Εργασία παράλληλα με τις σπουδές: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το θέμα φοιτητική απασχόληση

|

Εργασία παράλληλα με τις σπουδές: Ό,τι αφορά τη φοιτητική απασχόληση

Από την τάξη ή το αμφιθέατρο στο γραφείο: Η πλειοψηφία των ευρωπαίων φοιτητών πηγαίνει να εργαστεί παράλληλα με τις σπουδές. Η παράλληλη δουλειά δεν αυξάνει απλώς τα διαθέσιμα κονδύλια του νοικοκυριού. Ως εργαζόμενος φοιτητής, συλλέγεις επίσης πολύτιμες εμπειρίες πρακτικής εξάσκησης για αργότερα, δημιουργείς επαφές και μπορείς να εισαχθείς στον κλάδο που στοχεύεις να απασχοληθείς πριν την αποφοίτησή σου. Είτε στο πανεπιστήμιο σου, είτε μόνιμα στην εταιρεία ή προσωρινά κατά τη διάρκεια των εξαμήνων - οι τρόποι να κερδίσετε χρήματα ως εργαζόμενος σπουδάζοντας παράλληλα είναι πολυποίκιλοι. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα στάνταρ ανάλογα με τη φύση της εργασίας.

Το κλισέ των χαλαρών φοιτητικών χρόνων εξακολουθεί να διατηρείται - αν και η καθημερινή ζωή των φοιτητών σήμερα μοιάζει συχνά αρκετά διαφορετική. Εκτός από τα πλήρη προγράμματα σπουδών, συχνά τις πολλές εξετάσεις και τις προθεσμίες παράδοσης των εργασιών και άλλα - όλο και περισσότεροι φοιτητές δουλεύουν, σπουδάζοντας παράλληλα στο πανεπιστήμιο, για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους ή να συγκεντρώσουν τις πρώτες πρακτικές εμπειρίες.

Πόσοι φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές;

Η έρευνα EuroStudent εξέτασε τη συμπεριφορά των φοιτητών σε 28 Ευρωπαϊκές χώρες και διαπίστωσε ότι πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων ήταν παράλληλα εργαζόμενοι, κατά τον χρόνο της έρευνας. Συνολικά, οι ερωτηθέντες εργάζονται κατά μέσο όρο 5 έως 20 ώρες την εβδομάδα, ως παράλληλη δραστηριότητα. Μαζί με το χρόνο που απαιτείται για τις διαλέξεις, τις εργασίες και τη μάθηση, το ποσοστό της εβδομαδιαίας φοιτητικής απασχόλησης στο 90 τοις εκατό των χωρών είναι πολύ πάνω από 40 ώρες - δηλαδή πάνω από αυτόν ενός μέσου εργαζομένου. Εξαιτίας της τεμπέλικης φοιτητικής ζωής! Ο κύριος λόγος για μια δεύτερη δουλειά είναι ο μισθός: Οι μισοί από τους φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους χωρίς δεύτερη εργασία και το ένα τέταρτο υποφέρει, σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, από σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.1

Για ποιον λόγο αξίζει η φοιτητική απασχόληση

Τα πλεονεκτήματα μιας φοιτητικής απασχόλησης είναι προφανή. Πρωτίστως αποτελεί για πολλούς την χρηματοδότηση των σπουδών και της διαβίωσης. Οι σπουδές είναι ακριβές: Πρέπει να πληρωθεί το ενοίκιο, το φαγητό και οι δραστηριότητες αναψυχής. Μόνο με τη βοήθεια αποταμιεύσεων μπορεί να λάβει κανείς γρήγορη βοήθεια στις οικονομικές του δυνατότητες αφού η υποστήριξη από τους γονείς δεν είναι αρκετή για να καλύψει όλα τα έξοδα.

