Πληθωρισμός: Πώς να κάνεις τα χρήματά σου να κρατήσουν

|

Γυναίκα στο σουπερμάρκετ – Πληθωρισμός
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 4 λεπτά

  • Το ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, το πιο υψηλό επίπεδο που έχει καταγραφεί από την ίδρυση της ευρωζώνης.
  • Ο πληθωρισμός αναφέρεται στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων. Τα χρήματα χάνουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου και μειώνεται η αγοραστική δύναμη.
  • Η έλλειψη προσφοράς και η αύξηση της ζήτησης ενισχύουν τον πληθωρισμό. Η ενεργειακή κρίση και οι παγκόσμιες ελλείψεις προϊόντων έχουν συνεισφέρει σημαντικά.
  • Για να προστατέψεις τον εαυτό σου από τον πληθωρισμό στο μέλλον, θα πρέπει να επενδύσεις τις οικονομίες σου μακροπρόθεσμα.

Οι τιμές των τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων αυξάνονται διαρκώς τους τελευταίους μήνες. Για πολλά νοικοκυριά, είναι ολοένα και πιο δύσκολο να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα και να ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Αλλά πώς προέκυψε αυτή η εξέλιξη στις τιμές και πώς μπορείς να προστατέψεις τα χρήματά σου από τη μειωμένη αγοραστική δύναμη; Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις.

Τον Οκτώβριο του 2022, το ποσοστό του πληθωρισμού στην Ελλάδα ήταν σε καθοδική πορεία: 9,1%. Παρότι συνεχίζει να μειώνεται, είναι ακόμα πολύ υψηλός. Στην καθημερινή ζωή, ειδικά οι καταναλωτές βιώνουν έντονα τις αυξήσεις των τιμών.

Τι σημαίνει πληθωρισμός;

Ο πληθωρισμός αναφέρεται στη γενική αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών. Τα χρήματα χάνουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου – παρατηρείται υποτίμηση του χρήματος και μείωση στην αγοραστική δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να αγοράζεις λιγότερα με τα ίδια χρήματα όσο περνάει ο καιρός. Αλλά πώς υπολογίζεται το ποσοστό του πληθωρισμού; Στην Ελλάδα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύει το ποσοστό του πληθωρισμού κάθε μήνα, το οποίο υπολογίζεται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Αυτός ο δείκτης ακολουθεί τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ευρωζώνης. Δημιουργείται ένα εικονικό καλάθι με αγαθά που αγοράζουν τα νοικοκυριά και η αλλαγή των τιμών σε σχέση με προηγούμενα έτη ή μήνες καθορίζει τον πληθωρισμό.

Έτσι αυξάνεται ο πληθωρισμός

Υπάρχουν διάφορες αιτίες, αλλά δύο παράγοντες ειδικότερα παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρέχοντα πληθωρισμό: η έλλειψη προσφοράς και η αυξημένη ζήτηση. Μια μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για προϊόντα και πρώτες ύλες που βρίσκονται σε έλλειψη οδηγεί σε πιέσεις στις τιμές. Η ενεργειακή κρίση και οι παγκόσμιες πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες επηρεάζουν την προσφορά σημαντικών πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο ή τα σιτηρά. Παράλληλα, οι τιμές ανεβαίνουν επειδή τα είδη αυτά έχουν μεγάλη ζήτηση. Έτσι αυξάνονται τα γενικά επίπεδα των τιμών.

Πώς ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική σου δύναμη

Τα αυξημένα επίπεδα τιμών έχουν συνέπειες τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις εταιρείες. Και οι δύο επενδύουν λιγότερο ή μειώνουν τα έξοδά τους – και ο λόγος για αυτό είναι η μειωμένη αγοραστική δύναμη. Αλλά πώς ακριβώς μειώνει ο πληθωρισμός την αγοραστική σου δύναμη;

Ας υποθέσουμε ότι έχεις ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις τρόφιμα αξίας 100 ευρώ. Με έναν σταθερό πληθωρισμό 10%, αυτό σημαίνει ότι μετά από έναν χρόνο, το ίδιο χαρτονόμισμα των 100 ευρώ θα έχει αγοραστική δύναμη περίπου 90 ευρώ – άρα δεν θα μπορείς πια να αγοράσεις ακριβώς την ίδια ποσότητα τροφίμων όπως πριν. Μακροπρόθεσμα, με τον υψηλό πληθωρισμό οι οικονομίες σου θα χάσουν δραστικά την αξία τους.

Άντρας κοιτάει αγχωμένος το κινητό του τηλέφωνο – αύξηση τιμών

Η εξέλιξη των τιμών στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2022 ήταν στο 10,6%. Έναν χρόνο νωρίτερα, ήταν ακόμα στο 3,4%. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40%, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα που σημείωσαν ποσοστό πληθωρισμού σχεδόν 12%. Οι εξελίξεις στη σταθερότητα των τιμών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το πιο σημαντικό έργο της είναι να διασφαλίζει σταθερές τιμές και σταθερό πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Στην ιδανική περίπτωση, το ποσοστό του πληθωρισμού θα έπρεπε να διατηρείται μεσοπρόθεσμα στο 2%. Για να επιτύχει αυτόν τον σκοπό, η ΕΚΤ διαθέτει διάφορα εργαλεία – όπως είναι η πολιτική επιτοκίων. Με τη βοήθεια των βασικών επιτοκίων, η ΕΚΤ μπορεί να ελέγξει τη ροή χρημάτων στην Ευρώπη και να αυξήσει το βασικό επιτόκιο για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Πώς να προστατέψεις τον εαυτό σου από τον πληθωρισμό

