Ασφάλεια υγείας κατοικίδιου: πώς να προστατέψεις σωστά τον τετράποδο φίλο σου

|

mikro koutavi xaidema zoa asfaleia ygeias gia skylous
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια υγείας ζώων

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 4 λεπτά

  • Οι σκύλοι και οι γάτες είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια στην Ευρώπη. Υπάρχουν περίπου 340 εκατομμύρια ζώα στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
  • Ένα κατοικίδιο μπορεί γρήγορα να γίνει κοστοβόρο. Ειδικά τα κόστη για τροφή και επισκέψεις στον κτηνίατρο συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.
  • Η ασφάλεια υγείας κατοικίδιου βοηθάει ενάντια στα υψηλά κτηνιατρικά κόστη. Η ασφάλεια για σκύλους και γάτες προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία. Η ασφάλεια χειρουργείου καλύπτει τα κόστη απρόοπτων επεμβάσεων.
  • Τα σκυλιά χρειάζονται και ασφάλεια αστικής ευθύνης. Σε προστατεύει από τις οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση που το κατοικίδιό σου προκαλέσει ζημιές.

Είτε πρόκειται για σκύλο, γάτα, κουνέλι ή χάμστερ – η ζωή χωρίς κατοικίδιο είναι αδιανόητη για πολλούς. Αλλά αν έχεις έναν πιστό τετράποδο φίλο, έχεις και την ευθύνη του για πολλά χρόνια. Η καλή ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική για το κατοικίδιό σου όσο είναι και για σένα. Έχουμε συνοψίσει τις πιο σημαντικές συμβουλές για το θέμα της ασφάλειας υγείας κατοικίδιου και σου δείχνουμε πώς να προστατέψεις το κατοικίδιό σου.

Τα κατοικίδια κάνουν τη ζωή καλύτερη για πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο που ο αριθμός των κατοικίδιων στην Ευρώπη αυξάνεται σταθερά. Μια έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Τροφίμων για Ζώα Συντροφιάς (FEDIAF) δείχνει ότι το 2022 υπήρχαν 340 εκατομμύρια κατοικίδια στην Ευρώπη. Οι γάτες ήταν τα πιο δημοφιλή ζώα συντροφιάς (127 εκατομμύρια) με τους σκύλους να ακολουθούν (104 εκατομμύρια). Τα πουλιά (53 εκατ.), τα μικρά ζώα (29 εκατ.) και τα ψάρια (22 εκατ.), από την άλλη, είναι λιγότερο κοινά.

Το κόστος ενός κατοικίδιου

Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα κατοικίδια δεν κοστίζουν μόνο σε χρόνο, αλλά και σε πολύ χρήμα. Τα κόστη μπορούν να χωριστούν χοντρικά σε τρεις κατηγορίες:

  1. Κόστος τροφής
  2. Κόστος αγοράς
  3. Κτηνιατρικά κόστη

Τα ετήσια κόστη διαφέρουν κατά πολύ από ζώο σε ζώο. Αλλά πόσο ακριβώς κοστίζει ένα ζώο σε ετήσια βάση;

Το πιο ακριβό κατοικίδιο είναι ο σκύλος. Οι ιδιοκτήτες συνήθως πληρώνουν γύρω στα 1200 ευρώ το χρόνο για τον τετράποδο φίλο τους. Συγκριτικά, οι γάτες κοστίζουν περίπου το μισό – γύρω στα 615 ευρώ το χρόνο. Ένας βασικός λόγος είναι ο εξής: αν έχεις σκύλο, πιθανόν πληρώνεις επιπλέον φορολογία και χρήματα για ασφάλεια αστικής ευθύνης. Κατά κανόνα, όσο μικρότερο το ζώο, τόσο χαμηλότερα τα ετήσια κόστη. Ένα παπαγαλάκι είναι σχετικά φτηνό και κοστίζει μόνο 84 ευρώ το χρόνο.

