξίδια – πληρώνονται και από τους δύο.

Σκέφτεσαι κι εσύ να ανοίξεις κοινό λογαριασμό; Δεν είσαι μόνος. Είναι μια συχνή πρακτική με πολλά οφέλη. Συνήθως οι νεαρότερες ηλικίες δεν τη χρησιμοποιούν, εκτός κι αν είναι συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς των γονιών τους. Από τα 30 και μετά, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βρίσκονται σε σταθερές μακροχρόνιες σχέσεις, το ποσοστό χρήσης κοινών λογαριασμών αυξάνεται.   

Τι είδη κοινών λογαριασμών υπάρχουν;

Με έναν κοινό λογαριασμό σε Ελληνική τράπεζα, συνήθως μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο είδη: τον “κοινό διαζευκτικό λογαριασμό” και τον “κοινό αδιαίρετο λογαριασμό”. Αλλά ποια ακριβώς είναι η διαφορά τους;

Στην περίπτωση του “κοινού διαζευκτικού λογαριασμού”:

  • Μπορείς να κάνεις αναλήψεις και μεταφορές ανεξάρτητα από τον άλλο συνδικαιούχο
  • Δεν απαιτείται αμοιβαία συναίνεση – η εμπιστοσύνη είναι η βάση.
  • Έχεις ευελιξία και μπορείς να δράσεις άμεσα.
  • Όλοι οι συνδικαιούχοι είναι υπεύθυνοι για όποια χρέη υπάρχουν.
Γυναίκα και άντρας στέκονται στην κουζίνα γελώντας – κοινός λογαριασμός

Συγκριτικά, αν χρησιμοποιήσεις “κοινό αδιαίρετο λογαριασμό”:

  • Δεν μπορούν να γίνουν κινήσεις χωρίς αμοιβαία συναίνεση.
  • Για να γίνουν μεταφορές χρειάζονται οι υπογραφές όλων των συνδικαιούχων.

Για ζευγάρια ή συγκατοίκους, βλέπουμε ότι ο “κοινός αδιαίρετος λογαριασμός” δεν είναι κατάλληλος. Όμως οργανισμοί ή σύλλογοι μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για να αποφύγουν την υπεξαίρεση. Για εκείνους, αυτός ο τύπος κοινού λογαριασμού είναι χρήσιμος, ακόμα κι αν απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και έχει μεγαλύτερη γραφειοκρατία. 

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κοινού λογαριασμού

Πολλοί σκέφτονται το ενδεχόμενο ενός κοινού λογαριασμού πριν συζήσουν στο ίδιο σπίτι. Άλλωστε, ένας λογαριασμός είναι πιο εύκολος από δύο, σωστά; Παρακάτω θα δεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Για παράδειγμα τα πλεονεκτήματα είναι:   

  1. Εύκολη οργάνωση: Όλα τα κοινά και τρέχοντα έξοδα είναι ξεκάθαρα οργανωμένα μέσω ενός κοινού λογαριασμού. Δεν χρειάζεται να χωρίζετε και να υπολογίζετε τα κοινά έξοδα.
  2. Κοινές ασφάλειες: Ένα κοινό σπίτι έχει και κοινές ασφάλειες, όπως ασφάλεια κατοικίας ή ασφάλεια αστικής ευθύνης. Με έναν κοινό λογαριασμό, μπορείτε να τις διαχειρίζεστε πιο εύκολα.
  3. Αλλαγή του τύπου λογαριασμού: Και τα δύο είδη λογαριασμών έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αν διαλέξεις ένα από τα δύο, συνήθως θα μπορείς να αλλάξεις τον λογαριασμό ή να ανοίξεις καινούργιο στην τράπεζά σου.
  4. Προστασία από την υπερανάληψη: Ειδικά στην περίπτωση όπου όλα τα άτομα πρέπει να συναινέσουν σε έναν λογαριασμό, προσφέρεται προστασία από την υπερανάληψη.

Ο κοινός λογαριασμός δεν εξοικονομεί μόνο χρόνο στα ζευγάρια, αλλά είναι και πιο ξεκάθαρος και με περισσότερη διαφάνεια, άρα και πιο δίκαιος –  έχει όμως και τα μειονεκτήματά του. Θα είναι καλό λοιπόν να λάβετε υπόψη και να συζητήσετε τα μειονεκτήματα πριν αποφασίσετε να ανοίξετε τον λογαριασμό.

Τα κύρια μειονεκτήματα περιλαμβάνουν:

1. Υπερανάληψη: σε έναν κοινό λογαριασμό χωρίς αμοιβαία συναίνεση, το χειρότερο σενάριο είναι ότι ένας συνδικαιούχος μπορεί να αδειάσει τελείως τον λογαριασμό. Σε αυτή την περίπτωση όλοι οι συνδικαιούχοι έχουν ευθύνη για όποιο χρέος προκύψει.

2. Πλήρης διαφάνεια: Το γεγονός ότι όλα τα εισοδήματα και έξοδα είναι ορατά σε όλους μπορεί να ξενίσει κάποιους ανθρώπους. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η ξεκάθαρη επικοινωνία είναι σημαντικές εδώ.

