50 χρόνια OVB Europa

Εδώ και ήδη μισό αιώνα, η OVB βρίσκεται δίπλα στους πελάτες της και τους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές. Μια ωραία ευκαιρία δηλαδή, να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν.

Με ένα ισχυρό παρελθόν σε ένα ισχυρό μέλλον

Στους γρήγορους χρόνους που διερχόμαστε, μόνο λίγες εταιρείες μπορούν να ανατρέξουν πίσω σε μια ιστορία 50 ετών. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό της επιτυχίας της OVB; Από τη μία πλευρά, επικεντρωνόμαστε πάντα στην βασική μας ικανότητα: Την παροχή οικονομικών συμβουλών από άνθρωπο σε άνθρωπο . Ταυτόχρονα, ήταν επίσης απαραίτητο να αντιδράσουμε με ευελιξία στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών και στις συνθήκες της αγοράς.

Αυτή η ισορροπία μεταξύ παράδοσης και αλλαγής μας έκανε αυτό που είμαστε σήμερα: ένας κορυφαίος φορέας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Η εμπειρία μας εδώ και πολλές δεκαετίες μας βοηθά να αναπτύσσουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και στο μέλλον να στεκόμαστε δίπλα στους πελάτες και τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους ως σταθερός συνεργάτης.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται για εμάς στο επίκεντρο». Για τον λόγο αυτό οι πελάτες μας και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι λένε τη δική τους ιστορία με την OVB».

1970-Η σωστή ιδέα την κατάλληλη στιγμή

Το 1970 τέθηκε το θεμέλιο για τον διεθνή όμιλο OVB στην Κολωνία, στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας. Ως «Οργανισμός για τη Διαμεσολάβηση Συμβάσεων Αποταμίευσης για τη λήψη Στεγαστικών Δανείων», η νέα εταιρεία είχε θέσει ως στόχο να προσφέρει στους πελάτες συμβουλές για τα ιδιωτικά νοικοκυριά στο θέμα των συμβάσεων αποταμίευσης για τη λήψη στεγαστικών δανείων. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Η OVB πέτυχε να πιάσει τον «παλμό» της εποχής.

Μετά την μεταπολεμική εκτόξευση της οικονομίας, με μια περίοδο ασυνήθιστα ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και υψηλής αύξησης του εισοδήματος, υπήρξε μια οικονομική ύφεση για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 60. Οι άνθρωποι αποταμίευαν πλέον. Η τάση αυτή διευκολύνθηκε από τον νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Βόννης το 1970. Το λεγόμενο επίδομα αποταμίευσης εργαζομένων διπλασιάστηκε, δηλαδή οι εργαζόμενοι ελάμβαναν ιδιαίτερα υψηλά επιδόματα από το κράτος, όταν επένδυαν σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Αυτό περιελάμβανε και τα αποταμιευτικά προγράμματα που προσέφερε η OVB.

Αυτές οι ευτυχείς περιστάσεις έδωσαν φυσικά πραγματική ώθηση στην OVB μετά τα έτη της ίδρυσής της. Ωστόσο, η OVB παρείχε τότε μόνο ένα προϊόν σε ένα στεγαστικό ταμιευτήριο με την πρώτη συνεργαζόμενη εταιρεία. Αυτό θα άλλαζε γρήγορα.

1970 έως 1989-Με ολοκληρωμένη παροχή συμβουλών και ένα ευρύ φάσμα προϊόντων με κατεύθυνση προς την επιτυχία

Παρά την ευφορία, έγινε γρήγορα σαφές στην OVB: Τα στεγαστικά ταμιευτήρια δεν έπρεπε να είναι το μόνο προϊόν που πρόσφερε η εταιρεία. Οι ανάγκες των πελατών ήταν ποικίλες και διαφορετικές.

Ως εκ τούτου, η OVB άρχισε σταδιακά να επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων της για να συμπεριλάβει Ασφαλίσεις Ζωής και Γενικών Κλάδων καθώς και επενδυτικά προγράμματα και ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία για την παροχή συμβουλών στους πελάτες: Η βάση της ήταν η καταγραφή και η ανάλυση της οικονομικής κατάστασης του πελάτη. Στο πλαίσιο των επιθυμιών και των στόχων του, ο σύμβουλος της OVB ανέπτυσσε την κατάλληλη εξατομικευμένη λύση, που ήταν προσανατολισμένη ως προς τη βιωσιμότητα, προσιτή και επαρκώς ευέλικτη για τον πελάτη. Αναπτύχθηκε έτσι μια συμβουλευτική για όλα τα οικονομικά θέματα, η οποία παρείχε στον πελάτη τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά προϊόντα σε κάθε περίπτωση. Μέχρι σήμερα, αυτή η ολιστική προσέγγιση είναι ένας από τους πλέον θεμελιώδεις πυλώνες του επιχειρηματικού μοντέλου της OVB και ένα τεράστιο πλεονέκτημα για όλους τους πελάτες. Αυτό ισχύει ειδικά, επειδή τα πολυάριθμα προϊόντα προσφέρονται πάντα από τις διάφορες επώνυμες εταιρείες που συνεργάζονται με την OVB. Με αυτόν τον τρόπο, οι πελάτες μπορούσαν και εξακολουθούν να μπορούν να βασιστούν στην εξεύρεση της απολύτως κατάλληλης λύσης από ένα επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Με ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και ένα εμπεριστατωμένο σύστημα συμβουλευτικής, η OVB ξεκίνησε πολύ καλά. Και η Γερμανία φαινόταν να είναι φτιαγμένη γι' αυτήν. Το μέσο ποσοστό αποταμίευσης των γερμανικών νοικοκυριών ήταν ανέκαθεν στο ανώτερο επίπεδο που είθισται για τις δυτικές βιομηχανικές χώρες. Ωστόσο, η OVB αναγνώρισε έγκαιρα τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να προσφέρει μια επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συνεπώς, η εταιρεία έκανε σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό για την ευρωπαϊκή της επέκταση. Το πρώτο βήμα προς τη διεθνοποίηση έγινε στην Αυστρία το 1991.