Τα έξοδα για τροφή είναι τα υψηλότερα για όλα τα είδη ζώων, αλλά όταν χρειάζονται επισκέψεις στον κτηνίατρο, ακόμα και οι πιο μικρές θεραπείες μπορούν γρήγορα να ανεβάσουν τον προϋπολογισμό. Μια κρίσιμη επέμβαση μπορεί να κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Η ασφάλεια υγείας κατοικίδιου είναι χρήσιμη σε τέτοιες περιπτώσεις. Καλύπτει τα κόστη θεραπείας και χειρουργείου, προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία και είναι προσιτή για τον προϋπολογισμό σου.

Τι ασφάλειες υγείας κατοικίδιου υπάρχουν;

Ειδικά μετά την αύξηση στην κλίμακα των αμοιβών για τους κτηνιάτρους, η ασφάλεια υγείας κατοικίδιων είναι σημαντικό θέμα. Το κόστος της αμοιβής διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση, ιατρικούς λόγους, τον χρόνο που χρειάζεται και τις ειδικές συνθήκες – για παράδειγμα αν κάτι είναι επείγον. Αν συνυπολογίσουμε και τις αυξήσεις στα κόστη υλικών και φαρμάκων, οι αμοιβές είναι αρκετά υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν μερικά χρόνια.  

skylos kai gata ksaplonoun se livadi asfaleia ygeias katoikidiou

Ασφάλεια για σκύλους και γάτες

Τα κατοικίδια μπορούν να έχουν μια καλή και μεγάλη ζωή αν λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα. Αλλά ακόμα και η καλύτερη φροντίδα δεν μπορεί να αποτρέψει ασθένειες ή ατυχήματα. Σε αυτή την περίπτωση, θέλεις την καλύτερη περίθαλψη χωρίς να σε ανησυχεί το υψηλό κόστος. Με την ασφάλεια υγείας για σκύλους και γάτες, μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο είδη ασφάλειας: μια ασφάλεια υγείας γάτας ή σκύλου και μια χειρουργικήασφάλεια.

Ασφάλεια υγείας γάτας και σκύλου:

  • Καλύπτει κτηνιατρικά, χειρουργικά και φαρμακευτικά κόστη, παρέχοντας ολοκληρωμένη προστασία για το κατοικίδιό σου
  • Ανάλογα με το πακέτο, προσφέρονται διάφορες καλύψεις όπως:
    • Γενικές θεραπείες
    • Ετήσιο βασικό κόστος για εμβολιασμούς, διαγνωστικές εξετάσεις ή αντιπαρασιτικά
    • Ασθένειες σχετικές με συγκεκριμένη ράτσα
    • Οδοντιατρική θεραπεία
    • Ελεύθερη επιλογή κτηνιάτρου και κλινικής

Χειρουργική ασφάλεια γάτας και σκύλου:

  • Λειτουργεί όταν χρειάζεσαι κάποια επέμβαση για το κατοικίδιό σου
  • Τίθεται σε ισχύ μόνο για απαραίτητες επεμβάσεις:
    • Καλύπτει τα κόστη της επέμβασης
    • Επιστρέφονται τα κόστη θεραπείας και νοσηλείας μετά την επέμβαση
    • Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής για ατυχήματα
    • Ελεύθερη επιλογή κλινικής

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν και κάλυψη για το εξωτερικό. Για παράδειγμα, αν είσαι προσωρινά στο εξωτερικό με τον σκύλο σου, η ασφαλιστική κάλυψη της ασφάλειας υγείας του σκύλου σου είναι σε ισχύ και εκεί.

Το πόσο ακριβή είναι η χειρουργική ασφάλεια ή η ασφάλεια υγείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι πιο βασικοί είναι οι εξής:

  • Η ηλικία του ζώου σου
  • Η ράτσα
  • Το είδος διαβίωσης για τις γάτες (εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου)
  • Οι επιθυμητές υπηρεσίες
  • Το εκπιπτόμενο ποσό
  • Η μέθοδος πληρωμής

Η συμβουλή μας: Όσο νωρίτερα κάνεις την ασφάλεια υγείας κατοικίδιου, τόσο φθηνότερα θα είναι τα ασφάλιστρα. Επιπλέον, τα ζώα δεν ασφαλίζονται μετά από κάποια ηλικία – άρα συμφέρει να το κάνεις νωρίς.

