Ασφαλείς τους κρύους μήνες με ασφάλεια ατυχήματος και ασφάλεια σπιτιού: Ποια λύση προστασίας είναι η καλύτερη επιλογή;

|

Junge Frau mit Mantel wärmt sich an einer Tasse – Unfallversicherung und Einbruchschutz in der dunklen Jahreszeit
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για την προστασία μας τους κρύους μήνες

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 6 λεπτά

  • Το φθινόπωρο το ρίσκο ατυχήματος ή διάρρηξης είναι ιδιαίτερα υψηλό. Γι’αυτόν τον λόγο, είναι σκόπιμο να εξετάσεις την ασφαλιστική σου κάλυψη, εδώ και τώρα
  • Η κακοκαιρία, τα πεσμένα φύλλα και η σκοτεινιά δημιουργούν συχνά ατυχήματα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Η ασφάλεια ατυχήματος μπορεί να σε προστατέψει από τις οικονομικές συνέπειες
  • Η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού καλύπτει τις ζημιές που προκύπτουν από πιθανή διάρρηξη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχεις προστασία αν πέσεις θύμα κλοπής και χάσεις πολύτιμα αντικείμενα από το σπίτι σου
  • Η προσοχή είναι σίγουρα η καλύτερη προστασία: η προσεκτική συμπεριφορά στους δρόμους και το καθάρισμα του πεζοδρομίου μπροστά από το σπίτι σου θα μειώσουν το ρίσκο ατυχήματος, ενώ κάποια βασικά μέτρα θωράκισης του σπιτιού ενάντια στις διαρρήξεις θα μειώσουν την πιθανότητα κλοπής.

Ήρθε ξανά αυτή η εποχή: οι μέρες μικραίνουν, η θερμοκρασία πέφτει – το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι κοντά. Καταιγίδες, βροχές, και πεσμένα φύλλα αυξάνουν το ρίσκο ατυχημάτων ενώ οι διαρρήκτες κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα τις σκοτεινές νύχτες. Γι’ αυτό τον λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγξεις την ασφαλιστική σου κάλυψη για το φθινόπωρο και τον χειμώνα και να την επικαιροποιήσεις. Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η ασφάλεια προσωπικού ατυχήματος. 

Το φθινόπωρο δεν είναι μόνο η εποχή του ζεστού καφέ, της ζακέτας και της κολοκύθας – η μέρα μικραίνει όλο και περισσότερο, ο καιρός είναι απρόβλεπτος και δυσάρεστος, ενώ τα πεσμένα φύλλα μετατρέπουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια σε γλιστερές παγίδες. Με λίγη προσοχή, μπορείς να περάσεις τους κρύους μήνες με περισσότερη προστασία  – κι αν κάτι απευκταίο συμβεί, είναι προς όφελός σου να έχεις διαθέσιμη τη σωστή ασφάλιση.

Γι’ αυτό το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να ελέγξεις την ασφαλιστική σου κάλυψη

Κάθε χρόνο συμβαίνουν εκατομμύρια ατυχήματα σε όλη την Ευρώπη. Η πλειονότητα αυτών συμβαίνουν τους κρύους μήνες, δηλαδή το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν ο καιρός και η σκοτεινιά περιορίζουν την ορατότητα, ενώ τα πεσμένα φύλλα, η υγρασία και ο πάγος αυξάνουν δραματικά το ρίσκο ατυχήματος στους δρόμους.

Είτε στο αυτοκίνητο, στο ποδήλατο ή με τα πόδια: αν κάτι συμβεί, μπορεί πολύ γρήγορα να κοστίσει πολλά χρήματα. Είναι μια πραγματικότητα που αφορά όχι μόνο την πιθανή μακροχρόνια θεραπεία τραυματισμών και την απώλεια ωρών εργασίας που συνεπάγεται, αλλά και τη ζημιά στο όχημά το δικό σου και των άλλων εμπλεκόμενων στο ατύχημα.

Ποιος έχει την ευθύνη λοιπόν; Τι γίνεται με τις αξιώσεις αποζημίωσης, τις ζημιές σε τρίτους ή στην περιουσία τους και τα πιθανά νομικά έξοδα; Είναι καλύτερο να σκεφτείς εκ των προτέρων για το αν έχεις κάλυψη για τέτοιες περιπτώσεις.

Παρεμπιπτόντως: Δεν αυξάνονται μόνο τα ατυχήματα το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά και ο αριθμός των διαρρήξεων είναι πιο αυξημένος τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Προσοχή στο φύλλωμα!

