Ακόμη και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές πρέπει να προνοήσουν για τη ζωή μετά την καριέρα

Ο Martin και ο Valent Sinković είναι παθιασμένοι αθλητές. Τα αδέλφια είναι διεθνώς επιτυχημένοι κωπηλάτες εδώ και 20 χρόνια. Με ομαδική εργασία, επιμονή και μεγάλη προσωπική προσπάθεια, κέρδισαν έξι χρυσά μετάλλια σε έξι παγκόσμια πρωταθλήματα και μάλιστα σε τρεις διαφορετικούς τομείς. Ένα τέτοιο επίτευγμα είναι μοναδικό μέχρι σήμερα στην κωπηλασία. 

Από την καθαρή διασκέδαση στο πάθος

Οι δύο Κροάτες έμαθαν την κωπηλασία από τον μεγαλύτερο αδερφό τους. Στην αρχή, το άθλημα ήταν απλώς μια καλή ευκαιρία για να περάσουν πολύ χρόνο μαζί. «Τα πρώτα χρόνια δεν σκεφτήκαμε ποτέ να κωπηλατήσουμε επαγγελματικά και προπονούμασταν, γιατί ήταν πολύ διασκεδαστικό από την αρχή», εξηγεί ο Martin. Η διασκέδαση δεν άργησε να μετατραπεί σε πραγματικό πάθος. Όσο περισσότερο προπονούνταν ο Martin και ο Valent , τόσο καλύτεροι γινόντουσαν. «Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούσαμε να έχουμε επιδόσεις πάνω από τον μέσο όρο, η φιλοδοξία μας μεγάλωνε. Αρχίσαμε να ονειρευόμαστε τους Ολυμπιακούς αγώνες και τα παγκόσμια πρωταθλήματα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», δήλωσε ο Valentin.

Ένα πρότυπο, όχι μόνο για τους νέους

Μετά από τις πολυάριθμες διεθνείς επιτυχίες, αυξήθηκε και η δημοτικότητα των αδελφών Sinković. Με αυτή τη λειτουργία του προτύπου, θέλουν να εμπνεύσουν τους νέους ιδιαίτερα για να διατηρήσουν έναν ενεργητικό και υγιεινό τρόπο ζωής. «Χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε ότι τόσο ο αριθμός των κωπηλατών όσο και ο αριθμός των ατόμων που ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό αυξάνεται συνεχώς στην Κροατία», αναφέρει ο Valent. «Το γεγονός ότι γίναμε αθλητικά είδωλα για μερικούς ανθρώπους είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Ωστόσο, αυτό συνδέεται ταυτόχρονα με μεγάλη ευθύνη. Γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουμε σωστά πρότυπα, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και σε άλλους τομείς της ζωής μας».

Προετοιμασία για τη ζωή μετά την καριέρα ενός αθλητή

Αλλά και η καριέρα ενός κορυφαίου αθλητή φτάνει κάποια στιγμή στο τέλος της και ο Valent και ο Martin το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό από πολύ νωρίς. «Στην Κροατία, δεν μπορείς να ζήσεις καλά μόνο με τη σύνταξή σου. Έτσι, καταλάβαμε πριν από χρόνια ότι έπρεπε να αναλάβουμε δράση οι ίδιοι». Οι αδελφοί είναι ικανοποιημένοι πελάτες της OVB εδώ και 10 χρόνια. Ο προσωπικός τους οικονομικός σύμβουλος διασφαλίζει ότι είναι κατάλληλα εξασφαλισμένοι ακόμη και για τα γηρατειά. «Κατά την άποψή μου, οι άνθρωποι σκέφτονται πολύ λίγο για το μέλλον τους. Με τη δουλειά της, η OVB φροντίζει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη συνταξιοδοτική πρόνοια και τα οικονομικά ζητήματα, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στην Κροατία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, να αρχίσουν να σκέφτονται επιτέλους την οικονομική τους ασφάλεια».