Χρηματοδότησε τις σπουδές σου: Έτσι θα τα καταφέρεις

|

Φοιτητές που συνομιλούν – Χρηματοδότηση για φοιτητές
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση σπουδών

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 4 λεπτά

  • Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να χρηματοδοτήσεις τις σπουδές σου: υποστήριξη από τους γονείς, κρατική χρηματοδότηση, φοιτητικά δάνεια ή δουλειές για φοιτητές.
  • Οι φοιτητές πρέπει να βρουν την καλύτερη επιλογή για τους ίδιους και μπορούν να συνδυάσουν διάφορες επιλογές.
  • Κατά μέσο όρο, ένας φοιτητής χρειάζεται 695 ευρώ τον μήνα.   
  • Δίδακτρα, στέγη, εξοπλισμός, φαγητό, διασκέδαση, ταξίδια – έξι έξυπνες συμβουλές που θα βοηθήσουν τους φοιτητές να εξοικονομήσουν χρήματα.

Θέλεις να σπουδάσεις; Ίσως να προσθέσεις έναν μεταπτυχιακό τίτλο στο πτυχίο σου; Σε αντίθεση με την άμεση εισαγωγή στην αγορά εργασίας, βγάζεις λιγότερα χρήματα όσο σπουδάζεις. Ακόμα και στα δημόσια πανεπιστήμια, πάλι θα έχεις μηνιαία έξοδα. Γι’αυτό τον λόγο θα βρεις εδώ όλες τις συμβουλές και τις επιλογές για να χρηματοδοτήσεις τις σπουδές σου. 

Πήγαινε στο πανεπιστήμιο αφού αποφοιτήσεις από το σχολείο και βασίσου στις δυνάμεις σου: αυτό είναι το όνειρο για πολλούς νέους – θέλουν να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους.

Επιλογές για χρηματοδότηση σπουδών

Δεν υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος για να χρηματοδοτήσεις τις σπουδές σου. Κάποιες φορές διαφορετικοί δρόμοι οδηγούν στον ίδιο στόχο. Έτσι, υπάρχουν διάφορες επιλογές για χρηματοδότηση σπουδών! Είτε λάβεις στήριξη από τους γονείς σου ή το κράτος, πάρεις ένα φοιτητικό δάνειο ή κάνεις κάποια εργασία μερικής απασχόλησης – η λίστα με τις επιλογές είναι μεγάλη.

Αν δεν ζεις με τους γονείς σου, ή ανήκεις σε κάποια ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού (άτομα με αναπηρία, οικονομικά ασθενείς, εργαζόμενοι φοιτητές, κλπ), υπάρχουν διάφορα υποστηρικτικά μέτρα για τους σπουδαστές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Μπορείς να δεις τι παροχές και διευκολύνσεις προσφέρει το πανεπιστήμιό σου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δημόσια πανεπιστήμια προσφέρουν δωρεάν συγγράμματα, σίτιση και στέγαση για τους προπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και διευκολύνσεις για τη μετακίνηση και την ψυχαγωγία.  

Φοιτητικά δάνεια και υποτροφίες

“Ποτέ δεν θα πάρω υποτροφία.” Αυτό δεν είναι αλήθεια! Δοκίμασέ το – δεν χρειάζεσαι πάντα άριστους βαθμούς για να πάρεις υποτροφία. Για να πάρεις υποτροφία, χρειάζεται να πληροίς ορισμένα κριτήρια – αλλά αυτά δεν είναι τόσο υψηλά όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Και το καλύτερο όλων, είναι “δωρεάν” χρήματα. Σημαντικά κριτήρια για την υποτροφία είναι συνήθως η οικονομική σου κατάσταση, το ταλέντο και η κοινωνική σου δέσμευση. Οι πάροχοι των υποτροφιών είναι, για παράδειγμα, θρησκευτικοί οργανισμοί, μη-κερδοσκοπικά ιδρύματα, εταιρίες, ή πολιτικά κόμματα. Πέρα από την οικονομική στήριξη, αν είσαι υπότροφος θα έχεις πρόσβαση σε δίκτυα αποφοίτων, προσκλήσεις σε εργαστήρια ή συνέδρια με άλλους φοιτητές.

Το φοιτητικό δάνειο είναι διαφορετική περίπτωση. Δεν λαμβάνεις τα χρήματα δωρεάν, αλλά πρέπει να τα εξοφλήσεις μετά τις σπουδές σου – συν το επιτόκιο. Καθώς είναι δάνειο για να χρηματοδοτήσεις τις σπουδές σου, η τράπεζα δεν ζητάει εγγύηση και το επιτόκιο για την εξόφληση είναι πιο χαμηλό από ό,τι συνήθως. Αποπληρώνεις το φοιτητικό δάνειο στην τράπεζα σε μηνιαίες δόσεις. Η συμβουλή μας: Μην πάρεις φοιτητικό δάνειο χωρίς να το σκεφτείς καλά και ψάξε όλες τις άλλες επιλογές για να χρηματοδοτήσεις τις σπουδές σου από πριν. Είναι μια δέσμευση που θα σε περιμένει στο μέλλον.