Μόλις τα φύλλα των δέντρων αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα, μας γεμίζει η φθινοπωρινή διάθεση. Τα χρωματιστά φύλλα δεν είναι μόνο όμορφα, αλλά προσφέρουν και προστασία στα φυτά και τους θάμνους του κήπου ενάντια στο κρύο και λειτουργούν και ως καταφύγιο για πολλά ζώα. Σκαντζόχοιροι, ποντικάκια και έντομα, μεταξύ άλλων, βρίσκουν κρυψώνες μέσα στους χρωματιστούς σωρούς από φύλλα.

Όμως, όταν τα φύλλα γεμίζουν τα πεζοδρόμια και τους δρόμους, τότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Δημιουργούνται συνθήκες για αύξηση των ατυχημάτων: τα βρεγμένα φύλλα δημιουργούν ολισθηρή επιφάνεια και αποτελούν ρίσκο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες, ακόμα και τα οχήματα. Γι’ αυτό τον λόγο, τα πεσμένα φύλλα δεν πρέπει να αφήνονται σε μονοπάτια και δρόμους.

 

Δύο παιδιά κάθονται σε σωρό από πεσμένα φθινοπωρινά φύλλα

Ποιος έχει την ευθύνη αν κάτι συμβεί;

Με βάση τη νομοθεσία, οι δήμοι έχουν την ευθύνη για επισκευή και συντήρηση των δρόμων, ενώ για τη συντήρηση, επισκευή και ανακατασκευή των πεζοδρομίων ευθύνονται οι ιδιοκτήτες του κτηρίου μπροστά από το οποίο βρίσκεται το πεζοδρόμιο. Έτσι και σε περιπτώσεις πεσμένων φύλλων, χιονιού και πάγου, οι ιδιοκτήτες σε συνεννόηση με τους ενοίκους θα πρέπει να ορίσουν ποιος έχει την ευθύνη καθαρισμού των πεζοδρομίων μπροστά από το κτήριο.

Επομένως, αν ένας πεζός γλιστρήσει σε πεζοδρόμιο που δεν έχει καθαριστεί, οι ιδιοκτήτες του κτηρίου ή οι ενοικιαστές έχουν δυνητικά την ευθύνη.

Ομολογουμένως στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε συχνά προβλήματα με χιόνι και πάγο στις περισσότερες πόλεις, αλλά τι γίνεται αν συμβεί; Αν προκύψει κάποιο ατύχημα, τα κόστη μπορούν γρήγορα να βγουν εκτός ελέγχου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παίζει ρόλο η ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Έτσι, είναι σκόπιμο να ελέγξεις την ασφαλιστική σου κάλυψη και αν δεν έχεις ήδη, να αποκτήσεις ασφάλεια αστικής ευθύνης. Θα σου προσφέρει πλήρη κάλυψη για διάφορα ενδεχόμενα – και όχι μόνο κατά τους κρύους μήνες.

Αξίζει τον κόπο η ασφάλεια ατυχήματος;

Η ασφάλεια προσωπικών ατυχημάτων προσφέρει αποζημίωση αν ένα ατύχημα έχει ως αποτέλεσμα μόνιμες βλάβες στην υγεία και επιφέρει σχετικές οικονομικές συνέπειες.

Παρεμπιπτόντως: σχεδόν 80 τοις εκατό όλων των ατυχημάτων συμβαίνουν στον ελεύθερο χρόνο, κατά τη διάρκεια της άθλησης, στο σπίτι ή στον δρόμο. Επομένως, η ασφάλεια ατυχήματος δεν είναι απαραίτητη μόνο για εκείνους που διατρέχουν μεγάλο ρίσκο ή συμμετέχουν σε επικίνδυνα αθλήματα και χόμπι.

Το αν θα πρέπει να επιλέξεις ασφάλεια προσωπικού ατυχήματος ή επαγγελματική ασφάλιση είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί ανάλογα με την περίπτωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο συνδυασμός και των δύο ασφαλειών μπορεί να έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Είναι σίγουρο ότι η ασφάλιση ατυχημάτων είναι σκόπιμη για άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις που δεν μπορούν να συνάψουν συμβόλαια επαγγελματικής ασφάλειας για να προστατέψουν τους εαυτούς τους ενάντια στην απώλεια της ικανότητας εργασίας. 

νεαρή γυναίκα με ομπρέλα το φθινόπωρο

Τι μετράει ως ατύχημα;

Για τον σκοπό της ασφάλειας ατυχημάτων, ένα ατύχημα αποτελεί ένα αιφνίδιο γεγονός κατά το οποίο εξωτερικές και ανεξάρτητες αιτίες προκαλούν βλάβη στην υγεία του ατόμου.

Δεν έχει σημασία πού έλαβε χώρα το ατύχημα. Έτσι, καλύπτονται από την ασφάλεια τόσο ένα ατύχημα στο σκι στις χειμερινές διακοπές, μια πτώση κατά τη διάρκεια άσκησης ή ένα ατύχημα στον κήπο του σπιτιού.

