Αυτοαπασχόληση: Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για την ασφάλεια υγείας, κ.α.

|

Νεαρή γυναίκα στέκεται και μιλάει στο τηλέφωνο- Ανεξαρτησία
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ασφάλιση στην αυτοαπασχόληση

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 6 λεπτά

  • Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την αυτοαπασχόληση. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, 25,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ήταν αυτοαπασχολούμενοι.
  • Η αυτοαπασχόληση έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Περισσότερη ελευθερία, αυτοδιάθεση και η δυνατότητα να έχεις υψηλότερο εισόδημα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.
  • Για την αποφυγή των ρίσκων, οι κατάλληλες ασφαλιστικές καλύψεις μπορούν να προστατέψουν εσένα και τον βιοπορισμό σου.
  • Η ασφάλεια υγείας και ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητα αν θέλεις να γίνεις αυτοαπασχολούμενος.

Πολλοί ονειρεύονται να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. Αν γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας, μπορείς να έρθεις λίγο πιο κοντά σε αυτό το όνειρο. Αλλά τι γίνεται με την ασφάλιση υγείας ή τη σύνταξη; Τι νέες ασφαλιστικές καλύψεις χρειάζεσαι; Σου δείχνουμε πώς μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου με τον κατάλληλο τρόπο και να προετοιμαστείς για την περιπέτεια της αυτοαπασχόλησης.

Η αυτοαπασχόληση γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Είτε αφορά στην ανάπτυξη μιας ιδέας για ένα νέο χρήσιμο προϊόν, την εργασία ως ελεύθερος επαγγελματίας στον διαδικτυακό τομέα ή το να ανοίξεις ένα εξειδικευμένο κατάστημα στην πόλη σου: οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Αυτοαπασχόληση στην Ευρώπη

Το να κάνεις το βήμα προς το ξεκίνημα της δικής σου επιχείρησης δεν είναι εύκολο. Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι θέλουν να κάνουν αυτό το βήμα και να εργαστούν για τον εαυτό τους, ανεξάρτητα. Αλλά τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τον όρο;

Θεωρείσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος αν τρέχεις μια εταιρεία ή επιχείρηση ως freelancer. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχεις μισθωτή σχέση και μπορείς ελεύθερα να καθορίσεις το ωράριό σου. Η επιχειρηματικότητα συχνά περιλαμβάνει φόρους, ασφάλιση, οικονομικό ρίσκο και γραφειοκρατία.  

Και πόσοι βρίσκονται εκεί αυτή τη στιγμή; Μια έρευνα από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) δείχνει ότι 25,5 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν αυτοαπασχολούμενοι στην ΕΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα. Η Ιταλία έχει τον υψηλότερο αριθμό. Γύρω στα 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αυτοαπασχολούμενοι εκεί. Στη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία, από την άλλη, υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα εκατομμύριο και στην Κροατία περίπου 200.000. Αλλά τι κάνει την επιχειρηματικότητα τόσο ελκυστική;

Δύο άντρες κάθονται σε καναπέ με ένα κινητό στα χέρια – Ιδιωτική ασφάλιση υγείας

Τα οφέλη της επιχειρηματικότητας

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η αυτοαπασχόληση είναι ελκυστική. Ειδικά αυτά τα πέντε πλεονεκτήματα είναι τα πιο κοινά:

  1. Αυτοδιάθεση: Έχεις τον έλεγχο του δικού σου μέλλοντος και δεν έχεις προϊστάμενους να καθορίζουν τα καθήκοντά σου.
  2. Διασκέδαση: Συνήθως ξεκινάς τη δική σου επιχείρηση σε έναν τομέα για τον οποίο έχεις πάθος. Όταν μετατρέπεις το χόμπι σου σε εργασία, το αισθάνεσαι λιγότερο σαν δουλειά. Έχεις βρει ένα αντικείμενο γεμάτο σημασία για σένα, ή ακόμα και ένα λειτούργημα.
  3. Ελευθερία: Μπορείς να οργανώσειςτον χρόνο σου ελεύθερα και ευέλικτα χωρίς καθορισμένο ωράριο. Άλλωστε, εσύ είσαι το αφεντικό του εαυτού σου. Μπορείς επίσης να εργαστείς από όπου θέλεις. Είτε έχεις γραφείο στο σπίτι, σε κάποιο coworking space ή σε ένα καφέ στο εξωτερικό – σχεδόν δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία σου.
  4. Χρήματα: Μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα και να τα διαχειρίζεσαι μόνος σου. Αν εργάζεσαι περισσότερο, τότε κερδίζεις περισσότερα.  
  5. Ανάπτυξη: Μπορείς να τεστάρεις τα όριά σου και να συνεχίσεις να αναπτύσσεις τον εαυτό σου και την επιχείρησή σου. Αν έχεις εργαζόμενους, αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες και μαθαίνεις συνεχώς.