Πορτραίτο φοιτητή – Χρηματοδότηση σπουδών

Εργασία παράλληλα με τις σπουδές σου

Αν έχεις χρόνο πέρα από τις σπουδές σου, μια δουλειά για φοιτητές θα είναι ό,τι πρέπει για σένα. Πολλά πανεπιστήμια και φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουν δικές τους επαγγελματικές εκδηλώσεις και μπορείς έτσι να έχεις ένα δικό σου εισόδημα. Αν η φοιτητική σου δουλειά συνδέεται με τις σπουδές σου, ακόμα καλύτερα – θα σου προσφέρει εμπειρία και θα μπει στο βιογραφικό σου. Κάτι σημαντικό: Οι σπουδές σου έχουν προτεραιότητα! Δούλεψε μόνο όσο μπορείς για να διαχειριστείς και τη μελέτη. 

Υπάρχουν διάφορες επιλογές όσον αφορά τη μερική απασχόληση. Μπορεί να είναι μια παραδοσιακή εργασία και να είσαι εργαζόμενος φοιτητής, μια δουλειά κατά τη διάρκεια των διακοπών ή μια μίνι δουλειά.

Διπλό πρόγραμμα σπουδών: Αξίζει η διπλή δουλειά;

Πολύ υψηλός φόρτος εργασίας – αλλά αξίζει τον κόπο. Ένα διπλό ή μερικό πρόγραμμα σπουδών δεν ταιριάζει σε όλους. Θα πρέπει να αφουγκραστείς τα συναισθήματά σου για το αν και κατά πόσο θέλεις να επιβαρύνεις τον εαυτό σου με διπλό φόρτο εργασίας για αρκετά χρόνια. Θα πρέπει να στερηθείς ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια του διπλού σου προγράμματος.

Παρόλα αυτά, ένα διπλό πρόγραμμα σπουδών σημαίνει επίσης: σπουδές με μισθό. Μαζί με τον μισθό σου, ο εργοδότης μπορεί να πληρώσει και τα δίδακτρα. Αυτό εξαρτάται από τον εργοδότη. Το μέγεθος και η εξειδίκευση της εταιρείας επηρεάζει τον μηνιαίο μισθό.

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι ως φοιτητής;

Δύο φοιτήτριες πριν το μάθημα – φοιτητική χρηματοδότηση

Δίδακτρα, στέγαση, εξοπλισμός, φαγητό, ελεύθερος χρόνος, ταξίδια – υπάρχουν πολλοί παράγοντες κατά τη διάρκεια των σπουδών σου που κοστίζουν χρήματα.

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι κάθε μήνα για τα κόστη διαβίωσης κατά τη διάρκεια των σπουδών σου; Τι χρειάζεται να προϋπολογίσεις αν σπουδάζεις σε άλλη πόλη και δεν ζεις πια με τους γονείς σου; Κατά μέσο όρο, ένας φοιτητής χρειάζεται 695 ευρώ τον μήνα. Έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με τα βασικά κόστη για να μπορείς να τα δεις όλα με μια ματιά.

  • Δίδακτρα: Αυτά διαφέρουν ανάλογα με το αν σπουδάζεις σε ιδιωτικό ή δημόσιο πανεπιστήμιο.
  • Στέγαση: Το αν ζεις με τους γονείς σου, με συγκατοίκους ή σε δικό σου διαμέρισμα, κάνει μεγάλη διαφορά στα οικονομικά σου.
  • Κόστη διαβίωσης: Αυτά τα έχεις ακόμα κι αν ζεις με τους γονείς σου. Περιλαμβάνουν φαγητό, ρούχα, και χρήματα για διασκέδαση και ψυχαγωγία στον ελεύθερο χρόνο σου.
  • Τόπος σπουδών: Τα ενοίκια είναι πολύ υψηλότερα στις μεγάλες πόλεις σε σχέση με πιο μικρά μέρη. Έτσι, ο τόπος σπουδών είναι κι αυτός ένας σημαντικός παράγοντας.
  • Ασφάλεια: Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν καλύπτεσαι πια αυτόματα από την ασφάλεια των γονιών σου. Χρειάζεται να πληρώσεις εσύ για ασφάλεια υγείας, ασφάλεια αυτοκινήτου αν οδηγείς, ή ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Εξοπλισμός: laptop, εκτυπωτής, βιβλία… σκέψου προσεκτικά τι χρειάζεσαι πραγματικά για τις σπουδές σου και τι μπορεί να λείψει.
  • Λογαριασμοί: Κάθε μήνα χρειάζεται να πληρώνεις λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, κόστη κινητού τηλεφώνου και ίντερνετ, αλλά και άλλες συνδρομές για υπηρεσίες.