 

»Πολλοί εργοδότες προτιμούν τους υποψηφίους που έχουν ήδη πρακτικές εμπειρίες.«

Ένα άλλο πλεονέκτημα της φοιτητικής απασχόλησης είναι η πρακτική εμπειρία που μπορεί να αποκτήσει κανείς ως φοιτητής στη δουλειά. Σε σχεδόν κάθε απασχόληση, είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε και να εκπαιδευτούμε στις λεγόμενες «κοινωνικές δεξιότητες», όπως για παράδειγμα, αντοχή στην κόπωση, ικανότητα εργασίας σε ομάδα και ανεξάρτητη εργασία. Αν δουλεύεις σε έναν τομέα που ταιριάζει με το πρόγραμμα σπουδών σου και τις επαγγελματικές σου επιθυμίες, μπορείς ακόμα και να αποκτήσεις εξειδικευμένες γνώσεις που θα σε ωφελήσουν αργότερα. Αυτό βοηθά επίσης στην αναζήτηση εργασίας μετά την αποφοίτηση: Πολλοί εργοδότες προτιμούν τους υποψηφίους που έχουν ήδη πρακτικές εμπειρίες. Κάποιες εταιρείες προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους φοιτητές που είχαν, αφού αυτοί αποφοιτήσουν, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αναζητήσουν εκ νέου ειδικευμένο προσωπικό.

Πού μπορώ να εργαστώ ως φοιτητής και τι φοιτητικές δουλειές υπάρχουν;

Ως φοιτητής σου προσφέρονται διάφοροι τρόποι για να κερδίσεις χρήματα ως παράλληλα εργαζόμενος. Ως φοιτητής με καθήκοντα βοηθού, μπορείς να εργαστείς απευθείας στο πανεπιστήμιό σου και να υποστηρίξεις, για παράδειγμα, τη διδασκαλία ή τη διοίκηση. Πολλοί βοηθοί προσλαμβάνονται στη σχολή στην οποία σπουδάζουν. Συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να συγκεντρώσει πολλές ειδικές γνώσεις που ταιριάζουν στην κατεύθυνση των σπουδών τους.

Εκτός από το πανεπιστήμιο, πολλές εταιρείες προσφέρουν επίσης κατάλληλες θέσεις εργασίας για φοιτητική απασχόληση, για παράδειγμα, ως εργαζόμενος φοιτητής ή ως βοηθητικό προσωπικό. Εάν δεν έχεις αρκετό χρόνο κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, μπορείς επίσης να αναζητήσεις απασχόληση για τις διακοπές του εξαμήνου και να αφιερώσεις τον ελεύθερο χρόνο σου σε αυτόν τον χρήσιμο σκοπό.

Πολλοί φοιτητές εξακολουθούν να θέλουν να επιλέξουν τις κλασικές φοιτητικές δουλειές, όπως σερβιτόροι, ταμίες ή την εργασία σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Άλλοι αναζητούν με στοχευμένο τρόπο επιχειρήσεις και ιδρύματα που ταιριάζουν στο επάγγελμα που επιδιώκουν και κάνουν καλό στο βιογραφικό τους. Μπορείς να βρεις δουλειά, για παράδειγμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε γραφεία εύρεσης εργασίας μέσω διαδικτύου. Πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν επίσης τα δικά τους γραφεία εύρεσης εργασίας, διαμεσολάβηση ή αναρτούν αγγελίες απασχόλησης σε πίνακες ανακοινώσεων.

Θέλεις να δουλέψεις αυτόνομα μετά τις σπουδές σου;

Στην OVB, μπορείς να ξεκινήσεις σαν φοιτητής και να προωθήσεις το επαγγελματικό σου μέλλον.

Κάντε αίτηση τώρα

Συμβουλές για να πετύχεις στην εργασία σου παράλληλα με τις σπουδές

Να είσαι εργαζόμενος φοιτητής σημαίνει ότι παράλληλα με την προσπάθειά να έχεις τα οικονομικά σου διαχειρίσιμα, θα πρέπει να μην παραβλέπεις και τους βαθμούς σου! Μην απογοητεύεσαι όμως. Υπάρχουν τρόποι για να μπορέσεις να διατηρήσεις την ισορροπία.

Διαχειρίσου τον χρόνο σου συνετά ως εργαζόμενος φοιτητής

Προσπάθησε να καταστρώσεις το πρόγραμμά σου έχοντας συμπεριλάβει όλες τις εβδομαδιαίες διαλέξεις που θα παρακολουθείς , τα εργαστήρια και τις ομάδες εργασίας που πιθανώς θα πρέπει να συμμετάσχεις αλλά και τις  ώρες απασχόλησης στην εργασία σου. Φρόντισε να έχεις σημειώσει και τις κενές ώρες ανάμεσα ώστε να τις αξιοποιήσεις στις εργασίες που θα έχεις αναλάβει από τη σχολή. Επίσης μην υποτιμάς τον χρόνο που χρειάζεσαι ώστε να έχεις το μέγιστο όφελος από τον ύπνο σου.