     

Οι πιο κοινοί τομείς για την αυτοαπασχόληση

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την αυτοαπασχόληση – αυτό είναι σίγουρο. Αλλά ποιοι είναι οι πιο κοινοί τομείς για την επαγγελματική ανάπτυξη; Από τα εμπορικά καταστήματα, τις εταιρίες startup και τον τομέα της τεχνολογίας, τα ιατρικά επαγγέλματα και τις υπηρεσίες, οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές. 

Αυτοαπασχόληση και ασφάλιση

Βλέπεις τον εαυτό σου σε κάποιο επιχειρηματικό κλάδο ή έχεις κάποια ιδέα που θέλεις να αναπτύξεις; Αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις το δρόμο της ανεξαρτησίας, παίρνεις αυτόματα και κάποια ρίσκα. Καθώς είσαι τώρα υπεύθυνος για το εισόδημά σου, η εργασία σου είναι ουσιαστικά η επιτυχία σου – και άρα και για την επιχείρησή σου. Τι συμβαίνει αν ξαφνικά αρρωστήσεις; Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ασφάλιση υγείας είναι εδώ για σένα. Αλλά δεν είναι όλες οι ασφαλίσεις υγείας ίδιες – ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παρακάτω εξηγούμε τις πιο σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην κρατική και την ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Η κατάλληλη ασφάλεια υγείας για την επιχειρηματικότητά σου

Στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να έχεις ασφάλιση υγείας. Αν θέλεις να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας, κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις για να έχεις και ασφάλεια υγείας. Μπορείς όμως να διαλέξεις αν θέλεις να μείνεις στο κρατικό σύστημα υγείας ή να έχεις ιδιωτική ασφάλεια (ή και τα δύο).

Αντίθετα με τους μισθωτούς εργαζόμενους , πληρώνεις εσύ όλες τις εισφορές. Στην περίπτωση ενός μισθωτού εργαζόμενου η εταιρεία πληρώνει εισφορές για την κάλυψη της ασφάλειας υγείας και συνταξιοδότησης. Αλλά τι είναι καλύτερο;

Το εθνικό σύστημα υγείας

Το εθνικό σύστημα υγείας έχει συγκεκριμένα οφέλη και καλύψεις, τα οποία δεν μπορείς να επιλέξεις. Αυτό όμως έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: πολλά θέματα είναι ήδη καλυμμένα. Μπορείς επίσης να ασφαλίσεις μέλη της οικογένειάς σου χωρίς επιπλέον χρέωση. Οι εισφορές βασίζονται στο μηνιαίο σου εισόδημα. Καθώς αυτό διαφέρει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ορίζεται με βάση μια κλίμακα.

ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης

Αν έχεις ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης, επωφελείσαι συχνά από γρήγορα ραντεβού και αποφεύγεις τις αναμονές. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικά επίπεδα και καλύψεις. Τα ασφάλιστρα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες.

  1. Τις καλύψεις που θέλεις: όσο περισσότερες καλύψεις θέλεις, τόσο υψηλότερα θα είναι τα ασφάλιστρα.
  2. Την ηλικία σου: Όσο νεότερος είσαι, τόσο χαμηλότερα τα ασφάλιστρα.
  3. Την κατάσταση της υγείας σου: Πιθανές προϋπάρχουσες παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν το ύψος των ασφαλίστρων.
  4. Την εργασιακή σου ιδιότητα.

Ένας συνδυασμός και των δύο είναι μια καλή πρακτική για να βελτιώσεις τις καλύψεις που θέλεις, για παράδειγμα με συμπληρωματική οδοντιατρική κάλυψη ή ασφάλεια υγείας για το εξωτερικό.