Από το 1991-Σε πορεία προς τα Νοτιοδυτικά

Μετά την επέκταση στην Αυστρία το 1991, η OVB συνέχισε να επεκτείνεται επιτυχώς στη νοτιοδυτική Ευρώπη. Το 1993, η επιχείρηση κατέστη δυνατό να επεκταθεί στην Ελλάδα. Το 1995 προστέθηκε η Ελβετία, το 2002 η Ιταλία και η Ισπανία και ένα χρόνο αργότερα η Γαλλία.

Η Ισπανία είχε το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής εντός της ΕΕ και, ταυτόχρονα, το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων, μαζί με την Ιταλία. Η δημογραφική αλλαγή ήταν και, ως εκ τούτου, είναι ακόμη ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα. Η ανάγκη για χρηματοοικονομικά προϊόντα ιδιωτικών συντάξεων ήταν αντίστοιχα υψηλή. Επιπλέον, οι φορείς παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ισπανία δεν ήταν εξοικειωμένοι με το επιχειρηματικό μοντέλο της OVB. Ο συνδυασμός ολοκληρωμένης παροχής συμβουλών και πολυάριθμων προϊόντων από κορυφαίους συνεργάτες είχε αμέσως πολύ καλή αντιμετώπιση από τους Ισπανούς πελάτες.

Πρόσφατα, το 2018, η OVB συνέχισε την επιτυχή πορεία επέκτασής της στο Βέλγιο.

ΟVB Ελλάς

Η ιστορία επιτυχίας της OVB στην ελληνική αγορά ξεκίνησε ήδη από το 1993: Έκτοτε η OVB έχει κερδίσει μία αξιοζήλευτη θέση στην αγορά και αποτελεί έναν δίκαιο και αξιόπιστο συνεργάτη για κάθε Έλληνα. Οι εξειδικευμένοι χρηματοοικονομικοί μας σύμβουλοι παρέχουν υπηρεσίες υψηλής αξίας, εξασφαλίζοντας τους πελάτες έναντι πολυάριθμων κινδύνων, παρέχοντας τους συμβουλές για όλα τα οικονομικά θέματα και βοηθώντας τους να επιτύχουν τις προσωπικές επιθυμίες και στόχους τους.

Η θετική εξέλιξη της OVB Ελλάδας οφείλεται στην εξαιρετική προσήλωση, στην επιμονή και στο πρωτοποριακό πνεύμα των μακροχρόνιων στελεχών της. Η OVB επωφελείται από τις βαθιές γνώσεις τους στην αγορά και θα ήθελε να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της.

Από 1992-Το άνοιγμα στην Ανατολική Ευρώπη

Ωστόσο, η OVB δεν ήταν επιτυχής μόνο στη Νοτιοδυτική Ευρώπη. Το ίδιο συνέβη και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου η εταιρεία επεκτάθηκε στην Πολωνία, στην Δημοκρατία της Τσεχίας και στην Ουγγαρία το 1992, και στη συνέχεια, ένα έτος αργότερα, στη Σλοβακία. Το 1998 ακολούθησε η Κροατία. Η OVB επεκτάθηκε στη Ρουμανία και στην Ουκρανία το 2002 και 2007 αντίστοιχα.

Μετά την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος, υπήρξε μεγάλη αισιοδοξία για τις επερχόμενες αλλαγές στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στην αρχή, αυτό σήμαινε, πάνω απ' όλα, μεγάλη ανάγκη απόκτησης καταναλωτικών αγαθών. Για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι έπρεπε να στερηθούν πολλά αγαθά, τα οποία φυσικά στη Δυτική Ευρώπη ήταν συνυφασμένα με το βιοτικό επίπεδο. Η επένδυση των λιγοστών διαθέσιμων χρημάτων σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα δεν αποτελούσαν την πρώτη προτεραιότητα.