Μην αναβάλεις

Στις ημέρες μας με τις αμέτρητες ευκαιρίες για χαλάρωση στο διαδίκτυο, μία βόλτα με τους φίλους ή στα μαγαζιά, η παρακολούθηση τηλεόρασης και τόσες άλλες δυνατότητες δυσκολεύουν την τήρηση ενός εποικοδομητικού καθημερινού προγράμματος. Θέλει προσοχή να μην χάνεις την ουσία. Μην αφήνεις την ευκαιρία να διεκπεραιώνεις τις καθημερινές σου υποχρεώσεις. Αυτή η προσήλωση θα σου προσφέρει μεγάλη ανακούφιση κυρίως στις περιόδους εκείνες που μπορεί να σου τύχουν απρόσμενες καταστάσεις!

Βρες έναν εργοδότη που θα σέβεται ότι σπουδάζεις εργαζόμενος

Το να βρεις έναν εργοδότη που θα εκτιμά το γεγονός ότι είσαι φοιτητής θα σου είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Πρέπει να μπορείς να προσαρμόζεις το ωράριό σου σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών σου ή να παίρνεις π.χ. μία μέρα άδεια λόγω εξεταστικής ή ενός εργαστηρίου, όποτε αυτό απαιτείται.

Εκκίνηση ως φοιτητής στην OVB

Αν ενδιαφέρεσαι για μια ενδιαφέρουσα παράλληλη εργασία με ευέλικτο ωράριο και σου αρέσει να δουλεύεις με ανθρώπους, κοίτα γύρω σου στην σελίδα καριέρας σε μας. Ως σύμβουλος της OVB μπορείς να καθορίσεις από μόνος σου πότε και πόσο θέλεις να εργαστείς. Ίσως να σου αρέσει η εργασία στη παράλληλη απασχόλησή σου τόσο πολύ που να θες να συνεχίσεις να δουλεύεις ως σύμβουλος μετά τις σπουδές σου.

Μια ανεξάρτητη δραστηριότητα με πολλές ελευθερίες, μια νέα ομάδα και μια βασική εκπαίδευση θα σε βοηθήσουν να ενταχθείς ήδη από τώρα στην δουλειά, ώστε να μπορείς να ξεκινήσεις την επαγγελματική σου ζωή με πλήρη καθήκοντα αμέσως μετά, χωρίς μακροχρόνιες αναζητήσεις εργασίας και ώρες προσαρμογής. Απλά μίλα με έναν οικονομικό σύμβουλο κοντά σου για να λάβεις περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές εισόδου.

Ανυπομονούμε για την αίτηση υποψηφιότητάς σου!

Κάντε αίτηση τώρα

Διαβάστε επίσης:

Φοιτητές που συνομιλούν – Χρηματοδότηση για φοιτητές

| OVB Hellas

Χρηματοδότησε τις σπουδές σου: Έτσι θα τα καταφέρεις

Θέλεις να σπουδάσεις; Ίσως να προσθέσεις έναν μεταπτυχιακό τίτλο στο πτυχίο σου; Σε αντίθεση με την άμεση εισαγωγή στην αγορά εργασίας, βγάζεις λιγότερα χρήματα όσο σπουδάζεις. Ακόμα και στα δημόσια πανεπιστήμια, πάλι θα έχεις μηνιαία έξοδα. Γι’αυτό τον λόγο θα βρεις εδώ όλες τις συμβουλές και τις επιλογές για να χρηματοδοτήσεις τις σπουδές σου. 

Υποψήφια σε συνέντευξη για οικονομικός σύμβουλος

| OVB Hellas

5 συμβουλές για την επαγγελματική συνέντευξη ως οικονομικός σύμβουλος

Συμβουλεύεις και βοηθάς ανθρώπους, πάντα αναπτύσσεις νέες λύσεις και είσαι αφεντικό του εαυτού σου – η εργασία ως αυτοαπασχολούμενος οικονομικός σύμβουλος γίνεται όλο και πιο ελκυστική, ειδικά για τους νέους. Εδώ θα μάθεις τι είναι σημαντικό σε μια επαγγελματική συνέντευξη ως οικονομικός σύμβουλος και πώς μπορείς να προετοιμαστείς καλύτερα για αυτήν!