Η συμβουλή μας: Ζύγισε τα μεμονωμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και των δύο συστημάτων. Αν αποφασίσεις να κάνεις ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας, θα μπορείς να επιστρέψεις στο εθνικό σύστημα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Χρήσιμες ασφαλιστικές καλύψεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σε συνδυασμό με την ασφάλεια υγείας, υπάρχουν και άλλες ασφαλιστικές καλύψεις χρήσιμες για τη νέα επαγγελματική σου πορεία. Με αυτές μπορείς να μειώσεις και να αντιμετωπίσεις κάποια από τα ρίσκα της επιχειρηματικότητας.

  • Αστική ευθύνη:Αν κάποιος τρίτος τραυματιστεί ή υποστεί κάποιο ατύχημα ως αποτέλεσμα της επαγγελματικής σου δραστηριότητας, μπορεί να προκύψει ανάγκη για αποζημίωση. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να απειληθεί η ύπαρξη της επιχείρησής σου. Η αστική ευθύνη σε προστατεύει από τις οικονομικές συνέπειες στην περίπτωση ατυχήματος και καλύπτει τις αποζημιώσεις.
  • Νομική προστασία: Μια δικαστική αντιπαράθεση και τα έξοδα που φέρνει για δικηγόρους και λοιπά μπορεί να επηρεάσει γρήγορα τον προϋπολογισμό σου. Για να αποφύγεις να επωμιστείς αυτά τα κόστη, είναι λογικό να έχεις ασφαλιστική κάλυψη για νομική προστασία. Σε βοηθάει σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης.
  • Ασφάλεια ατυχήματος: Η ικανότητα για εργασία είναι το πιο σημαντικό σου όπλο. Αν δεν μπορείς να εργαστείς λόγω ενός ξαφνικού ατυχήματος ή μιας σοβαρής ασθένειας, δεν έχεις πια εισόδημα. Μια ασφάλεια ατυχήματος σε καλύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις, πληρώνοντας ένα μηνιαίο ποσό για τα έξοδά σου.

Έτσι θα προετοιμαστείς οικονομικά για το μέλλον

Με τις κατάλληλες ασφαλιστικές καλύψεις μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου, τους εργαζόμενους και την επιχείρησή σου. Αλλά τι γίνεται με τη δική σου οικονομική προστασία; Η οικονομική προετοιμασία για το μέλλον είναι σημαντική για όλους – και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας, συμμετέχεις σε ταμείο συνταξιοδότησης, πληρώνοντας κάθε μήνα τις ανάλογες εισφορές. Έτσι έχεις τα οφέλη της ασφάλειας υγείας και της μελλοντικής σύνταξης όταν θα αφήσεις την εργασιακή δραστηριότητα. Όμως η σύνταξη που θα πάρεις από το κράτος εξαρτάται από την κλίμακα εισφορών που πληρώνεις όσο εργάζεσαι. Όσο χαμηλότερες οι εισφορές, τόσο χαμηλότερη θα είναι και η σύνταξη. Πολλές φορές η μείωση του εισοδήματος με τη σύνταξη είναι αρκετά σημαντική και οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν μείωση στην ποιότητα ζωής.

Φωτογράφος δουλεύει στον υπολογιστή – συνταξιοδοτικό ασφαλιστικό πλάνο

Το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα

Η κρατική σύνταξη από μόνη της δεν επαρκεί πια για μια άνετη συνταξιοδοτική περίοδο. Η δημογραφική αλλαγή στην Ευρώπη σημαίνει ότι όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές για τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Αν μπαίνουν λιγότερα χρήματα, είναι λογικό να μειώνονται οι συντάξεις. Παρόλα αυτά, μπορείς να προβλέψεις για τον εαυτό σου με μια ιδιωτική σύνταξη.

Μία λύση είναι τα αποταμιευτικά προγράμματα unit-linked. Όπως αναφέρει το όνομα, οι τακτικές εισφορές σου επενδύονται σε κεφάλαια ή μετοχές. Σε σύγκριση με την κρατική σύνταξη, μπορείς στο τέλος του προγράμματος να λάβεις το κεφάλαιο που θα έχεις χτίσει. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις, τόσο μικρότερες θα είναι οι μηνιαίες καταβολές. Μακροπρόθεσμα, επωφελείσαι από την αγορά και τα επιτόκια και λαμβάνεις υψηλότερο επιτόκιο στο αυξανόμενο κεφάλαιό σου.

