Το πρώιμο πουλί και η πρόνοια γήρατος

|

Frau in Küche mit Zettelwirtschaft und ComputerFrau kümmert sich um ihre Altersvorsorge und hat ein Durcheinander auf dem Tisch

Η γενιά των Millennials είναι αληθινά ελεύθερα πνεύματα, για τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σχεδόν κανένα θέμα ταμπού που δεν συζητείται δημοσίως. Ένα πράγμα, όμως, συζητείται σχετικά σπάνια: η πρόνοια γήρατος. Και αυτό, παρόλο που οι Millennials γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να φροντίσουν για τα γηρατειά.

Η νεαρή γενιά γνωρίζει τα όρια του συνταξιοδοτικού συστήματος και την ζοφερότητα της αποταμίευσης στην παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων. Ξέρει ότι καλύτερα να ενεργήσει σήμερα παρά αύριο. Όμως δεν φροντίζει για την επαρκή εξασφάλισή της: Για χρόνια, όλο και λιγότεροι Millennials αποταμιεύουν για τα γηρατειά.

Χρόνος και ανατοκισμός - οι καλύτεροι φίλοι του αποταμιευτή

Οι Millennials λέγεται ότι προτιμούν να ξοδεύουν τα χρήματά τους παρά να τα βάζουν στην άκρη. Και ακόμη και αν γίνει αποταμίευση, αυτό το κάνουν για ένα ταξίδι ή ένα καινούργιο αυτοκίνητο, αντί για τη γεροντική ηλικία. Άλλωστε, υπάρχει χρόνος γι’ αυτό και αργότερα. Αλλά ακριβώς στο θέμα της πρόνοιας γήρατος, μια τέτοια νοοτροπία είναι αντιπαραγωγική. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην αποταμίευση είναι ο παράγοντας χρόνου. Εξίσου σημαντική είναι η λεγόμενη επίδραση του ανατοκισμού. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά γρήγορα εξηγείται: Όταν τα έσοδα από τόκους (κέρδη) επανεπενδύονται, το αρχικό ποσό της επένδυσης αυξάνεται. Στη συνέχεια, το υψηλότερο ποσό θα πρέπει να τοκιστεί. Έτσι, με το αποτέλεσμα του ανατοκισμού, μπορείτε να αφήσετε τα χρήματά σας να «δουλέψουν» μόνα τους. Όσο νωρίτερα αρχίζει κανείς να φροντίζει για τα γηρατειά, τόσο περισσότερο μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το αποτέλεσμα - ακόμη και με μικρότερα ποσά αποταμίευσης.

Ένα απλό παράδειγμα υπολογισμού το κάνει κατανοητό: Αν ξεκινήσετε να βάζετε στην άκρη 200 ευρώ κάθε μήνα, όταν είστε 25, θα έχετε αποταμιεύσει 96.000 ευρώ στα 65 σας. Όταν τα χρήματα επενδύονται στην κεφαλαιαγορά με απόδοση πέντε τοις εκατό, θα είναι διαθέσιμα περίπου 306.000 ευρώ. Δεν είναι κακή απόδοση! Αν όμως είχε αρχίσει κανείς από τα 24 έτη, θα γινόντουσαν 324.000 ευρώ συνολικά. Αν και προστέθηκαν μόνο 2400 ευρώ, προκύπτουν 18.000 ευρώ περισσότερα. Ακούγεται μαγικό, αλλά είναι απλά μαθηματικά.

Βοήθεια στη ζούγκλα της πρόνοιας γήρατος

Όλα καλά και ωραία. Πως όμως θα επενδύσεις τώρα τα λεφτά σου για να πάρεις πέντε ή παραπάνω τοις εκατό επιστροφή; Προτιμάς την ασφάλεια ή τον κίνδυνο; Ιδιωτική ασφάλιση συντάξεων, ασφάλιση ζωής ή καλύτερα μετοχές και ΔΑΚ; Είναι σαφές ότι δεν είναι τόσο εύκολο να διατηρήσει κανείς την εποπτεία της συνταξιοδοτικής πρόνοιας και να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Όποιος δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα χρήματά του και να θέσει τις σωστές προτεραιότητες, είναι καλύτερο να λάβει βοήθεια από επαγγελματία. Ένας οικονομικός σύμβουλος βοηθά στην ανάπτυξη της τέλειας προληπτικής στρατηγικής - έχοντας εικόνα για τις ατομικές επιθυμίες και τους στόχους του πελάτη. Και μην ξεχνάτε: Όσο πιο γρήγορα απευθυνθείτε σε ειδική βοήθεια, τόσο περισσότερο μπορείτε να επωφεληθείτε.

Έχεις ερωτήσεις για τα οικονομικά σου;

Επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο κοντά σας και θα σας βοηθήσει με τα οικονομικά σας θέματα δωρεάν.

Διαβάστε επίσης:

Γάμος και οικονομικά: Τι πρέπει να προσέξετε;

| OVB Hellas

Γάμος και οικονομικά: Τι πρέπει να προσέξετε μετά τον γάμο;

Ο γάμος φέρνει πολλές αλλαγές - και στον τομέα των οικονομικών. Για να απολαύσετε λοιπόν χωρίς καμιά ανησυχία την ωραιότερη ημέρα της ζωής σας, πρέπει να πάρετε πριν τον γάμο ορισμένες σημαντικές αποφάσεις για τα οικονομικά σας και άλλα σοβαρά θέματα.

Γιατί ενδείκνυται η επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια;

| OVB Hellas

Επένδυση χρημάτων σε αμοιβαία κεφάλαια: Γιατί τα αμοιβαία κεφάλαια είναι χρήσιμα ως επένδυση?

Χαμηλοί τόκοι, χαμηλή απόδοση και μάλλον άσχημες προοπτικές για ατομική σύνταξη: Σήμερα είναι δύσκολο να επενδύσεις τις αποταμιεύσεις σου. Οι κλασικές μορφές επένδυσης, όπως δάνεια μίας ημέρας, προθεσμιακές καταθέσεις και βιβλιάριο καταθέσεων, δεν παράγουν σημαντικούς τόκους εδώ και καιρό. Γι' αυτό έχει νόημα να επενδύσεις τα χρήματά σου σε αμοιβαία- και δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις.