Η πρώτη διαπραγμάτευση μισθού: χρήσιμα τρικ και συμβουλές

|

Δυναμική γυναίκα κοιτάει την κάμερα – διαπραγμάτευση για αύξηση μισθού
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη διαπραγμάτευση μισθού

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 4 λεπτά

  • Κατά μέσο όρο, οι άνδρες ζητούν αύξηση μισθού πιο συχνά από τις γυναίκες και έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις διαπραγματεύσεις.
  • Κατά μέσο όρο, μπορείς να περιμένεις αύξηση μισθού της τάξης του 3%-10%. Αν αλλάξεις δουλειά, μπορείς να λάβεις έως και 20% αύξηση.
  • Η σωστή χρονική στιγμή και η καλή προετοιμασία είναι σημαντικά στοιχεία για μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση.
  • Αν γνωρίζεις την αξία της δουλειάς σου στην αγορά και χρησιμοποιήσεις στοχευμένα  τιπ ψυχολογίας, θα μπορέσεις να πετύχεις τον επιθυμητό σου μισθό πιο εύκολα.

Είσαι αρκετό καιρό στην πρώτη σου πραγματική δουλειά. Όλα είναι καλά, μόνο που ο μισθός σου θα μπορούσε να είναι υψηλότερος. Αλλά πριν κάνεις την πρώτη συνέντευξη για αύξηση, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη. Πόσα χρήματα να ζητήσεις; Πότε είναι η καλύτερη χρονική στιγμή και πώς μπορείς να προετοιμαστείς; Εδώ θα βρεις συμβουλές και τρικ που μπορείς να ακολουθήσεις για να λάβεις τον επιθυμητό σου μισθό.

Το να ζητήσεις υψηλότερο μισθό δεν είναι πάντα εύκολο. Ειδικά για τις γυναίκες είναι μεγάλη πρόκληση, παρότι οι γυναίκες στην Ελλάδα λαμβάνουν 16,5% λιγότερο μισθό από τους άνδρες για ίση εργασία. Επιπλέον, μια έρευνα του Glassdoor από το 2022 δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση στις διαπραγματεύσεις μισθού σε σχέση με τους άνδρες. Κατά μέσο όρο, 45% των ανδρών ζητούν αύξηση μισθού ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό είναι μόνο 35%. Αυτό το “χάσμα αυτοπεποίθησης” σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν τον μισθό που ζητούν. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: πολλοί εργαζόμενοι θέλουν αύξηση μισθού. Το ερώτημα είναι, πώς μπορείς να την πάρεις;

Διαπραγμάτευση μισθού: Πότε και πόσο;

Ανάλογα το μέγεθος της εταιρείας, τον κλάδο, πόσο καιρό απασχολείσαι στην εταιρεία και την επαγγελματική σου εμπειρία, συνήθως μπορείς να λάβεις περίπου 3%-10% αύξηση. Αν αλλάξεις δουλειά, μπορείς να ζητήσεις από τον νέο σου εργοδότη ακόμα περισσότερα. Ειδικά αν σε ζητήσουν συγκεκριμένα από μια άλλη εταιρεία, μπορείς να λάβεις έως και 20% υψηλότερο μισθό.

Η σωστή χρονική στιγμή για τη συνέντευξή σου είναι κρίσιμη. Οι κατάλληλες χρονικές στιγμές είναι, για παράδειγμα, το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου , μια αλλαγή στο συμβόλαιό σου ή όταν αναλάβεις περισσότερες ευθύνες. Αλλά μια προαγωγή μέσα στην εταιρεία είναι επίσης κατάλληλη στιγμή. Η Άνοιξη είναι μια ιδιαίτερα καλή περίοδος για την πρώτη σου διαπραγμάτευση μισθού. Αυτή την εποχή, συνήθως η εταιρεία έχει ήδη θέσει τους στόχους για τη χρονιά και ο διευθυντής σου ξέρει τι διαθέσιμο προϋπολογισμό έχει.

Νέος άνδρας γελά με αυτοπεποίθηση – Προετοιμασία για διαπραγμάτευση μισθού

Η συμβουλή μας: Αντί να μιλήσεις για αύξηση μισθού, μπορείς να ζητήσεις μια προσαρμογή μισθού. Η προσαρμογή ακούγεται πολύ πιο θετική από μια απαίτηση. Μπορείς να το δοκιμάσεις. 