Με ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, επωφελείσαι από υψηλές αποδόσεις αλλά και από ευελιξία. Ανάλογα με τους όρους του συμβολαίου σου, μπορείς να διακόψεις το πρόγραμμα μετά από την ελάχιστη διάρκεια και να λάβεις το κεφάλαιο που θα έχει συγκεντρωθεί. Όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει το πρόγραμμά σου, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κεφάλαιο που θα λάβεις.

Τέσσερα τιπ για προετοιμασία για τη σύνταξη αν είσαι αυτοαπασχολούμενος

Μπορείς να αποφασίσεις και να διαλέξεις ελεύθερα για το ιδιωτικό πρόγραμμα σύνταξης. Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να έχεις πλήρη εικόνα. Με αυτά τα τέσσερα τιπ, μπορείς να κάνεις το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση:

1. Το εισόδημα έρχεται πριν την προετοιμασία για τη σύνταξη

Ένα σταθερό εισόδημα είναι σημαντικό για την φροντίδα της τρίτης ηλικίας. Η προϋπόθεση είναι να έχεις αρκετά χρήματα για να μπορείς να αποταμιεύσεις. Ένα τακτικό εισόδημα είναι το θεμέλιο για να προετοιμαστείς σωστά για τα χρόνια της σύνταξης.

2. Κάλυψε όλα τα ρίσκα που απειλούν την ύπαρξη της εταιρείας

Η εργασία σου είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις. Αν μειωθεί, το εισόδημά σου αυτόματα μειώνεται  - αλλά οι λογαριασμοί πρέπει ακόμα να πληρωθούν. Επομένως, είναι σημαντικό να ασφαλιστείς ενάντια σε όλα τα ρίσκα που μπορεί να απειλήσουν την επιχείρησή σου.

3. Αποπλήρωσε πρώτα τα χρέη, και μετά χτίσε οικονομίες

Έχεις πάρει κάποιο δάνειο; Πριν ξεκινήσεις να χτίζεις τις οικονομίες για τη σύνταξη, θα πρέπει να αποπληρώσεις τα χρέη σου.

4. Να έχεις ένα ευέλικτο πλάνο σύνταξης

Με ένα ευέλικτο πλάνο σύνταξης, μπορείς να αντιδράσεις καλύτερα στα απρόοπτα. Τις καλές εποχές μπορείς να πληρώνεις περισσότερα, στις δυσκολίες να πληρώνεις λιγότερα. Όμως είναι σημαντικό να προσέξεις ότι δεν θα γίνει πολύ ακριβό.

Θέλεις να κάνεις την ιδέα σου πραγματικότητα και να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση;

Οι ειδικοί μας στα οικονομικά μπορούν να σε συμβουλέψουν στο θέμα της ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες.

Διαβάστε επίσης:

γυναίκα με προσθετικό χέρι – ασφάλιση αναπηρίας

| OVB Hellas

Ασφάλεια αναπηρίας: Πώς να προστατέψεις την εργασιακή σου ικανότητα

Τι κάνεις αν δεν μπορείς πια να εργαστείς από τη μια μέρα στην άλλη; Μπορεί να συμβεί γρήγορα – ένα ξαφνικό ατύχημα ή μια ασθένεια και δεν μπορείς πια να εργαστείς. Μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου από την απώλεια εισοδήματος με την ασφάλιση αναπηρίας. Θα σου δείξουμε τι περιλαμβάνει η ασφάλεια αναπηρίας και πότε αξίζει τον κόπο για σένα.

Συνταξιούχος με άδειο πορτοφόλι – παροχή για την τρίτη ηλικία

| OVB Hellas

7 λάθη στις παροχές για την τρίτη ηλικία: παίρνοντας τις σωστές οικονομικές αποφάσεις

Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η εθνική σύνταξη δεν επαρκεί πλέον για μια τρίτη ηλικία με ανεμελιά και χαλαρότητα. Η δημογραφική αλλαγή και ένας πληθυσμός ολοένα πιο γερασμένος ωθούν το σύστημα προς κατάρρευση. Η ιδιωτική σύνταξη φαίνεται τώρα όλο και πιο σημαντική. Αλλά είναι εύκολο να κάνεις λάθη εδώ. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις ποια λάθη θα πρέπει να αποφύγεις και πώς μπορείς να πάρεις τις καλύτερες οικονομικές αποφάσεις για τον εαυτό σου.