Τα μέτρα της ΕΚΤ αποτελούν σημαντικό βήμα στην αποκλιμάκωση του τρέχοντος πληθωρισμού. Αλλά θα πρέπει πάντα να περιμένεις ένα ποσοστό πληθωρισμού που θα υποτιμήσει τα χρήματά σου με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα κι ένας σταθερός πληθωρισμός της τάξης του 2% έχει αντίκτυπο στη μελλοντική σου αγοραστική δύναμη. Το ερώτημα είναι πώς μπορείς να προστατέψεις τα χρήματά σου από τον υψηλό πληθωρισμό στο μέλλον και να διασφαλίσεις την αγοραστική σου δύναμη. Έχουμε τρεις χρήσιμες συμβουλές για σένα για να σε βοηθήσουμε να κάνεις ακριβώς αυτό. 

 
Γυναίκα με απόδειξη στο χέρι της – αυξήσεις τιμών

1. Μείωσε τον προσωπικό σου πληθωρισμό: Το ποσοστό του πληθωρισμού αποτελείται από διαφορετικά αγαθά, που δεν έχουν όλα την ίδια αύξηση τιμής. Μπορείς να μειώσεις τον προσωπικό σου πληθωρισμό μειώνοντας συνειδητά την κατανάλωση προϊόντων με υψηλές αυξήσεις τιμών – αν αυτό είναι δυνατό. Αλλά φυσικά εκεί χρειάζεται να ξέρεις τα μηνιαία σου έξοδα. Ένα εργαλείο προϋπολογισμού σε βοηθά να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα των εξόδων σου.

 

2. Μην αφήνεις τις οικονομίες σου να κάθονται στον λογαριασμό: Ο πληθωρισμός καίει τα χρήματά σου όσο περνάει ο καιρός και άρα ακυρώνει τη μελλοντική αγοραστική σου δύναμη. Ακόμα και αν τα επιτόκια των καταθέσεων αυξηθούν, παραμένουν χαμηλότερα από το επίπεδο του πληθωρισμού. Επομένως, δε σε συμφέρει να “παρκάρεις” τις οικονομίες σου σε έναν καταθετικό λογαριασμό, αλλά να τις επενδύσεις με συνετό τρόπο.

3. Επένδυσε τα χρήματά σου μακροπρόθεσμα: Με το να επενδύσεις τα χρήματά σου σε επενδύσεις υψηλής απόδοσης, μπορείς να αντιμετωπίσεις τον πληθωρισμό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Αντί να αφήσεις τα χρήματά σου στον τραπεζικό λογαριασμό, μπορείς να τα επενδύσεις, για παράδειγμα σε μετοχικά κεφάλαια ή ομόλογα. Έτσι θα αξιοποιήσεις τα χρήματά σου σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Η συμβουλή μας: Αν ξεκινήσεις να επενδύεις τις οικονομίες σου αρκετά νωρίς, θα επωφεληθείς μακροπρόθεσμα από τα επιτόκια και θα έχεις ακόμα περισσότερα χρήματα στην άκρη στο μέλλον. Αυτό γίνεται και με μικρά ποσά. Θα σου δείξουμε ποια επένδυση σου ταιριάζει καλύτερα. Είτε σου αρέσει να παίρνεις ρίσκα ή προτιμάς κάτι πιο σίγουρο, υπάρχει η κατάλληλη μορφή επένδυσης για κάθε τύπο αποταμίευσης.

Διαβάστε επίσης:

Λαμπτήρας ανάβει και καταναλώνει ενέργεια – Κατανάλωση ενέργειας

| OVB Hellas

Αυξανόμενο κόστος ενέργειας: Πώς να εξοικονομήσεις ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα

Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση και ο σταθερά αυξανόμενος πληθωρισμός στην Ευρώπη ωθούν τις τιμές να αυξηθούν σημαντικά – ειδικά τις τιμές της ενέργειας. Για να προστατευτείς κατάλληλα για τους χειμερινούς μήνες, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι. Ακόμα και τα απλά μέτρα μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις το κόστος θέρμανσης και να εξοικονομήσεις ενέργεια. Εδώ θα βρεις όλες τις συμβουλές και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να μειώσεις τα ενεργειακά κόστη και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Νεαρή γυναίκα στο τραπέζι με κινητό τηλέφωνο, τετράδιο και έγγραφα για να φτιάξει τον προσωπικό προϋπολογισμό

| OVB Hellas

Φτιάξε ένα πλάνο προϋπολογισμού: Πώς να οργανώνεις τα οικονομικά σου

Η καθημερινή ζωή τρέχει, κι έτσι οι περισσότεροι από μας είμαστε πάντα απασχολημένοι και δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε τι κατάσταση είναι τα οικονομικά μας. Ένα πλάνο προϋπολογισμού σε βοηθά να παρακολουθείς το εισόδημα και τα έξοδά σου. Το καλό με αυτό είναι ότι το πλάνο προϋπολογισμού δεν είναι καθόλου δύσκολο να γίνει. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στη λογιστική – μόλις κάνεις το πρώτο βήμα, απλά πρέπει να συνεχίσεις να ασχολείσαι.