Ζευγάρι κάθεται σε καφέ – κοινός λογαριασμός

3. Προσοχή στη φορολογία: Οι κινήσεις του λογαριασμού χρειάζονται προσοχή για να μπορούν να δικαιολογηθούν οι καταθέσεις σε σχέση με τη φορολογία.

4. Προβλήματα με χωρισμό ή διαζύγιο: Αν δεν είναι ξεκάθαρο από πριν, ο κοινός λογαριασμός χωρίζεται ισότιμα σε περίπτωση διαζυγίου. Όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ένα άτομο να αδειάσει τον λογαριασμό πριν από αυτό.

Πώς να οργανώσετε τα κοινά οικονομικά σας

Τώρα που γνωρίζεις τις εναλλακτικές για τους κοινούς λογαριασμούς αλλά και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους, ήρθε η ώρα να δεις πιο προσεκτικά τους όρους. Σκέψου τι είναι σημαντικό για σένα και τον ή την σύντροφό σου. Μια συγκεκριμένη τράπεζα ή δωρεάν διαχείριση του λογαριασμού θα επηρεάσει την απόφασή σας; Μόλις ξεκαθαρίσετε τα πιο σημαντικά σημεία, μπορείτε να ανοίξετε έναν κοινό λογαριασμό.

Συνέπειες σε περίπτωση κλεισίματος ή θανάτου

Αν σκέφτεσαι να κλείσεις τον κοινό λογαριασμό, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη. Θα χρειαστεί παρουσία όλων των συνδικαιούχων για το κλείσιμο του λογαριασμού. Η εξαίρεση εδώ είναι σε περίπτωση θανάτου. Εκεί οι άλλοι συνδικαιούχοι μοιράζονται τα χρήματα στον λογαριασμό, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα διέθεσε ο καθένας για τη λειτουργία του. Άρα είναι καλό να υπάρχει γραπτά το πόσα χρήματα έχει διαθέσει ο κάθε συνδικαιούχος – ειδικά αν δεν συνεισφέρουν όλοι ισότιμα.

Το σύστημα τριών λογαριασμών: η βέλτιστη λύση;

Ο κοινός λογαριασμός δεν είναι κατάλληλος για κάθε ζευγάρι. Μια εναλλακτική μπορεί να αποτελέσει το σύστημα των τριών λογαριασμών. Αλλά τι εννοούμε με αυτό; Αντίθετα από έναν μοναδικό κοινό λογαριασμό, κάθε άτομο διατηρεί έναν ξεχωριστό προσωπικό λογαριασμό σε συνδυασμό με τον κοινό. Τα κοινά έξοδα πληρώνονται μέσω του κοινού λογαριασμού, η αποταμίευση ή άλλα έξοδα διαχειρίζονται στον αντίστοιχο προσωπικό λογαριασμό.

Και εδώ μπορείς να έχεις ευέλικτη οργάνωση με τον ή την σύντροφό σου. Είναι το εισόδημα του καθενός μοιρασμένο ισότιμα μεταξύ του κοινού λογαριασμού – ακόμα κι αν ένα άτομο βγάζει περισσότερα χρήματα – ή μοιράζεται αναλογικά; Ό,τι κι αν αποφασίσεις, αυτό το μοντέλο είναι ένας συνετός και διαφανής τρόπος να διαχειριστείς τα κοινά και προσωπικά οικονομικά σου.

Διαβάστε επίσης:

Νύφη και γαμπρός αγκαλιάζονται και γελάνε – Οργάνωση Γάμου

| OVB Hellas

Οργάνωση γάμου: Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα

Είτε σε μικρό κύκλο στον κήπο σου ή με εκατοντάδες καλεσμένους σε κάποια ειδυλλιακή τοποθεσία – ο γάμος σου είναι μία από τις ομορφότερες και πιο κοστοβόρες ημέρες στη ζωή πολλών ζευγαριών. Ένας γάμος δεν χρειάζεται μόνο να είναι καλά οργανωμένος, αλλά να έχει και καλή χρηματοδότηση. Έχουμε συνοψίσει τις πιο σημαντικές συμβουλές για τη χρηματοδότηση του γάμου και σου δείχνουμε πώς να οργανώσεις εύκολα τον προϋπολογισμό σου.

Ζευγάρι στον καναπέ μετακομίζει μαζί

| OVB Hellas

Το πρώτο κοινό διαμέρισμα: τι χρειάζεται να ξέρεις

Είναι ίσως μία από τις πρώτες μεγάλες περιπέτειες για τα ζευγάρια – το πρώτο τους κοινό διαμέρισμα. Το να βρεις το κατάλληλο διαμέρισμα αποτελεί ήδη πρόκληση. Αλλά η μετακόμιση μαζί είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Έπιπλα, διακόσμηση, νοικοκυριό, οικονομικά, και καθημερινότητα. Θα πρέπει να τα συζητήσετε και να τα ξεκαθαρίσετε όλα. Έχουμε συνοψίσει τα πιο σημαντικά στοιχεία και συμβουλές για σένα.