Υπολόγισε την αξία σου στην αγορά

Πριν διαπραγματευτείς τον μισθό σου, θα πρέπει να ξέρεις την αξία σου στην αγορά. Πολλοί εργαζόμενοι το βρίσκουν δύσκολο, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Αν ξέρεις την αξία σου, μπορείς να πας στο ραντεβού σου με περισσότερη αυτοπεποίθηση και να ζητήσεις περισσότερα. Αλλά πώς θα βρεις την αξία σου; Το πρώτο βήμα είναι να συγκρίνεις τους μέσους μισθούς για τη δουλειά σου. Αλλά εκεί μπορούν να σε βοηθήσουν και οι αγγελίες για εργασία. Καμιά φορά μπορεί να βρεις μισθολογικές κλίμακες και εκεί.

Παρόλα αυτά, οι προσωπικές σου δεξιότητες και η καριέρα σου είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες. Παράγοντες όπως οι σπουδές σου, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση, η επαγγελματική σου εμπειρία ή οι προηγούμενες επιτυχίες σου μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την αξία σου στην αγορά.

Πώς να προετοιμαστείς για τη διαπραγμάτευση μισθού 

Έχοντας στο μυαλό σου την αξία σου στην αγορά, ήδη έχεις την πιο σημαντική βάση για τη συνέντευξη. Σημείωσε τα επιχειρήματά σου και σκέψου προσεκτικά τι έχεις πετύχει για την εταιρεία στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είναι καλύτερο να κρατήσεις το πιο δυνατό σου επιχείρημα για το τέλος. Έτσι θα μείνει στη μνήμη του διευθυντή σου και θα κάνει μεγαλύτερη εντύπωση. 

Έξι ψυχολογικά τρικ για την επόμενη διαπραγμάτευσή σου

Μαζί με τα ισχυρά και σημαντικά σου επιχειρήματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μερικά απλά τρικ όταν διαπραγματεύεσαι. Υπάρχουν κάποια ψυχολογικά και ρητορικά τρικ που μπορούν να σε βοηθήσουν να αυξήσεις τις πιθανότητες να λάβεις τον μισθό που θέλεις.

  • Μίλα πρώτος: Αν δηλώσεις τον επιθυμητό μισθό από την αρχή, δείχνεις μεγαλύτερη σιγουριά. Επιπλέον, το ποσό συχνά λειτουργεί ως βάση για το υπόλοιπο της συζήτησης.
  • Δώσε έναν μονό αριθμό: ένας μονός αριθμός δίνει στον διευθυντή σου την εντύπωση ότι έχεις σκεφτεί σοβαρά τον επιθυμητό σου μισθό. Πάντα να ζητάς τον μεικτό μισθό που θέλεις να λάβεις.
  • Να έχεις αυτοπεποίθηση: Απόφυγε αδύναμες εκφράσεις όπως “θα μπορούσε, καλό θα ήταν, κλπ.” Αντ’ αυτού, να μιλάς με ξεκάθαρες και δυναμικές προτάσεις.
Γυναίκα με αυτοπεποίθηση – επιτυχημένη διαπραγμάτευση μισθού
  • Μη φοβάσαι την άβολη σιωπή: Ειδικά στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να συμβεί γρήγορα να μείνουν όλοι σιωπηλοί. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να μην λυγίσεις, αλλά να υπομείνεις για λίγο τη σιωπή. Αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθησή σου. Αλλά και εδώ, πρόσεξε να μην το παρακάνεις.
  • Να είσαι ανοιχτός στους συμβιβασμούς: Μείνε ευέλικτος και προσπάθησε να διευκολύνεις τον διευθυντή σου. Πέρα από τον μισθό, μπορείς να λάβεις και άλλα προνόμια όπως παροχές, ιδιωτική ασφάλιση ή εκπαίδευση.
  • Ποτέ μην αποδεχτείς την πρώτη προσφορά: Δεν θα πρέπει να αποδεχτείς την πρώτη προσφορά που θα σου κάνει ο εργοδότης σου. Αν τη χρησιμοποιήσεις σαν οδηγό, θα μπορέσεις να κινηθείς πιο ανοδικά στη συνέχεια.

