Φέρνουν ευτυχία τα λεφτά; Πώς τα οικονομικά μας και η ευτυχία μας συνδέονται

|

Οι άνθρωποι ανέκαθεν αναζητούν το κλειδί της ευτυχίας. Και οι απόψεις διαφέρουν πρωτίστως σε ένα ζήτημα: Φέρνουν ευτυχία τα λεφτά; Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό. Μπορεί όμως να διαπιστωθεί, ότι ο τρόπος με τον οποίο ξοδεύουμε χρήματα έχει αντίκτυπο στην προσωπική μας ευτυχία. 

Ο κανόνας σήμερα είναι ότι τα χρήματα από μόνα τους δεν φέρνουν ευτυχία. Ακόμη και οι εταιρείες δεν χρησιμοποιούν πλέον μόνο τον μισθό για να ικανοποιήσουν τους υπαλλήλους τους. Η εξισορρόπηση της εργασίας με την ιδιωτική ζωή και τις επιπλέον παροχές, όπως δωρεάν γυμναστήρια ή κοινές δραστηριότητες, φροντίζουν για ένα καλύτερο εργασιακό κλίμα και μια πιο ευτυχισμένη ομάδα. Παρόλα αυτά, δεν είναι μυστικό ότι το να έχεις κάποια χρήματα δεν σε εμποδίζει στο να έχεις ευτυχία.

Οι σωστές δαπάνες

Το αν τα χρήματα φέρνουν ευτυχία εξαρτάται τελικά από τον τρόπο που τα ξοδεύεις. Το ύψος της επένδυσης διαδραματίζει μάλλον δευτερεύοντα ρόλο.

  1. Εμπειρίες αντί του υλισμού: Το να ξοδεύεις χρήματα για εμπειρίες αντί για υλικά αγαθά μπορεί να φέρει ευτυχία από πολλές απόψεις. Τις περισσότερες φορές, η χαρά της προσμονής για ένα γεγονός είναι μεγαλύτερη από ό,τι για ένα αγαθό και η ανάμνηση του διαρκεί περισσότερο χρόνο. Επίσης, συχνά μοιραζόμαστε τις εμπειρίες με άλλους - κάτι που προσφέρει μεγαλύτερη ευτυχία.
  2. Κατανομή δαπανών: Αντί να αποκτήσει κανείς ένα μεγάλο πράγμα, είναι πιο λογικό να κατανεμηθούν οι δαπάνες σε πολλές μικρότερες απολαύσεις. Έτσι, προκύπτουν όλο και περισσότερες στιγμές ευτυχίας.
  3. Πληρώνεις τώρα, απολαμβάνεις αργότερα: Επειδή αυτό όχι μόνο αποτρέπει οικονομικές στενωπούς και πιθανά χρέη, αλλά έχει αποδειχθεί ότι φέρνει και μεγαλύτερη ευτυχία. Η προσμονή είναι, φυσικά, η καλύτερη χαρά.

Η αποταμίευση φέρνει ευτυχία

Το να ξοδεύεις τα λεφτά σου έχει πλάκα, όμως η αποταμίευση μπορεί να συνεισφέρει στην ευτυχία. Από μια έρευνα της ING-DiBa έδειξε ότι η ικανοποίηση με το επίπεδο των αποταμιεύσεων συσχετίζεται σε εθνικό επίπεδο με το γενικό αίσθημα ευτυχίας: Πάνω από το 83% των ερωτηθέντων, που είναι πολύ ικανοποιημένοι με τις αποταμιεύσεις τους, απάντησαν, στο ερώτημα αν είναι ευτυχισμένοι, με «ναι» ή «τις περισσότερες φορές». Αντίθετα, από τους καταναλωτές που ήταν πολύ δυσαρεστημένοι με τις αποταμιεύσεις τους, μόνο το ένα τέταρτο ανέφερε ότι ήταν ευτυχισμένοι.

Η σωστή ισορροπία μεταξύ εξοικονόμησης και δαπανών

Φυσικά, τα χρήματα δεν είναι ο δρόμος προς την ευτυχία. Ωστόσο, εξακολουθεί να ισχύει: Ο τρόπος με τον οποίο ξοδεύουμε τα χρήματά μας - ή απλά δεν ξοδεύουμε - μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία μας. Η οικονομική ευτυχία βρίσκεται κάπου στη χρυσή τομή ανάμεσα στην αποταμίευση και τις σωστές δαπάνες. Το πού βρίσκεται η χρυσή τομή, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Έχεις ερωτήσεις για τα οικονομικά σου;

Επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο κοντά σας και θα σας βοηθήσει με τα οικονομικά σας θέματα δωρεάν.

Διαβάστε επίσης:

Παιδί στην πισίνα με νεροπίστολο – Ταξίδεψε με ασφάλεια

| OVB Hellas

Επιτέλους διακοπές: συμβουλές για τον προϋπολογισμό των διακοπών και την ασφάλιση ταξιδιού

Δεν έχει σημασία αν ταξιδεύεις με backpacking στην Ταϊλάνδη ή μένεις σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο στην Τυνησία. Αν αρρωστήσεις λίγο πριν τις διακοπές ή κλαπούν αντικείμενα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σου, αξίζει να έχεις ασφάλεια. Έτσι μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τις οικονομικές συνέπειες – και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο στις διακοπές.