Antras krataei gata stin agkalia asfaleia ygeias gia gates

Απαραίτητη για σκύλους: ασφάλεια αστικής ευθύνης

Οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να κάνουν ασφάλεια υγείας για τον σκύλο τους. Αλλά υπάρχει και μια ασφαλιστική κάλυψη που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη: η ασφάλεια αστικής ευθύνης ιδιοκτήτη κατοικίδιου. Κάθε σκύλος χρειάζεται να τρέξει και συναντάει άλλους σκύλους και ανθρώπους στο δρόμο ή στο πάρκο. Αν ο σκύλος σου τραυματίσει κάποιον τρίτο ή κάνει κάποια ζημιά, τα κόστη αποζημίωσης μπορεί να είναι πολύ υψηλά.

Ως ιδιοκτήτης, είσαι υπεύθυνος για το ζώο σου και άρα θα πρέπει να πληρώσεις αποζημίωση για όποια ζημιά προκύψει. Η ασφάλεια αστικής ευθύνης σκύλου σε προστατεύει σε αυτές τις περιπτώσεις και καλύπτει τα έξοδα αν προκύψει ζημιά ή ατύχημα. 

Αξίζει η ασφάλεια υγείας κατοικίδιου;

Υπάρχουν καλοί λόγοι για να έχεις ασφάλεια υγείας. Ειδικά με τα αυξημένα κτηνιατρικά κόστη, η ασφάλεια υγείας κατοικίδιου μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους σκύλους και τις γάτες. Σε προστατεύει από απρόοπτα και υψηλά χειρουργικά κόστη που μπορεί γρήγορα να ξεπεράσουν τον προϋπολογισμό σου.

Τα πρώτα χρόνια, εσύ και το κατοικίδιό σου θα επισκέπτεστε σπάνια τον κτηνίατρο – μόνο για τις τακτικές εξετάσεις και τους εμβολιασμούς. Όμως το ρίσκο ασθένειας αυξάνεται με την ηλικία. Τα γηραιότερα ζώα συνήθως χρειάζονται ακριβή ιατρική περίθαλψη. Αν ο τετράποδος φίλος σου ζήσει μια μεγάλη ζωή ανάλογα με τον μέσο όρο, τότε σίγουρα θα σε συμφέρει μια ασφάλιση μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Δύο νέοι άνδρες κάθονται πάνω σε βαν - Vanlife

| OVB Hellas

Vanlife: Πώς να χρηματοδοτήσεις και να ασφαλίσεις τον εαυτό σου στο δρόμο

Να ξυπνάς το πρωί στην πόλη σου και να σε παίρνει ο ύπνος το βράδυ δίπλα σε μια παραλία με θέα τη θάλασσα. Το ταξίδι με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι μια αξέχαστη περιπέτεια. Για να εξασφαλίσεις ότι το όνειρο της απόλυτης ελευθερίας δεν θα μετατραπεί σε εφιάλτη, θα πρέπει να προετοιμαστείς καλά. Θα σου δείξουμε πώς να προετοιμαστείς για τα απρόοπτα – τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε όρους ασφάλισης.

Ζευγάρι στον καναπέ μετακομίζει μαζί

| OVB Hellas

Το πρώτο κοινό διαμέρισμα: τι χρειάζεται να ξέρεις

Είναι ίσως μία από τις πρώτες μεγάλες περιπέτειες για τα ζευγάρια – το πρώτο τους κοινό διαμέρισμα. Το να βρεις το κατάλληλο διαμέρισμα αποτελεί ήδη πρόκληση. Αλλά η μετακόμιση μαζί είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Έπιπλα, διακόσμηση, νοικοκυριό, οικονομικά, και καθημερινότητα. Θα πρέπει να τα συζητήσετε και να τα ξεκαθαρίσετε όλα. Έχουμε συνοψίσει τα πιο σημαντικά στοιχεία και συμβουλές για σένα.