Οι 6 πιο έξυπνες συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων για φοιτητές

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να δηλώσουμε ένα πράγμα: Οι σπουδές κοστίζουν χρήματα. Τις περισσότερες φορές, δεν μπορείς να κερδίσεις πολλά παράλληλα με τις σπουδές σου, οπότε σου έχουμε έξι συμβουλές για να εξοικονομήσεις χρήματα.

  • Ο παλιός καλός προϋπολογισμός: Αν θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα, θα πρέπει να γνωρίζεις την οικονομική σου κατάσταση. Πόσο κοστίζει ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος ή του κινητού σου τηλεφώνου; Είτε ακολουθήσεις τον κλασικό τρόπο με τετράδιο ή χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή στο κινητό σου, γιατί δεν το δοκιμάζεις τον επόμενο μήνα;
  • Εκπτώσεις για φοιτητές: Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εκπτώσεις για φοιτητές. Αυτές περιλαμβάνουν μειωμένα ή δωρεάν εισιτήρια σε μουσεία, θέατρα και σινεμά, αλλά και σε μέσα μεταφοράς. Καλό είναι να έχεις το πάσο σου πάντα μαζί σου.
  • Σπορ στο πανεπιστήμιο: Χορός, βόλεϊ, ομάδες για τρέξιμο – το πανεπιστήμιο μπορεί να προσφέρει διάφορα είδη σπορ. Μέσω του πανεπιστημίου, μπορείς να αθληθείς και να μένεις σε φόρμα χωρίς μεγάλο κόστος. Μπορείς επίσης να κάνεις και γνωριμίες.
  • Παζάρια και δεύτερο χέρι: Κάνε μια χαλαρή βόλτα στο παζάρι ή τα παλιατζίδικα με φίλους τις Κυριακές και βρες προσφορές – μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα αν δεν χρειάζεται να τα αγοράζεις όλα καινούργια. Αν ο καιρός είναι άσχημος, μπορείς να τσεκάρεις το Ebay και online vintage καταστήματα.
  • Επιστροφή φόρου: Αυτό πάντα ακούγεται τρομακτικό στην αρχή, αλλά μπορεί να δικαιούσαι επιστροφή χρημάτων. Για παράδειγμα, μπορεί να χρηματοδοτήσεις ένα νέο laptop ή εισιτήρια ταξιδιού από την επιστροφή φόρου.
  • Δανείσου αντί να αγοράσεις: Βιβλία, ηλεκτρικές συσκευές ή εργαλεία. Να μερικά πράγματα που μπορεί να χρειαστείς μόνο για μικρό χρονικό διάστημα – δεν αξίζει να τα αγοράσεις. Ρώτα τους φίλους σου ή τους συμφοιτητές σου αν μπορούν να σου τα δανείσουν.
Θα σε ενδιέφερε να εργαστείς ως φοιτητής στην OVB;

Σε περιμένει ευέλικτο ωράριο και μια διαφοροποιημένη θέση μερικής απασχόλησης ως οικονομικός σύμβουλος, κι έτσι θα μπορείς να χρηματοδοτήσεις τις σπουδές σου.

Κάνε την καλύτερη αρχή με την OVB

Διαβάστε επίσης:

Μαθητής γελάει – Επαγγελματική εκπαίδευση

| OVB Hellas

Επαγγελματική εκπαίδευση ή σπουδές: Ποιο έχει μεγαλύτερη αξία;

Ίσως πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή των νέων – η ερώτηση του τι έρχεται μετά το σχολείο. Σήμερα υπάρχουν πολλαπλές ευκαιρίες και πορείες, αλλά η μεγάλη επιλογή δεν είναι πάντα καλή. Πώς μπορείς να βρεις τι είναι καλύτερο για σένα και αν μια θέση στο πανεπιστήμιο ή μια επαγγελματική σχολή θα σου ταίριαζε καλύτερα; Θα σου παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές για να κάνουμε την απόφαση πιο εύκολη.

Πατέρας με παιδί – Σε γονική άδεια

| OVB Hellas

Τα οικονομικά στη γονική άδεια: συμφιλιώνοντας τα παιδιά και τα χρήματα

Η γέννηση του πρώτου σου παιδιού – ο ενθουσιασμός και η προσδοκία αυξάνονται από μέρα σε μέρα. Αλλά έως τότε, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να φροντίσεις. Σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείς το θέμα των χρηματοοικονομικών. Αλλά τι είναι καλύτερο; Για πόσο καιρό μπορείς να πάρεις γονική άδεια από τον εργοδότη σου; Ή μήπως θα πρέπει να εργαστείς με μερική απασχόληση; Εδώ μπορείς να μάθεις τα πάντα σχετικά με τα οικονομικά και το εισόδημα μετά τη γέννα.