Τι καλύπτει η ασφάλεια προσωπικών ατυχημάτων;

Αν προκύψουν μόνιμες σωματικές ή νοητικές βλάβες είτε θάνατος ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, η ασφάλεια πληρώνει ένα εφάπαξ ποσό αποζημίωσης ως ορίζεται από το συμβόλαιο.

Το ποσό αυτό είναι συγκεκριμένο ποσοστό του προ-συμφωνημένου ασφαλιστικού ποσού, ανάλογα με τη βλάβη που έχει προκύψει ή το ποσοστό αναπηρίας.

Καλύπτονται επίσης νοσηλευτικά, φαρμακευτικά και ιατρικά έξοδα συνέπεια ατυχήματος. Προαιρετικά, δύναται η καταβολή ημερήσιου νοσοκομειακού επιδόματος για συγκεκριμένο διάστημα.

Ανάλογα με το είδος της αναπηρίας, μπορεί να προκύψουν πολλά κόστη, για παράδειγμα για την προσαρμογή του σπιτιού, επαναληπτικές εξετάσεις και ιατρικά έξοδα, φροντίδα ή αισθητικές επεμβάσεις. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να συμφωνηθεί ένα αρκετά υψηλό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο.

Αποφυγή ατυχήματος στην οδήγηση

Η επαρκής ασφάλεια αυτοκινήτου δεν είναι είναι απαραίτητη μόνο τον χειμώνα! Παρόλα αυτά, το ρίσκο ατυχήματος αυξάνεται κατακόρυφα τους κρύους μήνες – και οι συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην υγεία όσο και στα οικονομικά, είναι τεράστιες. Όταν ο καιρός είναι σκοτεινός, κρύος και βροχερός, χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσοχή στην οδήγηση.

Άγρια ζώα που περνούν τον δρόμο σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας μπορούν να προκαλέσουν άσχημα ατυχήματα. Ειδικά σε δασώδεις περιοχές, θα πρέπει να οδηγείς πιο αργά και να κρατάς απόσταση από το μπροστινό όχημα. Αν κάτι όντως συμβεί, υπό κανονικές συνθήκες η ασφάλεια αυτοκινήτου σου θα το καλύψει.

 

Νεαρό ζευγάρι επιβαίνει σε αυτοκίνητο

Η σωστή θωράκιση ενάντια στις διαρρήξεις. Ποια ασφάλεια σε καλύπτει σε περίπτωση διάρρηξης;

Το φθινόπωρο και τον χειμώνα, οι διαρρήκτες είναι ιδιαίτερα ενεργοί, καθώς εκμεταλλεύονται τις σύντομες μέρες. Οι μπαλκονόπορτες, τα παράθυρα και τα εγκαταλειμμένα διαμερίσματα τους ελκύουν.

Στην περίπτωση διάρρηξης, η ασφάλεια σπιτιού σε καλύπτει. Μεταξύ άλλων, ασφαλίζει τα κλεμμένα πολύτιμα αντικείμενα, έπιπλα και ηλεκτρονικές συσκευές, και καλύπτει τις απαραίτητες επισκευές αν η διάρρηξη προκαλέσει υλικές ζημιές στο σπίτι. Για παράδειγμα, παραβιασμένες πόρτες ή σπασμένα παράθυρα.

Είναι σκόπιμο να συγκεντρώσεις αποδείξεις αγοράς και να βγάλεις φωτογραφίες του περιεχομένου του σπιτιού σου εκ των προτέρων. Έτσι, θα μπορείς να αποδείξεις στην ασφαλιστική εταιρεία ότι τα κλεμμένα αντικείμενα βρίσκονταν όντως στο σπίτι σε περίπτωση κλοπής.

