Το πρώτο κοινό διαμέρισμα: τι χρειάζεται να ξέρεις

|

Ζευγάρι στον καναπέ μετακομίζει μαζί
Τα πιο σημαντικά στοιχεία για την κοινή ζωή

Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά

  • Πολλά ζευγάρια ονειρεύονται να μοιραστούν ένα σπίτι. Ένα 50% των Ελλήνων άνω των 18 ετών δηλώνει ότι έχει συγκατοικήσει με ερωτικό σύντροφο.
  • Όταν μετακομίζεις με τον ή την σύντροφό σου, δεν μοιράζεστε μόνο ένα διαμέρισμα, αλλά και τα κόστη και έξοδα.
  • Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι μπορεί να φέρει πολλά έξοδα. Ο καλός προγραμματισμός βοηθά να κρατηθούν χαμηλά τα κόστη.
  • Ένας κοινός λογαριασμός βοηθά για να παρακολουθείτε τα κοινά κόστη. Μέσω αυτού μπορείτε να πληρώνετε και όποιες ασφάλειες μοιράζεστε.

Είναι ίσως μία από τις πρώτες μεγάλες περιπέτειες για τα ζευγάρια – το πρώτο τους κοινό διαμέρισμα. Το να βρεις το κατάλληλο διαμέρισμα αποτελεί ήδη πρόκληση. Αλλά η μετακόμιση μαζί είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Έπιπλα, διακόσμηση, νοικοκυριό, οικονομικά, και καθημερινότητα. Θα πρέπει να τα συζητήσετε και να τα ξεκαθαρίσετε όλα. Έχουμε συνοψίσει τα πιο σημαντικά στοιχεία και συμβουλές για σένα.

Το πρώτο κοινό διαμέρισμα αλλάζει πολλά σε μια σχέση. Η διαρκής μετακίνηση μεταξύ διαμερισμάτων τελειώνει και μπορείτε να γνωρίσετε ο ένας τον άλλον ξανά από εντελώς διαφορετικές πλευρές. Η συγκατοίκηση είναι αρκετά δημοφιλής για τα ζευγάρια σήμερα. Σύμφωνα με μια έρευνα, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει συγκατοικήσει με ερωτικό σύντροφο. Άρα βλέπουμε ότι πάνω από τα μισά ζευγάρια κάποια στιγμή ψάχνουν ένα κοινό σπίτι.

Όμως, πριν γίνει η μετακόμιση στο κοινό σας σπίτι, θα πρέπει να φροντίσετε πολλά πράγματα. Η αναζήτηση διαμερίσματος μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και να δημιουργήσει εκνευρισμό. Σκεφτείτε προσεκτικά με τον ή την σύντροφό σου τι είναι σημαντικό και για τους δυο σας σε ένα διαμέρισμα. Χρειάζεστε οπωσδήποτε μπανιέρα ή μπαλκόνι; Ή είναι η τοποθεσία το πιο σημαντικό στοιχείο;

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συγκατοίκησης

Πριν συγκατοικήσεις με τον ή την σύντροφό σου, θα πρέπει να γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Το πιο σημαντικό είναι να θέλετε να συζήσετε για τους σωστούς λόγους. Αμιγώς οικονομικοί λόγοι δεν θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα.

Λόγοι για να ζήσετε μαζί

  • Περισσότερα αρχικά έπιπλα:Καθώς θα συνδυαστούν δύο νοικοκυριά, είναι λογικό να υπάρχουν ήδη αρκετά έπιπλα και άρα δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε πολλά καινούργια.
  • Τα κόστη: Τα κόστη του σπιτιού μοιράζονται. Τα πάγια κόστη όπως ενοίκιο, ηλεκτρικό ή τρόφιμα καλύπτονται από δύο άτομα.
  • Κοινή επίλυση προβλημάτων: Τα καθημερινά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και να βρείτε λύσεις μαζί.
  • Κοινές δουλειές σπιτιού: Το μαγείρεμα, τα ψώνια ή το καθάρισμα μπορούν να είναι βαρετά. Συχνά είναι πιο εύκολο και γρήγορο αν τα κάνετε ως ζευγάρι – αρκεί να βοηθούν και οι δύο.
  • Περισσότερος κοινός χρόνος: Δεν χρειάζεται μετακίνηση και έχετε περισσότερο χρόνο να οργανώσετε δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο σας ή να δείτε ο ένας τον άλλο.
Γυναίκα κοιτάει άντρα χαμογελώντας – Ζευγάρι μετακομίζει μαζί

Λόγοι για να μην μοιραστείτε ένα διαμέρισμα

Παρόλα τα πλεονεκτήματα όμως, υπάρχουν και κάποιοι λόγοι να μην μετακομίσετε μαζί. Η ανοιχτή επικοινωνία και μια κάποια ανοχή είναι σημαντικά στοιχεία για να αντιμετωπίσετε τα μειονεκτήματα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