Αυτά είναι τα κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Φυσικά, υπάρχουν και κάποια πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά. Ειδικά όταν πρόκειται για την πρώτη σου διαπραγμάτευσή μισθού, είναι λογικό να έχεις άγχος. Αλλά αν αποφύγεις αυτά τα πέντε λάθη, η επόμενη διαπραγμάτευσή σου θα είναι σίγουρα επιτυχημένη.

1. Δεν έχεις προετοιμαστεί επαρκώς

Αν πας στη συνέντευξη χωρίς ισχυρά επιχειρήματα, θα δυσκολευτείς να δικαιολογήσεις τον νέο σου μισθό. Αντίθετα, μπορείς να βρεις επιχειρήματα που να στηρίζουν την επίδοση και τις δεξιότητές σου. Για παράδειγμα, η προσωπική ευθύνη, οι νέες ευθύνες, ή έργα που ολοκλήρωσες με επιτυχία είναι μια καλή βάση.

2. Έχεις τα λάθος επιχειρήματα

Για τον προϊστάμενό σου, μετράει ένα επιχείρημα πάνω απ’ όλα: τι προσφέρεις στην επιτυχία της εταιρείας. Τα προσωπικά ή οικονομικά προβλήματα δεν δικαιολογούν απαραίτητα την αίτηση αύξησης μισθού. Επομένως, δώσε χρόνο για να βρεις εύλογα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

3. Υποτιμάς τον εαυτό σου

Είναι απόλυτα λογικό να έχεις άγχος πριν το ραντεβού. Όμως δεν θα πρέπει να υποτιμάς τον εαυτό σου λόγω ανασφάλειας. Αν ξέρεις την αξία σου στην αγορά, μπορείς να δικαιολογήσεις έναν υψηλότερο μισθό.

4. Διαλέγεις τη λάθος χρονική στιγμή

Ο χρόνος είναι το παν. Τα εταιρικά πάρτι, οι εσωτερικές κρίσεις ή μια γρήγορη επαφή μπροστά στην καφετιέρα δεν είναι ιδανικές στιγμές. Η κατάλληλη χρονική στιγμή μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία.

5. Δεν έχεις συγκεκριμένη προσδοκία για τον μισθό

Πριν τη διαπραγμάτευσή μισθού, σκέψου ποιος είναι ο επιθυμητός σου μισθός. Χωρίς ένα συγκεκριμένο ποσό στο μυαλό σου, ο διευθυντής σου συνήθως θα έχει μια πρόταση. Όμως αυτή μπορεί να μην συμβαδίζει με τις δικές σου ιδέες. Άρα είναι καλύτερο να έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό που θέλεις και να το αναφέρεις στην αρχή της συζήτησης.

Διαβάστε επίσης:

Νεαρή γυναίκα τρέχει στο πάρκο

| OVB Hellas

Ασφάλεια για νέους ανθρώπους: όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Ασφάλεια ατυχήματος, ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού ή ασφάλεια αστικής ευθύνης – η λίστα με τις πιθανές ασφάλειες είναι μεγάλη. Είναι σχεδόν αδύνατο να έχεις μια καλή επισκόπηση. Υπάρχει μια ασφαλιστική κάλυψη για κάθε κατάσταση στη ζωή, κάθε αντικείμενο αξίας και κάθε περίσταση. Ποιες ασφάλειες χρειάζεσαι; Ποιες είναι λιγότερο σημαντικές; Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις ποιες ασφαλιστικές καλύψεις έχουν περισσότερο νόημα για τους νέους ανθρώπους.

γυναίκα με προσθετικό χέρι – ασφάλιση αναπηρίας

| OVB Hellas

Ασφάλεια αναπηρίας: Πώς να προστατέψεις την εργασιακή σου ικανότητα

Τι κάνεις αν δεν μπορείς πια να εργαστείς από τη μια μέρα στην άλλη; Μπορεί να συμβεί γρήγορα – ένα ξαφνικό ατύχημα ή μια ασθένεια και δεν μπορείς πια να εργαστείς. Μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου από την απώλεια εισοδήματος με την ασφάλιση αναπηρίας. Θα σου δείξουμε τι περιλαμβάνει η ασφάλεια αναπηρίας και πότε αξίζει τον κόπο για σένα.