Αυτό όμως θα άλλαζε γρήγορα. Σταδιακά οι μισθοί αυξήθηκαν, οι άμεσες ανάγκες για καταναλωτικά αγαθά ικανοποιήθηκαν και οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται το οικονομικό τους μέλλον. Εκείνο το χρονικό διάστημα είχε ήδη εδραιωθεί η OVB στις αγορές και ήταν εκεί για να σταθεί δίπλα στους πολίτες με λόγια και έργα.

2006-«Η διαφάνεια δημιουργεί εμπιστοσύνη»-Η OVB εισάγεται στο χρηματιστήριο

Το έτος 2000 η OVB μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία, γεγονός που αποτέλεσε ορόσημο στον διαρθρωτικό και οργανωτικό προσανατολισμό της εταιρείας. Η νέα νομική μορφή έδωσε στην OVB μεγαλύτερη ευελιξία για ισχυρότερη στρατηγική ανάπτυξη και ταχύτερη επέκταση. Με την επακόλουθη δημιουργία μιας εταιρικής δομής χαρτοφυλακίου (Holding) και την απόσπαση του επιχειρηματικού τομέα της εταιρείας, η OVB έγινε ακόμα πιο επαγγελματική.

Από το σημείο αυτό και μετά οι 13 εθνικές εταιρείες της OVB, συμπεριλαμβανομένης της OVB Vermögensberatung AG για τη γερμανική αγορά, λειτουργούν υπό την αιγίδα της εταιρείας Holding. Η Holding ανέλαβε τη στρατηγική διαχείριση του ομίλου OVB και των σχετικών πρωταρχικών καθηκόντων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αποδοτική και επεκτάσιμη διάρθρωση του ομίλου. Με την είσοδο στο χρηματιστήριο το έτος 2006 και την εγγραφή στον τομέα Prime Standard, η OVB πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις διαφάνειας και δημοσιότητας των οικονομικών της μεγεθών. Η δημοσίευση των ετήσιων και τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και οι λεπτομερείς επεξηγήσεις Εταιρικής Διακυβέρνησης στην επιχείρηση αποτελούν για εμάς ένα εξαιρετικό ποιοτικό χαρακτηριστικό και φέρνουν την OVB σε ισότιμη βάση με τις μεγαλύτερες γερμανικές και διεθνείς εταιρείες.

50 χρόνια μετά την ίδρυσή της - Οι άνθρωποι χρειάζονται οικονομικές συμβουλές

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι στοιχειοθετημένες οικονομικές συμβουλές είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Το προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να αυξάνεται σταθερά για τους ανθρώπους στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή τα ποσοστά γεννήσεων βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε πολλές χώρες. Η συνέπεια: Στο πλαίσιο των κρατικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης ένας συνεχώς μειούμενος αριθμός ανθρώπων που καταβάλλουν εισφορές πρέπει να χρηματοδοτεί έναν αυξανόμενο αριθμό δικαιούχων παροχών επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, μια ιδιωτική ασφάλεια συνταξιοδότησης είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να διατηρήσει κανείς το σύνηθες βιοτικό επίπεδο ακόμη και όταν περνάει στην τρίτη ηλικία.

Η ανάγκη για ολοκληρωμένες οικονομικές συμβουλές είναι μεγάλη και θα εξακολουθήσει να αυξάνει στο μέλλον. Ακόμη πιο τρομακτικό είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να ασχοληθούν με ζητήματα προνοίας. Αυτό δεν εκπλήσσει: Τα χρηματοοικονομικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και η ατομική σύνταξη εξακολουθεί να φαίνεται πολύ μακρινό γεγονός για τους περισσότερους ανθρώπους. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η OVB αποσαφηνίζει την ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση και υποστηρίζει τους πελάτες της για την εξεύρεση των κατάλληλων εξατομικευμένων λύσεων. Αυτό το κάνουμε πράγματι με μεγάλη επιτυχία: Με περισσότερους από 3,7 εκατομμύρια πελάτες, σχεδόν 5.000 χρηματοοικονομικούς συμβούλους και δραστηριότητες σε 16 αγορές χωρών, η OVB είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους ομίλους χρηματοοικονομικών συμβούλων στην Ευρώπη.

Ακόμη και σήμερα, η παροχή των συμβουλών γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που οι πελάτες εκτιμούν. Παρά, ή ίσως και λόγω της ψηφιοποίησης, η ανάγκη για προσωπικές συμβουλές παραμένει πολύ υψηλή, ακόμη και στις νέες ομάδες-στόχους. Η OVB έχει την εμπειρία τεχνογνωσία και μισό αιώνα εμπειρίας. Μια ιστορία επιτυχίας που σίγουρα θα διαρκέσει άλλα 50 χρόνια.


«Χρειάζεστε βοήθεια για την ασφάλιση και την πρόνοιά σας; Τότε θα βρείτε έναν σύμβουλο της OVB κοντά σας».

«Να αναπτυχθεί μπορεί μόνο όποιος συνεργάζεται. Το ομαδικό πνεύμα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».