  • Μειωμένη ιδιωτικότητα: Πριν τη συγκατοίκηση είχες τους δικούς σου τέσσερις τοίχους, ενώ τώρα δεν μοιράζεστε μόνο το σπίτι αλλά και την καθημερινότητα. Σε αυτή την περίπτωση, οι προσωπικές αποδράσεις μπορούν να βοηθήσουν.
  • Πιθανές συγκρούσεις: Οι συζητήσεις είναι φυσιολογικές, αλλά μπορεί να προκύψουν και συγκρούσεις καθώς υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες και ρουτίνες. Για παράδειγμα, έχετε διαφορετικές ρουτίνες για το καθάρισμα ή θέλεις κάποια συγκεκριμένη τάξη στη ντουλάπα σου; Οι έντονες διαφορές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν τσακωμούς.
  • Καθημερινή ρουτίνα: Το να έχεις τις ίδιες καθημερινές ρουτίνες δεν έχει πλάκα. Με την πάροδο του χρόνου, η καθημερινότητα δημιουργεί τριβές στη σχέση.
  • Διπλά έπιπλα: Κάτι που είναι πλεονέκτημα από τη μία μπορεί να γίνει και μειονέκτημα. Δεν γίνεται να έχεις δύο καναπέδες ή δύο κουζίνες – θα πρέπει να ξεφορτωθείτε κάποια. Είτε θα συμβιβαστείτε ή θα πρέπει να πουλήσετε τα πάντα και να πάρετε καινούργια έπιπλα.

Πριν τη μετακόμιση: τι πρέπει να σκεφτείς

Για να μην μετανιώσεις την απόφασή σου μερικές μέρες μετά τη μετακόμιση και ανακαλύψεις άγνωστα στοιχεία για τον ή την σύντροφό σου, να μερικά πράγματα που καλό είναι να έχεις υπόψη. Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα για τη συγκατοίκηση, δοκιμάστε να ζήσετε μαζί για μια δοκιμαστική περίοδο.

Μια περίοδος διακοπώv ή μια ολόκληρη εβδομάδα στο σπίτι του άλλου ατόμου μπορεί να δείξει πόσο αντέχει η σχέση σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα ανακαλύψετε αν η κοινή καθημερινότητα είναι εφικτή και μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μεγάλα εμπόδια.

Θα πρέπει επίσης σίγουρα να ξεκαθαρίσεις και να συζητήσεις από πριν τις δικές σου ιδέες και επιθυμίες για την κοινή ζωή. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ενοχλητικές συζητήσεις εκ των υστέρων και θα ξέρετε ακριβώς τι περιμένετε ο ένας από τον άλλον. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε πριν τη μετακόμιση αν σκοπεύετε να συγκατοικήσετε σε ένα ήδη υπάρχον διαμέρισμα ή σε ένα εντελώς καινούργιο. Όταν θα υπογράφετε το συμβόλαιο ενοικίασης, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιος θα είναι ο επίσημος ένοικος. Θα υπογράψετε το συμβόλαιο και οι δύο ή μόνο το ένα άτομο;

Η μετακόμιση: μειώνοντας τα κόστη

Είτε είναι σε διαφορετική οδό ή σε μια τελείως άλλη πόλη, η μετακόμιση μπορεί γρήγορα να φέρει στρες και έξοδα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να οργανώσεις και να προετοιμάσεις πριν τη μεγάλη μέρα. Αλλά αν κάνεις τον προγραμματισμό σου από νωρίς, μπορείς να μειώσεις τα κόστη.

Ένα από τα μεγαλύτερα κόστη είναι το κόστος της ίδιας της μετακόμισης. Θα πάρεις μεταφορική εταιρεία ή απλά θα χρειαστείς ένα φορτηγάκι και μερικούς φίλους; Ίσως κάποιος που γνωρίζεις έχε ήδη φορτηγάκι ή βαν. Αυτό θα σου εξοικονομήσει ακόμα περισσότερα χρήματα.

Πριν μετακομίσεις, αξίζει τον κόπο να κάνεις ένα γερό ξεκαθάρισμα. Είτε πρόκειται για έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, διακοσμητικά, σκεύη ή ρούχα – αν κάνεις προσεκτικό ξεκαθάρισμα, μπορείς να πουλήσεις πολλά από αυτά. Το πλεονέκτημα με αυτό είναι ότι θα χρειαστεί να μεταφέρεις λιγότερα και θα μπορέσεις να αυξήσεις τον προϋπολογισμό σου.

Ζευγάρι με χαρτόκουτο μετακομίζει μαζί

4 οικονομικές συμβουλές για τη συγκατοίκηση

Η μετακόμιση κοστίζει χρήματα, αλλά η συγκατοίκηση δεν χρειάζεται να είναι ακριβή. Υπάρχουν κάποιες συμβουλές για τη συγκατοίκηση που θα γλιτώσουν σε σένα και τον ή την σύντροφό σου όχι μόνο χρόνο και νεύρα, αλλά προπάντων χρήματα.