Συμβουλές για προστασία κατά τους κρύους μήνες

  • Είναι απαραίτητη η αυξημένη προσοχή στον δρόμο, είτε ως πεζός, ως οδηγός, ή ποδηλάτης. Ο επαρκής φωτισμός στο ποδήλατο και τα ανακλαστικά ρούχα εξασφαλίζουν την απαραίτητη ορατότητα ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και για τα παιδιά!
  • Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα βοηθούν επίσης στην ορατότητα. Τα παπούτσια με καλή σόλα προστατεύουν ενάντια στις ολισθηρές επιφάνειες.
  • Η ασφάλεια ατυχήματος και αναπηρίας σε προστατεύει οικονομικά αν σου συμβεί κάτι απευκταίο.
  • Ό,τι όχημα κι αν οδηγείς, αυτοκίνητο, μηχανή, μηχανάκι, κλπ, θα πρέπει να ελεγχθεί ενδελεχώς πριν τους κρύους μήνες. Τα χειμερινά ελαστικά είναι σημαντικά για να μειωθεί το ρίσκο όταν οι δρόμοι είναι ολισθηροί.
  • Για να προστατευτείς οικονομικά ενάντια στις διαρρήξεις, μπορείς να κάνεις ασφάλεια σπιτιού. Είναι καλό να κρατήσεις φωτογραφίες πολύτιμων αντικειμένων, επίπλων και αποδείξεων για να έχεις στοιχεία στην περίπτωση κλοπής.
  • Οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπει πάντα να είναι κλειστά και ασφαλισμένα. Αν πρόκειται να λείψεις για μερικές ημέρες, δεν πρέπει να φαίνεται ότι το σπίτι δεν κατοικείται. Επίσης: ποτέ μην ανακοινώνεις την απουσία σου στο ίντερνετ ή τα social media! Αλλιώς, κάνεις τη ζωή των διαρρηκτών πολύ πιο εύκολη.

Καλή διάθεση αντί για χειμωνιάτικη θλίψη

Για να παραμένουμε υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση τους κρύους μήνες, βοηθάει να ασκούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο, να βγαίνουμε στον καθαρό αέρα και να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή με μπόλικη βιταμίνη C. Οι μικρές μέρες και το μειωμένο φως ρίχνουν τη διάθεση και μπορεί να οδηγήσουν σε εποχική κατάθλιψη. Η έκθεση στον ήλιο, η θεραπεία με φως και η πρόσληψη βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν. 

Για να εκμεταλλευτείς στο έπακρο το μειωμένο φως της ημέρας, είναι καλύτερο να περπατάς ή να κάνεις ποδήλατο πιο συχνά για να εκτίθεσαι στο φως του ηλίου. Υπαίθρια αθλήματα όπως το jogging, το περπάτημα ή η πεζοπορία αποδεδειγμένα βελτιώνουν τη διάθεση και προωθούν την καλή υγεία. Και όταν υποφέρεις από το στρες, είναι καλό να κάνεις μικρά διαλείμματα και να απολαμβάνεις στιγμές ευεξίας που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις.

Δύο νεαρές γυναίκες γελούν κάτω από μια ομπρέλα

Αν ακόμα έχεις αμφιβολίες για την ασφαλιστική σου κάλυψη και αν η ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού ή η ασφάλεια προσωπικών ατυχημάτων είναι οι σωστές επιλογές για σένα, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό. Γιατί μόνο με την κατάλληλη προστασία θα έχεις πλήρη κάλυψη ενάντια στις ζημιές που αλλιώς θα σου κόστιζαν πολύ ακριβά. Ένας οικονομικός σύμβουλος θα μπορεί σίγουρα να σε βοηθήσει να βρεις την κατάλληλη οικονομική λύση με βάση τις ανάγκες σου.

Πόσο καλά έχεις προετοιμαστεί για την εποχή που έρχεται;

Λάβε έγκριτες συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια ατυχημάτων, την ασφάλεια σπιτιού και την προστασία ενάντια στις διαρρήξεις.

Διαβάστε επίσης:

γυναίκα με προσθετικό χέρι – ασφάλιση αναπηρίας

| OVB Hellas

Ασφάλεια αναπηρίας: Πώς να προστατέψεις την εργασιακή σου ικανότητα

Τι κάνεις αν δεν μπορείς πια να εργαστείς από τη μια μέρα στην άλλη; Μπορεί να συμβεί γρήγορα – ένα ξαφνικό ατύχημα ή μια ασθένεια και δεν μπορείς πια να εργαστείς. Μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου από την απώλεια εισοδήματος με την ασφάλιση αναπηρίας. Θα σου δείξουμε τι περιλαμβάνει η ασφάλεια αναπηρίας και πότε αξίζει τον κόπο για σένα.

Λαμπτήρας ανάβει και καταναλώνει ενέργεια – Κατανάλωση ενέργειας

| OVB Hellas

Αυξανόμενο κόστος ενέργειας: Πώς να εξοικονομήσεις ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα

Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση και ο σταθερά αυξανόμενος πληθωρισμός στην Ευρώπη ωθούν τις τιμές να αυξηθούν σημαντικά – ειδικά τις τιμές της ενέργειας. Για να προστατευτείς κατάλληλα για τους χειμερινούς μήνες, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι. Ακόμα και τα απλά μέτρα μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις το κόστος θέρμανσης και να εξοικονομήσεις ενέργεια. Εδώ θα βρεις όλες τις συμβουλές και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να μειώσεις τα ενεργειακά κόστη και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.