1. Μιλήστε για τα χρήματα

Σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία: Επικοινωνία. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι σημαντική για πολλά, αλλά κυρίως σε ένα κοινό νοικοκυριό. Θα πρέπει να μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά με τον ή την σύντροφό σου για το θέμα των χρημάτων έτσι ώστε να ξεκαθαρίσετε σημαντικά ερωτήματα. Χωρίζετε το ενοίκιο 50/50 ή ένα άτομο κερδίζει αρκετά περισσότερα χρήματα; Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι βοηθητικό να προσαρμόσετε το ενοίκιο αναλογικά με τον μισθό. Η εμπιστοσύνη και η ειλικρινής επικοινωνία είναι το κλειδί εδώ

2. Σχεδιάστε με επιτυχία τον προϋπολογισμό

Όταν δύο νοικοκυριά γίνονται ένα, υπάρχουν πολλά που πρέπει να οργανώσετε. Μπορείτε να μοιραστείτε τα κοινά πάγια έξοδα, όπως το ηλεκτρικό, το αέριο ή το ενοίκιο. Ένας κοινός τραπεζικός λογαριασμός είναι καλός τρόπος να διαχειριστείτε τα κοινά κόστη. Με έναν κοινό λογαριασμό, και οι δύο μπορούν να διαχειριστούν τα κοινά χρήματα και να τα χρησιμοποιήσουν για πληρωμές και μεταφορές. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ελέγχετε τα κοινά σας κόστη. 

3. Μοιραστείτε τις σημαντικές ασφάλειες

Ένα κοινό νοικοκυριό συνήθως μοιράζεται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Αν έχετε κοινό λογαριασμό, μπορείτε να παρακολουθείτε άμεσα τις κοινές σας ασφάλειες. Αλλά ποιες ασφάλειες μπορείτε να μοιραστείτε ως ζευγάρι; 

Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές ασφάλειες που σε καλύπτει οικονομικά σε περίπτωση ζημιάς, ατυχήματος ή οικονομικής ζημιάς σε τρίτους. Αν ζείτε μαζί, μπορείτε να συνδυάσετε τις ασφάλειές σας, να κάνετε αίτηση για κοινή ασφάλεια και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ασφάλεια νομικής προστασίας

Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε και αυτή την ασφάλεια αν ζείτε μαζί. Η ασφάλεια νομικής προστασίας καλύπτει τα νομικά κόστη και κόστη δικαστηρίου σε περίπτωση κάποιας δικαστικής διαμάχης.

Ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού

Με μια ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού ασφαλίζεις όλο σου το νοικοκυριό ενάντια σε ζημιές από φωτιά, διάρρηξη, ζημιές λόγω νερού ή βανδαλισμό. Αν έχεις κοινό νοικοκυριό, χρειάζεσαι μόνο ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

4. Ακυρώστε τα διπλά συμβόλαια

Αν ζείτε μαζί, θα μοιραστείτε φυσικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, αερίου και internet. Επομένως, πριν συγκατοικήσετε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι θα συμβεί στα υφιστάμενα συμβόλαιά σας. Θέλετε να πάρετε κάποιο από τα υφιστάμενα συμβόλαια ενέργειας ή  internet μαζί σας στο νέο σπίτι ή να κάνετε καινούργια; Θα πρέπει να ακυρώσετε έγκαιρα τα παλιά σας συμβόλαια. Ένας καλός κανόνας είναι να ενημερώσετε την εταιρεία μερικές εβδομάδες πριν τη μετακόμιση για την ακύρωση ή τη μεταφορά του συμβολαίου. Με έναν κοινό λογαριασμό μπορείτε να μοιράζεστε τα κόστη εύκολα και ξεκάθαρα. 

Διαβάστε επίσης:

Νεαρή γυναίκα τρέχει στο πάρκο

| OVB Hellas

Ασφάλεια για νέους ανθρώπους: όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Ασφάλεια ατυχήματος, ασφάλεια περιεχομένου σπιτιού ή ασφάλεια αστικής ευθύνης – η λίστα με τις πιθανές ασφάλειες είναι μεγάλη. Είναι σχεδόν αδύνατο να έχεις μια καλή επισκόπηση. Υπάρχει μια ασφαλιστική κάλυψη για κάθε κατάσταση στη ζωή, κάθε αντικείμενο αξίας και κάθε περίσταση. Ποιες ασφάλειες χρειάζεσαι; Ποιες είναι λιγότερο σημαντικές; Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις ποιες ασφαλιστικές καλύψεις έχουν περισσότερο νόημα για τους νέους ανθρώπους.

Δύο φοιτητές κάθονται σε καναπέ και συζητάνε

| OVB Hellas

Συνταξιοδοτική πρόληψη για φοιτητές: Λειτουργεί;

Σκέφτεσαι τη συνταξιοδότηση στα 20 σου; Για τους φοιτητές, η συνταξιοδότηση φαντάζει ακόμα πολύ μακριά. Αλλά ειδικά οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν το συνταξιοδοτικό τους πλάνο και να κάνουν κινήσεις προγραμματισμού, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Αλλά πώς μπορείς να φροντίσεις το μετά όταν ακόμα σπουδάζεις; Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την πρόληψη της σύνταξης.